fbpx

Optimist B csapatunk ment, látott és győzött a Tisza tavi Nádas kupán

A célunk egy új terület megismerése, a tapasztalat szerzés volt ezzel a versennyel. A hazai Optimist osztály struktúrája kezdi kialakítani a maga felkészülési rendjét, amelyben nagyon lényeges és fontos lépcsőfok a Nádas Kupa szint. Itt is eltérő céllal vesznek részt a különböző képzettségű csapatok.  Az újoncok, – a „zöldfülűek” (zöld szalag a gaffon) célja: – bekapcsolódni a versenyzésbe, megismerni a vitorlás versenyek rendezésének, szabályainak a gyakorlatát, megszokni ezt a nem mindig barátságos közeget és   versenyzési formát.  Fehér szalaggal a második éves versenyzők küzdenek egymással és a náluk tapasztaltabb piros szalagosokkal, akik már a hazai Ranglista versenyeken méretik meg magukat, de még több versenytapasztalatra, – na meg egy kis önbizalomra van szükségük!! A piros csoportban azok versenyeznek a Nádas Kupa versenyeken, akik lassabban veszik fel a hazai OP mezőny pörgését, vagy a nemzetközi szintet, így még a versenytapasztalat, a rutin megszerzéséhez inkább keresik a kevésbé pörgős hazai versenyeket, és kihasználják a hazai Nádas Kupa verseny rendszert. Pontosan ezzel a céllal indult néhány versenyzőnk itt Sarudon is a Piros szalagos kategóriában, és mérették meg magukat a 68 fős, vegyes erőviszonyokat képviselő mezőnyben.

A tervünk a B csapattal: 2 x edzésnap, 2 nap versenyzés, majd a verseny után a szülőkkel együtt 2 nap evezés és a Tisza tó természetvilágának a megismerése volt. Ebből a tervből az edzés napok programja nem igazán nevezhető sikeresnek az augusztusi kánikula utolsó hullámában:

Augusztus 15. vasárnap, a hajószerelés után a szélcsend miatt csak délután tudtunk vízre menni, a fokozatosan felépülő dél-nyugati szélben. Néhány szokásos bemelegítő gyakorlat után, dél-keleti irányból kemény zivatar frontok húztak át mögöttünk a déli oldalon, majd ezekből egy fehér tölcsér, erős dél-nyugati vihar jégesővel, erős széllel, és szakadó esővel hűtötték a levegőt. Így ez az edzésünk inkább csak a túlélési gyakorlatra, a vihar állapothoz való alkalmazkodásra adott alkalmat a csapatunknak. A sűrű monszun eső jégesővel keverve, és a kb. 10 percig tartó viharos szelet sikerült borulás, technikai probléma, és különösebb ijedtség nélkül teljesíteni a csapatnak. Az ilyen „embert próbáló” időben utólag mindig csak a félelmetes történetek és a pozitív tapasztalatok maradnak meg! Remélem ez most is így történt, és kis csapatunk büszkén vitorlázott be a közben értünk aggódó clubok edzőinek motoros kísérete mellett. Jó volt, ezt is túléltük, így remélem mindenkit megerősített az élmény!

Augusztus 16. hétfő: a napi időjárás és szél viszonyok megfeleltek az előrejelzésnek, – vagyis egész nap nem fújt edzésre alkalmas szél a tavon. Így a délelőtt még a hajók, felszerelések ellenőrzésével, beállításával telt, majd délután a csapat lehetőséget kapott a vízi ugrálóvár kipróbálására. Nagyon nagy élmény volt, de sajnos egy sérülés is történt. Dávid lába becsúszott két ugráló elem közé, amit egyik lábujj körme bánta, – annyira, hogy az egri kórházban le is vették a körmét és a verseny ezzel részére be is fejeződött.

Augusztus 17-18. kedd – szerda: megérkezett a hideg front, ami esőt és erős észak-nyugati szelet hozott ide a tó környékére is. A kérdés az volt, hogy a Nádas Kupa előírásain belül marad – e a szélerő és megrendezhetők lesznek – e a futamok. Két óra halasztás után 12:00 kor mentünk vízre, és hűvös, esős időben 16 – 18 csomó szélben 3 kiváló futamot rendezett a verseny vezetés. Igaz voltak technika hibák, de sikerült az északias szél lengéseit jól kiismerni és csapatunk sikeresen versenyzett ezen az erős szeles és „férfias” napon. Mint kiderült az itt teljesített 3 futam adta a végeredményt is, mivel a 2. versenynapon ismét szélcsend, halasztás, majd a díjkiosztóra került sor.

Versenyzőink a Piros és a Fehér csoportban is sikeresen versenyeztek, és a 68 fős mezőnyben az alábbi abszolút/csoport eredményeket érték el:

1/1. Kókai Vilmos (Piros csoport)

2/1. Csomai Bálint (Fehér csoport)

6/4.: Márton András (Piros csoport)

9/3.: Junkert Barnabás (Fehér csoport)

12/4.: Németh Nati (Fehér, lány)

18/6.: Székely Dalma (Fehér, lány)

20/7.: Matics Flóra (Fehér, lány)

Augusztus 19-20. csütörtök – péntek:  A verseny utáni napokra evezés, vízi túra volt a terv, amiből csak az első napon ismerkedtek fiataljaink a kenu, és kielboot hajókkal. A 2 x 2 óra gyakorlat után újra tervezés következett, és a következő napi nagyobb túránkra inkább módosítottul a hajóbérletünket a kenuk helyett egy motoros túra hajóra. Bár kicsit lelkiismeret furdalásom volt, hogy megadtam magamat és nem vállaltam a csapatommal az evezős túrát, de kárpótlásul egy gyönyörű vízi túrán vettünk részt így sikerült a sarudi, a poroszlói medencét bebarangolni, és még az Öreg Tiszára is átmentünk. Mindannyiunknak fantasztikus élményt nyújtott ez a nap, betekintettünk a Tisza-tó gyönyörű élővilágába, az Öreg Tisza építészetébe, gasztronómiájába és nem utolsó sorban ezt a közös élményt egy kiváló szülői, versenyzői és edzői közösségben szereztük!

Úgy gondolom jó ötlet volt, hogy ezt a versenyzési lehetőséget kihasználtuk, gyerekeink letették névjegyüket a Nádas Kupa sorozatban, és szereztünk olyan élményt a két záró napon, amelyek szintén örök emlékként kísérik majd őket versenyzői éveikben!

Nagyon köszönöm az összefogást, a támogató szülők segítségét és közreműködését!

Giba