fbpx

Optimist „B” csapatunk többsége hozta az elvárt átlagot a hazai rendezésű BYC kupán – Giba beszámolója

Optimisteseink az 5 napos zánkai edzőtábor után álltak rajthoz az idei év 2. ranglista versenyén, ahol az élmezőny (15 hajó, akik az EB – n, illetve a VB előversenyén vettek részt a Garda tavon) távollétével 104 versenyző indult. Az erőviszonyaink felméréséhez kiváló alkalom volt a BYC kupa, amelyen a 4 futamot kifejezetten erős szélben rendeztek, kezdetben 25 kts, majd a végére inkább 10 kts alatti szélben. Fiataljainkat dicséret illeti az erős szeles helytállásért, csak két versenyzőnk (Nati és Vince) kényszerült kiállásra az első futamban, amikor inkább a vízmerés okozott problémát, nem is hajóvezetés. El kell fogadjuk, hogy az optimist ilyen hajó, a vízmerést ugyanúgy meg kell tanuljuk -a technika egyik eleme-, mint az erősszeles forduló, vagy a hátszeles hajóvezetés. Azt is meg kell értsék a „B” csapatos fiataljaink, hogy az erős szeles vitorlázás nem a testsúlyukon múlik elsősorban, hanem a kitartásukon, a hajóvezetési és kiülési technikájukon. Az erős szeles teljesítményük azon az önbizalmi tényezőn múlik, hogy elhiggyék magukról: a 30 kg testsúllyal is tudom jól vezetni a hajót 20 kts felett, és nem elég az 50 kg passzív testsúly a kiüléshez, ahhoz még a testmunka és a kiülési technika legalább annyira fontos.

Csapatunk felé a szakmai elvárás továbbra is a mezőny középső harmada, vagyis ez a mostani versenyen a 35 – 68. helyek valamelyikének a megszerzése volt.

Dicséretet érdemelnek azok a versenyzők, akik a verseny Arany csoportjában, és így a 2. harmadban végezetek:

Kókai Vilmos 26/6. a serdülő korosztályban jó átlagteljesítménnyel (15, 20, 23, 14, 14) állhatott ki a pódiumra a díjazottak közé.

Dávoti Tamara 33/8. helyen végzett, és csak az utolsó arany csoportban teljesített futama (43. – Nem kiejthető!) miatt maradt le az összetettben a serdülő lányok dobogójáról.

Csomai Bálint szintén az Arany csoportban a 47. helyezést szerezte meg, és bizonyította, hogy az erős szél lesz az Ő kedvenc területe, mivel az 1 futamban, ahol az átlag szél 20 csomó felett fújt, Bálint a kiváló 13. helyen végzett.

A kitűzött 2. harmadban, és így az elvárásoknak megfelelően szerepelt Matics Flóra, aki az Ezüst csoport 4. helyén összetettben pedig az 56. helyezést szerezte meg. Ugyancsak a kitűzött 2. harmadban végzett

Junkert Barni (18/69.), akinek teljesítményét az erős szélben kell még javítani elsősorban.

Székely Dalma (77/25), Németh Nati (78/26), Székely Dávid (81/29), és Gömbös Vince (91/39) teljesítménye még a figyelmük és a gyengébb hajóvezetésük miatt maradt el az elvárt szinttől.

Csapatunk a következő hétvégén a Nádas Kupa 2. sorozatán, Alsóörsön áll legközelebb rajthoz, ahol a tapasztalatok levonása, és a főbb hibák kijavítása után az önbizalom építés lesz a fő célunk!