fbpx

Optimist EB válogató verseny – Izola

isola_2010_3.previewRegata za pokal Burje

2010. május 29-30. Isola (SLO)

 

 

 

Az Optimist válogatott, kiegészülve két feltörekvő fiatallal és a Laser 4.7-es Vadnai Benjaminnal Szlovéniában versenyezett a hétvégén. A regatta az optimisteseknek az utolsó válogató volt a júliusi lengyelországi Európa-bajnokságra, így számukra fontos volt a versenyen elért helyezés.

 

Pénteken kellemes 5-6 csomós szélben tudtak edzeni a résztvevők. A szombati, első versenynapon napsütésben, 7-8 csomós szélben a Lasernek 3, az Optimistnek 2 futamot rendeztek. Sajnos vasárnapra elromlott az idő, a változó irányú szélben egyetlen futamra sem került sor, így az előző napi eredmények alapján alakult ki a végeredmény.

 

Mielőtt elindultunk a versenyre,már tudtuk hogy kialakult a lengyelországi Európa Bajnokságra utazó keret.A mi klubunkból Jonatán,Zsombor és Balázs vesz részt a júliusi kontinensviadalon.

A lányoknál még volt esélye Sárinak hogy kivívja a részvételt. Ilyen előjelekkel és feladatokkal utaztunk el pénteken. A hat órás utazást követően négy órát töltöttünk vízen, ahol összemértünk,sebességi és egyensúly feladatokat gyakoroltunk. Az esti nevezést követően pihentünk és vártuk a szombati 11 órás rajtot.

Szombat reggel nagyon gyenge déli szelünk volt, amiben csak dél előtt néhány perccel ment ki a versenyrendező hajó. A reggeli pihenés és várakozás helyett mindenkivel (Sári,Galagonya,Joni,Zsombi,és Balázs) egyenként beszéltem a várható versenyhelyzetekről. Úgy, ahogy mindig, most is volt feladata mindenkinek,főleg Sárira volt ez igaz, akinek az ellenfelét három magyar hellyel kellett megelőznie. Nem volt reménytelen… Közösen értékeltük a Holland Bajnokságot és leszűrtük a tanulságait.

Közben megjött  a szél és kimentünk a vízre. Ezen a napon három futamot szerettek volna megrendezni, de csak kettő sikerült. Az első futam a 7.!!rajtra sikerült, amiben Tomit sajnos kizárták fekete rajtnál. Jonatán középen, míg Sári leeben tisztán, míg Balázsék kicsit beszorulva rajtoltak. Zsombor gyorsan tisztázott, Balázsnak ez nem ment, Sári pedig jó oldalon vitorlázott, de elkövetett egy pici taktikai hibát és csak 27.-nek fordult a bójánál. Balázs 16, Jonatán 7, Zsombor 8. volt. A befutó szakaszban tudtunk javítani, kivéve Zsombort, akinek bója érintés miatt 360-at kellett csinálnia.

A második futam is nagyon nehezen indult,az AP lobogó állandó felhúzása mellett. Továbbra sem volt jó szél (Déli 1-2 Bft), az áramlás egyre nőtt, észak felől pedig beborult az ég. A rajtok szintén nem sikerültek, de a megbeszélt taktikához ragaszkodva Zsombor vezetett, Jonatán 2., Balázs 3. , Sári 16., Tomi 18. volt! A fél szél még rendben volt, de a hátszél szakaszra 180 fokot fordult a szél! A három fiúnak nem okozott ez nehézséget,és ebben a sorrendben be is futottak. Sári is megtartotta helyezését, Tomi viszont a befutó „hátszélben”a leálló széllel megküzdve csak 24.helyen ért célba.

A nap végén a keresztbe veréseknek köszönhetően Jonatán 2., Zsombor 3., Balázs 4., Sára 16., Tomi pedig a 40.helyről várhatta a folytatást. Laser 4.7-ben Benji volt az egyetlen magyar résztvevő, aki kis szélben is jó sebességgel versenyzett. Az első és a harmadik futamban 2., míg a második futamot magabiztosan megnyerte. Így nap végén az ő neve állt az első helyen.

Vasárnap sajnos szél hiányában nem rendeztek több futamot, így pakolás és díjkiosztó után indult haza a csapat. Nagyon elégedett lehetek az eredményekkel, hiszen a fiúkon kívül Sára bronz érme nagyon bíztató a jövőre nézve. A következő hétvégét Zánkán töltjük és megpróbáljuk megvédeni a Csapat Bajnoki címet.

Vadnai Benjamin egyetlen magyarként teljesítette az előzetes elvárásokat és nyerte a Laser 4.7-t.

 

Végeredmények.

 

MVSZ, Perényi Miklós

 

 

OP válogató végeredmény.