fbpx

Optimist Bajnokság Balatonföldvár – Bigi szemszögéből

Nehéz bajnokságon vagyunk túl, minden résztvevő dolgát megnehezítette a gyenge szél. A rendezők mindent megtettek, hogy a lehető legtöbb futamot rendezzék meg. Végül nyolc futamot sikerült megrendezni négy selejtező és négy döntő futam formájában.

A verseny előtt a megfogalmazott cél az volt, hogy a lehető legtöbb versenyzőnk jusson be az arany csoportba. Az előző versenyek alapján 4 vitorlázónak volt reális esélye erre, de én bíztam egy-két meglepetés okozó versenyzőben.

Csomai Bálint alapjában véve jobban szereti az erősebb szeleket, de mostanra már elhitte magáról azt, hogy tud jól vitorlázni gyengébb szelekben is. Földváron a rajtjai nem olyanok voltak, mint eddig, ezért nehezebb helyzetekből kezdte meg a futamokat. A végére általában felküzdött magát, de az idei legnehezebb mezőnyben ez sokkal nehezebb volt mind eddig.

Németh Nati ebben az évben már másodszor szerepel az arany csoportban, ami eddigi optimistes karrierjében is a második. Nati jó sebességgel rendelkezik, saját magának szokta megnehezíteni a dolgát. A küzdeni tudása példaértékű többek között emiatt is jutott be az aranycsoportba. Valójában a nehezebb csoportban jobban vitorlázott, mint a selejtezők során. Neki el kell hinni magáról, hogy ha nem gondolja túl a dolgokat, akkor képes a legjobbak között lenni.

Honti Marci volt, akinél úgy gondoltam, hogy meglepetést okozhat és megszerezheti első arany szalagos csoportját, mert versenyről versenyre jobban teljesített, és a számok alapján az aranycsoport következett volna. Marci látszólag könnyedén vitorlázik, valójában pedig az edzőhöz feltett kérdéseiből látszik, hogy milyen komoly munka folyik a hajójában. Teljesen megérdemelten jutott be a legjobbak közé, ami azt gondolom, hogy első B csoportos évében kiváló teljesítmény.

Várady-Szabó Nórát is titkos esélyesnek gondoltam az első csoportba jutásra, hiszen a neki kedvező körülmények között nagyon jó sebességgel rendelkezett. Nóra vitorlázása kettős. Nagyon fegyelmezetten teljesíti az edzői kéréseke és jól gondolkodik, de ha valami nem úgy megy, ahogy elképzelte, akkor próbálja erőből megoldani. Ezen versenyen is jól megtalálta a rajt pozíciókat, de a legjobb, rajtait, visszalőtték. Megérdemelten jutott be ő is a legjobbak közé a bajnokságon.

Junker Barni nagyon tisztán és fegyelmezetten vitorlázik. Nagyon jól össze tudja szedni magát egy rosszabb futam után. Sajnos a selejtezők során a rajtjai nem voltak a legjobbak, nem tudta megcsinálni, amit szeret és tud, mert nagy volt a verekedés a vonalon. Nagyot küzdött, hogy bekerüljön az aranyba, de az első futambeli hibát nem tudta kijavítani. Döntő futamokban viszont jól vitorlázott a csoportjában és bizonyította, hogy neki az aranycsoportban lett volna a helye.

Bócsi Bánknak nem ez volt élete versenye. Nem igazán szereti a gyengébb szeleket, de jól meg szokta oldani őket. Most azonban a rajtjai eldöntötték helyette, hogy mit fog csinálni a versenyen. Most azonban a mezőny erősebb volt annál, hogy könnyedén fel lehessen lépkedni a többiek között A döntő futamokban sem volt egyszerűbb, ha az nem rajtol el rendesen az ember. Bánk sokkal jobb teljesítményre képes, mint amit ezen a versenyen megmutatott. Le kell vonni a tanulságokat és menni előre tovább.

Szegi-Szeivolt Iván neki ez volt első és egyben utolsó bajnoksága az OP-ban. Iván nem rendelkezett olyan hajóvetési képességekkel, mint ami az ő méretével rendelkező, de több éve a hajóosztályban vitorlázó versenytársainak meg van. Nagyon fegyelmezetten, szó nélkül vitorlázta végig a hetet. Tőle azt kértem, hogy ne legyen annyira jó fiú éljen jobban együtt a hajóval, az sem baj, ha megfütyülik. A kérést teljesítette és nem is büntették meg, tehát egy újabb tapasztalatot szerzett, amit a következő hajóosztályában fel tud használni.

Lackó Márk nagyon jó mozgással rendelkező ifjú vitorlázó. A csapatból ő volt az egyik, aki általában a legtisztábban el tudott jönni a rajtokból. Sokkal jobban tartotta bent magát a sorban, mint eddig bármikor. Néha elkapta az OP betegség (sokat fordul) ami miatt elvesztette a jó és tiszta szeles pozícióit. Kellő vagánysággal vitorlázott és bizonyította, hogy képes ő is a versenyről versenyre való fejlődésre. Azok a hibák, amiket elkövetett, az idő múlásával könnyen kijavíthatók, és Márk egy nagyon gyors vitorlázóvá válhat, aki szép eredményeket érhet el a jövőben.

Laczkó Tóth Fruzsina is jól találta meg a helyeket a rajtnál bátran ált oda és jól is jött. Jó elgondolásokkal jött a motoroshoz sebessége is meg van hozzá, hogy ezt véghez is vigye. Egyenlőre még futam közben sokat tölt a hajóvezetés helyett a pálya figyelésével,de ha jól megteremti az egyensúlyt a kettő között, akkor hamarosan az ő is aranycsoportos lesz.

Székely Dalma a versenyek során az erőségévé vált a rajt, ez Bajnokságon sem változott. Csapatból azok közé tartozik, akik az erősebb szelet kedvelik. Most azonban a koncentrációra és a hajó folyamatos mozgásban tartására sokkal nagyobb szükség volt. Szépen a hajóval együtt élve vitorlázott azonban a vitorla kezelése miatt nem volt mindig pontos, ezért nem tudta megtartani a rajtnál jó kiharcolt helyeit.  Dalma küzdött, és verseny során folyamatosan javította a futam eredményeit.

Gratulálok a csapatomnak és büszke vagyok rájuk!

„A változatosság erősebbé teszi a csapatot, mert a közös sikerhez mindenki saját erősségeivel és a küldetésünkre vonatkozó sajátos látásmódjával járul hozzá.”

Scott Kelly amerikai űrhajós