fbpx

Optimist B és C csapatos versenyzőink a Nádas Kupa sorozat II. állomásán

Szokásos balatoni időjárással, és bölcs versenyvezetői döntésekkel indult a II. Nádas Kupa verseny Csopakon a Procelero Club rendezésében.

Szombaton eleinte a 20-22 csomós befújások miatt halasztással kezdődött a verseny, majd 11:30 kor vízre indult a 10 fős 420-ast, 4 Fevát és a több mint 100 Optimistest magába foglaló „Zöldfülű” újonc mezőny. A létszámok, és az eredmények egyaránt igazolják ennek a 3. szezonját indító kezdeményezésnek a sikerét. A cél, hogy biztosítsunk verseny  lehetőséget a kezdő, még nagyobb verseny tapasztalattal nem rendelkező fiataloknak úgy, hogy ne a legjobbakkal kelljen rögtön megküzdjenek, hanem először csak a saját kortársaikkal és a hasonló felkészültséggel rendelkező társaikkal.

A versenyrendszer alakul – beépítve a tapasztalatokat egyre testreszabottabb és a versenyzésbe bekapcsolódók tudás szintjéhez alakított futamok kerülnek megrendezésre. Az edzők is kialakították maguknak azokat a módszereket, amelyekkel tisztelve az előírásokat, de kihasználva az „edzői segítségadás”  lehetőségét, hozzájárulnak ezeknek a fiataloknak a versenyzésbe való bevonásához, ennek a formának a megszerettetéséhez, és a nagyon fontos sikerélmény megszerzéséhez.

Clubunkat, az utánpótlás fejlesztési stratégiánknak megfelelően két csapat képviselte: Vitya vezetésével a Zöldek 7 fővel, vagyis azok, akik most kezdik Optimistes pályafutásukat, illetve Giba vezetésével a Fehér csapat 10 fővel, akik már második verseny évadjukat kezdik, és a cél a hazai  ranglistarendszerben a középső harmad elérése. Úgy gondoljuk a csapataink együttműködése sikeresnek értékelhető, amit nemcsak a gyerekek között tapasztalható, és a színektől, versenyzői múlttól független baráti kapcsolat és segítő készség jellemzett, hanem az eredmények is egyértelműen igazoltak!

A verseny végül 3 erős szeles futamból állt, amelyeket szombaton 10-15 csomós ÉNY szélben tartott a rendezőség, míg vasárnap egy félbeszakított gyenge szeles próbálkozásunk volt, de sajnos a szélhiány miatt így több futamra már nem került sor. A szombati erősebb szél elsősorban a Zöldeknél okozott kisebb problémákat, de a többség igazán jól vizsgázott, és sikeresen teljesítette az ideális méretű és kondíciójú futamokat.

Csapataink összességében a mezőnyök elején végeztek, így a Zöld csoportban (47 induló)l:Kovács Áron (4), Bartos Betti (5), Török Csanád (6), Kovács Bendeguz (14), Sinclair Noel (19), Laczkó T. Viki (22), Dávoti Tamara (41) helyen végeztek.

A Fehér csoportban (46 induló)a dobogó mindhárom fokán BYC versenyzők álltak: Kerti Máté (1), Zsemle Ádám (2), Gerendi Anna (3), Fehér Szonja (7), Pintér Kristóf (11), Dávoti Gréta (17), Petheő Panni (20), Varga András (21), Madár Hanna (25), míg Dominek Csongor (22).

Sajnos a Feva osztályban még nem vettünk részt ezen a versenyen, de remélhetőleg hamarosan ebben az osztályban is csatlakozni tudunk a Nemzetközi és a Magyar Vitorlás Szövetség sikeres utánpótlás-nevelési szempontból fontos versenyzési programjához.

Gratulálunk a fiataljaink sikeres szerepléséhez,  reméljük ez a program folytatódik, és hamarosan az itt sikeres versenyzőink a hazai ranglista versenyeken is megállják helyüket, illetve a tehetségesebbek, és elszántabbak bekerülnek az A csoport nemzetközi sikerekre tervezett felkészülési csapatába!


Viktor értékelése

Az első futamban Kovács Áron remek rajtot követően fegyelmezetten vitorlázva az összetett 10. helyen futott be, maga mögé utasítva a zöld flotta teljes egészét! Ezt a kimagaslóan jó futamot követően nagyon jó átlagot vitorlázva az összetett 37. saját flottájában pedig éppen 1 ponttal lecsúszva a dobogóról, a 4. helyen zárta a versenyt.

Bartos Bettinek és Török Csanádnak is igen jó alakult a hétvége. Végig egyenletes teljesítményt nyújtva vitorláztak, ami Bettinek az összetett 39. a zöld flottában az 5. helyet szerezte meg, míg Csani egy ponttal mögötte az összetett 40. flottájukban a 6. helyen végzett.

Kováts Bendegúz, Sinclair Noelle és Laczkó Tóth Viki is derekasan helytálltak az erős szélben és a nem kicsinek számitó 92 fős mezőnyben! Végeredményben Béci az összetett 58. zöld flotta 14. helyén, Noelle a 64. zöld 19. és Viki a 67. zöld flotta 22-ként zárta a versenyt. Ezzel az eredménnyel mindannyian a saját mezőnyük első felében és az összetett mezőny 2/3ban végeztek!

A csapat legfiatalabb és egyben legkisebb tagja Dávoti Tamara hatalmasat küzdött mind a széllel, mind a többi versenyzővel és hősiesen teljesítette az első futamot, ahol a 71. helyen futott be. A futamot követően azonban, mind a ketten beláttunk, hogy ez a szél túl sok számára igy Tami a verseny további két futamát a motorosból kísérte figyelemmel.

Összeségében egy igencsak sikerekben és élményekben gazdag hétvégét tudhatunk magunk mögött!


Giba értékelése

B csapatos versenyzőink egy évvel ezelőtt kezdték versenyzői pályafutásukat, így most már a Fehér csoportban kellett megküzdjenek a helyezésekért. Ez a feladat a felkészültségüknek megfelelő volt, így azokkal versenyeztek együtt, akik ugyanennyi edzésmunkát tudtak eddig beletenni a sportági pályafutásukba.

Kerti Máté ismét bizonyította azokat a képességeit, amelyekkel a múlt évben a Zöldek között, most itt eggyel magasabb szinten jó átlagot (1, 7, 5) futva nyerni tudott. Zsemle Ádám szintén nyert egy futamot (11, 5, 1) és eddigi legjobb  koncentrálásával a 2. helyen végzett. Gerendy Anna a dobogó 3. fokára állhatott fel, egy „majdnem” megnyert futammal (8, 3, 12), és az erős szélben jó sebességgel, magabiztos taktikával vitorlázva.  Fehér Szonja is kezdi megtalálni önmagát, a befektetett edzésmunkájának köszönhetően magabiztosabb, kiegyenlített teljesítményt nyújtott (11, 10, 6). Pintér Kristóf a háromból kétszer kiváló futam eredményt ért el, (4, 32, 7) de a kevés futam miatt nem tudta kiejteni azt az eredményét, ami még a „régi” Kristóf fegyelmezetlen taktikájára épült, nem pedig a következetes mezőny tartásra.

A többi B csapatos versenyzőnk is a  mezőny első felében tudott végezni, akik ebben az évben még kevesebb edzés óraszámmal rendelkeznek, így főleg az erősebb szélben hiányzott náluk a magabiztos hajó kezelés, és az annak köszönhető egyenletes teljesítmény.

Az év elején megszerzett előnyünket tartani kell,  –  arra kell építeni a nyári edzés és verseny programunkat, amelynek eredménye már a Ranglista versenyeken lesz lemérhető.

Fotók: Vitya, Szöveg: Giba