fbpx

Optimist Magyar Bajnokság 2020. – edzői beszámolók

Az idei év negyedik, de egyben a  legfontosabb ranglistaversenye volt a Magyar Bajnokság, amelyet igényes rendezéssel, és 11 korrekt futam  lebonyolításával tartott meg a rendező club, a Balatoni Yacht Club 1912.

A futamok teljesítéséhez szükséges körülményeket az égiek biztosították, amivel kellő alázattal és a korrektség szándékával  élt a verseny főrendezője, Farkas Péter. Igaz, bejártuk a Keleti medencét Alsőörstől Aligáig, keresve a legegyenletesebb és a legkorrektebb szelet, de a selejtező futamokból így is csak négyet tudott teljesíteni a kétszer 74 fős mezőny. Az ötnapos bajnokságból négy napon át a part felől fújt a taktikailag rengeteg meglepetést biztosító É –ÉK – i szél, majd az utolsó 5. napon címlapra illő 12 – 16 csomós Ny – i szél tette valóban izgalmassá és színvonalassá ezt a bajnokságot. Az 1 – 4 versenynapokon az északi part felől fújó szelekben olyan változatos helyszíneken és változatos szél taktikai körülmények mellett zajlottak a futamok, amelyek igazán igénybe vették a versenyzők és edzőik figyelmét, széltaktikai tapasztalatát. A rekord számú résztvevővel zajló színvonalas versenyen (143 induló) klubunkat 17 versenyző képviselte az A és B csapatból, akiknek teljesítményét edzőik az alábbiak szerint értékelték:

A csapat / edző, Weinber Zsófi:

Optimistes csapatunk 8 fővel vett részt a Magyar Bajnokságon. Az év legfontosabb versenye, egyben az utolsó válogató megmérettetés is volt egyben az októver végi Európa Bajnokságra, így három versenyzőnkön dupla nyomás volt. A verseny előtti célkitűzések nagyrészt teljesülni tudtak, a Magyar Bajnoki kategóriák mindegyikében érdekeltek tudtunk lenni, valamint mind a 8 versenyző a mezőny egyharmadában tudott végezni.

Demjén Olivér: Oli nagyon motiváltan érkezett az utolsó Magyar Bajnokságára (jövőre hajóosztályt vált). Az őszi EB-re való kijutásért  igen szoros volt a fiúk közötti küzdelem, így egy fokkal nagyobb teher volt a vállán. Tudatos versenyzéssel, jó átlagokkal és egy korai rajttal zárta a versenyt, ami összetettben és az ifjúsági magyar bajnoki 5. helyre repítette. Valamint az EB-re való kijutása is sikerült.

Fehér Szonja: a lányok versenye az utolsó futamig kiélezett, szoros küzdelem volt. Jó látni, hogy a lány mezőny is egyre erősebb. Szoni most a női magyar bajnoki 4. helyre ért oda, ami összetettben a 19. helyet jelentette; a nyílt verseny ifjúsági lány kategóriában pedig 3. helyen végzett. Nagy boldogság, hogy az Európa Bajnokságra második lány versenyzőként jutott ki.

Pintér Kristóf: Kristóf egyre magabiztosabban tud vitorlázni a mezőny elejével. Az előkelő 21. helyen végzett pár apró hibával, de teljesítménye biztató; következő szezonban remélhetőleg berobban a neve a TOP 10-be.

Lackó Sára: Sasinak sajnos idén nem jöttek ki a lépések; a bajnokságon 24. helyen végzett, a magyar bajnoki női kategóriában 5., a nyílt verseny ifjúsági lány kategóriájában pedig 4. lett. Kárpótolta, hogy a válogató befejeztével 3. helyen kijutott az EB-re.

Bartos Betti: Betti hozta az idei évre a tőle megszokott, folyamatos fejlődést. Az első négy nap szinte hiba nélkül vitorlázva, szebbnél szebb futameredményeket tudott hozni. Utolsó napra kicsit ekfáradt. de még így is az előkelő 27. helyen végzett. A serdülő magyar bajnokságban elcsípte a 6. helyet, valamint a nyílt verseny serdülő lány kategóriájában a 3. helyen végzett.

Petheő Panni: Panni nagyon erősen kezdett a verseny elején, majd sajnos egy korai rajt és egy-két hiba is becsúszott, így sajns lecsúszott a női 1-6 ról, de még így is a 31. helyen végzett, valamint a nyílt verseny ifjúsági lány 6. helyét el tudta csípni.

Gömbös Zsófi: Zsófi a trükkös É-i szelekben a verseny elején egy picit elveszett, de az arany csoportban többször is meg tudta mutatni ellenfeleinek, hogy vele is kell számolni. 40. helyen végzett a nyílt verseny serdülő lány kategóriájában pedig az 5. helyen.

Dávoti Gréta: Gréta is versenyről versenyre fejlődve a 42. helyen tudott végezni a bajnokságon, több TOP 15-ös futameredménnyel is meg tudta mutatni magát. Szépen halad az úton, jövőre az ő neve is be fog robbanni a női mezőny elejébe.

B csapat / edző, Sigmond András (Giba)

Csapatunk 8 fővel vett részt ezen a kiemelkedően nehéz és fontos versenyen, amely a többség részére életük első Magyar Bajnoksága volt. Így a reális elvárás a 2. versenyzői évében járó csapat részére a tisztes részvétel és a hazai mezőny középső harmadában való helytállás  volt. Ez a futamok teljesítése szempontjából kivétel nélkül sikerült  minden versenyzőnknek, mivel 1 – 2 technikai illetve rajtolási hibát nem számítva az Arany csoportban 11, az Ezüst csoportban pedig 10 futamot érvényesen teljesítettek fiataljaink, ami önmagában is dícséretet érdemel! Az eredmények szempontjából a csapat többségének a számok alapján is sikerült az előzetesen kitűzött 48 – 96 helyek valamelyikének megszerzése!  Csapatunk többsége a selejtezők alapján ott volt az Arany csoport határán, képesek voltak arra, hogy néhány futamban jó hajó vezetéssel és sebességgel a futamok első harmadában végezzenek. A teljesítményükben tapasztalt nagyobb szórást csak a pillanatnyi koncentrációjuk hullámzása, és így a változatos futam eredmények okozták.

Kiemelkedő teljesítménnyel két versenyzőnk került be az Arany csoportba (1 – 73), ahol Varga András az abszolút kategóriában a 49. míg a serdülők között a 15. helyen, Laczkó Tóth Viki pedig az 51. serdülők között a 16. helyen végzett.

Az Arany csoportból csak néhány ponttal maradt le három versenyzőnk akik így hasonló teljesítménnyel, de már a 4. selejtező futam alapján csak az Ezüst csoportban (74 – 143) szerepelhettek tovább, és ott a csoport elején végeztek. Török Csanád az abszolút 79., ezüst csoport 6. helyén, Dávoti Tamara abszolút 80., ezüst 7. helyén, míg Márton András az abszolút 88. ezüst csoport 15. helyén végeztek.

Három fiúnk:  Kókai Vilmos (119/46),  Kovács Áron (120/47) és Gömbös Vince (129/56) most még csak a tisztes helytállás elvárásnak feleltek meg, a megtartott 10 futamot teljesítették, de azok eredménye csak a 3. harmadra volt elegendő.

További részletes eredmények a BYC-1912 honlapon találhatók.

A másodéves, a versenyzői karrierjüket most kezdő csapatunk részére az elvárások reálisak voltak, pillanatnyi teljesítményük alapján a többség alkalmas arra, hogy a következő évben a hazai mezőny első harmadába, a hazai élmezőnybe tornássza fel magát. Gratulálok a szereplésükhöz, és még nagyobb elszántságot, kitartást és sok közös vitorlázó élményt kívánok részükre. Köszönjük a szülők fáradhatatlan segítségét,  a BYC támogatását az elvégzett munkához, és a rövid pihenő (szeptember 4. – ig) után folytatjuk a felkészülésünket az év további versenyeire!

MINDEN VERSENYZŐNKNEK SZÍVBŐL GRATULÁLUNK ÉS JÓ PIHENÉST KÍVÁNUNK A SZÜNIDŐ HÁTRALÉVŐ RÉSZÉRE!