fbpx

Optimist C csapatunk az Országos Bajnokságon járt – Németh Marci beszámolója

Legzöldebb hajtások az őszi szélben

Amikor összeállítottuk az idei Optimist C programot a cél az volt, hogy sok edzővitorlázás mellett ellátogassunk a Nádas Kupa sorozat versenyeire. A srácok viszont olyan meggyőző teljesítményt nyújtottak az év folyamán, hogy érdemesnek láttuk nehezebb ellenfelekkel is versenyezni és elvinni a csapatot a magyar bajnokságra is. Értelemszerűen nem az eredményekért indultunk, hanem a tapasztalat szerzés és tanulás reményében. Így a versenyt megelőző hétvégén átköltöztünk Alsóörsre. Kedden felmértük a felszereléseket, és szerdán már indult is a bajnokság.

ALSÓÖRS 2023 OPTIMIST OB vitorlázás 2.versenynap 20230928 foto Tumbász Hédi

A héten több új kihívással is találkoztunk. Nekem is rettentő szokatlan volt a Nádas Kupa versenyek után, hogy nem mehettem be a pályára szóban segíteni és bíztatni a versenyzőimet. Ez láthatóan a srácokat is jobban megterhelte. Látványosan pontosabban ment az első cirkáló szakasz, mint a második. A hosszú vízi halasztások is erősen fárasztották a fiatal versenyzőket, és így a nap végére érezhetően ki voltak merülve. Mindezek ellenére büszkén mondhatom, hogy szépen helyt álltak, nem maradtak le sem a futamokon, sem pedig a parti készülődésben, öltözésben és szerelésben sem tapasztaltabb versenytársaiktól, és egy kivétellel mindenki teljesített minden futamot.

Óriási pozitívum volt a szememben a teljesen önálló fel- és leszerzés mellett a vitorla a várható szélnek megfelelő finomhangolása, és az árboctalp pozíciójának ellenőrzése. Ezek a dolgok mind azt mutatják, hogy a gyerekek nem csak megtanulták ezeket a lépéseket, hanem értik is a jól beállított hajó fontosságát.

A vitorlázásukat nézve a gyerekek az elvárásoknak megfelelően, vagy azokat időnként meghaladva teljesítettek. A verseny legnagyobb meglepetése Kovács Miksa volt, aki váratlanul tudatosan állt a starthoz és kétszer szinte hibátlan lee rajtot láttunk tőle. A futamok alatt nyilván még sok a hiba, gyakran meggyűlik a baja az 1-es pályajelhez vezető lee line megtalálásával, és a bőszeles szakaszokban a takarással. De ezek mind olyan nehézségek, amin Miksa minden bizonnyal hamar felülkerekedik, főleg ha ezt a profi hozzáállást meg továbbra is megtartja.

Katrenák Annától a rá jellemző erősségeket és gyengeségeket láttam most is. A fegyelmezett hajóvezetés, szép fordulók most is segítették, hogy a futamok közben szinte folyamatosan előrébb kerüljön, sajnos általában a futam végére ő is elfáradt és ilyenkor gyakran eldobta addig megszerzett előnyét egy-egy túlfordulással. Anna számára a legnagyobb mumus továbbra is a rajt előtti helyezkedés. Nem meglepő, hogy a számára megszokottnál ”agresszívabb” mezőnyben nem mert még odaállni és helyet szerezni, így a csorda végével tudott csak elrajtolni a második, harmadik sorból. Amint megjön a bátorsága és elkezd szépen rajtolni, Anna már jövőre könnyű szerrel fog odaérni a hazai középmezőnybe.

 

 

 

Székely Csenge derekasan végig küzdötte a hetet. Talán rajta látszott legjobban a futam közbeni edzői segítség hiánya. A kellő koncentrációt önállóan nehezen tartotta meg és hamar elfáradt Ezután nagyon megszaporodtak a hibák, és ez ebben a mezőnyben már sok helyet jelentett. Csenge viszont szépen végig csinálta a futamokat, és ez a gyakorlás nem múlt el nyomtalanul. Ahogy telt az idő egyre tovább tudott kellő odafigyeléssel hajózni. Ha a jövőben ez edzéseken is ilyen kitartással lép a komfortzónáján kívülre, hamar eljuthat oda, hogy egy egész futamot végig tudjon figyelni.

Litkey Cecília is szépen teljesített. A futamok előtt ügyesen felmérte a rajtvonalat, és az oldalválasztásra is voltak önálló ötletei. Ez egyáltalán nem megszokott szintű összeszedettség egy kezdő optimistes esetében. A futamok nagy részében jól vitte a hajót, a szél és hullámviszonyoknak megfelelően. Az ilyen szintű vitorlázás szerintem egy Nádas Kupa zöld csoportjában elég lett volna a dobogóhoz. Most viszont a magyar bajnokságon voltunk, ahol a mezőny nagyobbik fele szintén észrevette ezeket a dolgokat, és sokkal gyakrabban kényszerítették Cilit az eredeti ötlet áttervezésére. A váratlan helyzetekben pedig több hibát is produkált. Ezekkel együtt is többször a tapasztaltabb klubtársak előtt ért célba. Sőt az egyik futamban láthattuk az élmezőnyben is vitorlázni. Biztos vagyok benne, hogyha a jövőben megtartja a sporttal kapcsolatos példás hozzáállását, ehhez a látványhoz egyre többször lesz szerencsénk.

Összességében ez a hét egy remek alkalom volt belekóstolni a ranglista versenyek világába, ahol a gyerekek nem csak jó élményekkel és tenger sok tapasztalattal, de új barátokkal is gazdagabbak lettek.