fbpx

Optimist „B” csapatunk túl a 3. Ranglista versenyén a Csoki Kupán

Dávoti Tamara sikere a serdülő korosztályban és a lányok kategóriájában

A Balaton ismét bebizonyította, hogy képes ideális lehetőséget biztosítani a vitorlás sport számára, csak bízni kell benne és ki kell várni vagy ki kell érdemelni ezeket az időszakokat!

Kedden az első versenynapon ment a fogócska játék, a keleti szél felélénkült, a rendezőség megindította rajt eljárást, majd 3 perccel az OP Sárga csoport rajtja előtt: halasztás. „L” lobogó követésével elindultunk a halványan megjelenő nyugati szél irányába, de ez sem volt elég a versenyzéshez. Itt 1 óra várakozás, próbálkozás, majd ismét vissza a keleti szélhez, a Szántód – Földvár vonalra, sajnos ebből sem lett semmi érdemleges, így parti halasztás következett. A mezőny fegyelmezetten várt, majd az ismét próbálkozó északnyugati szélre késő délután újból vízre mentünk, de ebből sem lett semmi.

A második versenynapon korai rajtot tervezett a rendezőség, így a 06:30-as hazai indulással 8:00-kor szálltunk vízre Földváron. Az 1. futam friss nyugati szélben indult, amelynek rajtja álltalában jól sikerült a csapatnak, a gyerekek az elvárásnak megfelelően versenyeztek, hozták azt a mezőny taktikát, amit próbálunk felépíteni. Szinte mindenki olyan helyen érkezett célba, amit én sikeresnek tartok (mezőny kétharmada), Vilmos: 17., Nati: 19., Tami: 24., Bálint: 26., Dávid: 33., Dalma: 42., Flóra: 44. Sajnos, a 2. futam végére a szél legyengült, így a cél előtt félbe szakították a futamot és partra terelték a mezőnyt. Ismét hosszú forró várakozás következett a parton. 14:30 kor egy engedékeny fürdőzés motorosból kint a vízen, majd a felélénkülő délnyugati szélben újra vízre mentünk. Gyönyörű 10-14 csomós szélben, és hatalmas hosszú hullámokon két futam következett. Úgy tűnik a csapatunk erre a késő délutáni időpontra (16:00-18:30) már elfáradt és nem tudta mozgósítani azt a figyelmet, ami ennek a sportágnak a sikeres teljesítéséhez nélkülözhetetlen. Tamit kivéve (14. és 21. helyezések) a csapat ezekben a futamokban elveszett a tömegben, nem látták a fától az erdőt, és hiányzott a megújulási készség, a tiszta helyzetek megkeresésének igénye az elvárt helyezések megszerzéséhez.

A csütörtöki versenynapon sajnos, én egy hivatalos ügyem miatt nem tudtam ott lenni a futamokon, de a gyerekek garantáltan jó edzői irányítással, Bigi segítségével álltak rajthoz. A körülmények ismét ideálisak voltak, 12-15 csomós nyugati szél, hosszú hullámok Földvár előtt, mint a mesében. A rendezőség kitett magáért, (persze jó szélben könnyű jó versenyt rendezni) és 15 órás rajt limit idő előtt 4 reális futamot rendeztek. A csapat ismét, – Tamit kivéve (4., 11., 14., 6. futam eredményekkel), az elvárásaim alatt szerepeltek. Bigi értékelése alapján most is a figyelem hiánya okozta ezeket a gyengébb eredményeket, ami általánosan jellemző volt a csapatom teljesítményre.

A verseny összességében nagyon nehéz, fárasztó, de korrekt futamokat hozott. Csapatunkból kiemelkedett Dávoti Tamara, aki összetettben a 23. helyezést ért el, a serdülők között a 3. és a serdülő lányok között a 2. hellyel lett gazdagabb. Mindezt átlagban 10 csomó feletti szélerőben, ami Taminak eddig nem a kedvence, hanem a mumusa volt. Teljesítménye így még inkább kiemelkedő. GRATULÁLUNK TAMI! A csapat további 3 tagja (Vilmos: 75., Bálint: 77., Nati: 83. helyezést értek el) részben teljesítette az elvárásaimat, de nagyon sokat kell előre lépjünk a figyelem és a versenyszellem megerősítése terén. Nagy öröm számomra, hogy csapatunkon belül kiváló a hangulat, a gyerekek igazi jó barátok lettek, és jól érzik magukat ebben a közösségben.

Ez a megelégedettség azonban számomra kevés, én ennél többet szeretnék elérni az idei évben! A technikai színvonalunk a vitorlák a felszerelések, az átlagos sebességünk, a gyerekek hajókezelése megfelelő, alkalmasak a jobb helyezések eléréséhez. Egyértelmű a további irány, amit a csapatnak követni kell. Ezzel a technikai színvonallal, az elvárt hajókezeléssel és sebességi tényezőkkel a csapatnak ki kell lépni a játékos, az egymáshoz közeli biztonságot adó környezetből. Ritmust kell váltsunk és fel kell venni a hazai mezőny nagy részére most már általánosan jellemző tudatos versenyzési stílust és elérni a figyelem kellő összpontosítását a futamok idejére!