fbpx

Optimist Országos Bajnokság 2023, az OP B csapatunk szemszögéből – Bigi beszámolója

Egy nehéz bajnokságon vagyunk túl, a kiírt tíz futamból csak ötöt sikerült megrendeznie a versenyrendezőségnek. A gyenge és változó irányú szél jelentősen megnehezítette a dolgát a versenyvezetőjének, de jó döntéseket hozva igyekezett könnyebbé tennie a versenyzést a gyerekeknek.

B csapatunk kilenc gyermekkel jelent meg az eseményen, és sokuknak ez volt az első országos bajnokság, amin részt vehetett. Azt gondolom, hogy felkészülten érkeztünk az év egyik legfontosabb versenyére. Nagy utat jártunk be az elmúlt egy évben, hatalmasat fejlődött a csapat, ami nem kis részben annak köszönhető, hogy felkészülésük során az egyik legerősebb csapattal készülhettek együtt, a BYC Optimist A csapat és Zsófi nem csak a vízen, hanem a parton is segítette a fiatalabbak munkáját.

Császár Gábor
Az verseny előtt joggal reménykedett abban, hogy az arany csoportba fog kerülni, hiszen folyamatosan javuló eredményei alapján erre minden esélye megvolt. Az első futamokat lámpalázasan kezdte, állandó matekórát tartott a befutó után, hogy hányadiknak kell lenni… megegyeztünk abban, hogy számolás majd a vitorlázás után jön. Ezek után, olyan magas szinten kezdett vitorlázni, hogy az aranycsoport futamán egy gyönyörű harmadik helyezéssel koronázta meg idei teljesítményét.

Varga Áron
Kimondva vagy kimondatlanul nála is elvártam az aranycsoportba kerülést. Áron hajlamos még túlgondolni a versenyzést, pedig az kevesebb néha több. Már sokkal letisztultabban versenyzik mind eddig, ha a második krejcokat kockázat mentesebben kell megvitorláznia és akkor sokkal több 1-20 belüli eredménye lenne. Szépen teljesítette a kitűzött célt,folyamatosan a aranycsoportos helyen állt sőt a döntő futam során sem okozott csalódást magabiztosan versenyzett és idei legjobb versenyeredményét érte el.

Lackó Márk
Verseny egyik meglepetés embere, nyilván tudtuk, hogy nagy lehetőség van benne, de idén nagyon keveset vitorlázott, versenyezése meg idén egy versenyben valósult meg. A csapat egyik legjobb rajtjait tudta megcsinálni és ennek köszönhetően folyamatosan Top 10 környékén tudott vitorlázni a csoportjában. Az erősebb szélben hiányoznak még a kilométerek, de azt gondolom ott is hasonló, ha nem jobb eredményekre lesz képes. Döntőben BFD-vel nyitott, amit nem tudott kiejteni, de így is nagyon szép vitorlázást mutatott be a verseny folyamán.

Keszler János
János jellemzője a sebesség és letisztultság. Augusztus végén csatlakozott a csapathoz, mert addigra érett meg enne, hogy versenyző szeretne lenni. Azóta viszont ha lehet ezt mondani csak folyamosan gyorsul. Nem volt lehetősége sok taktikai tapasztalatot szerezni eddig rövid karrierje során, de azt megtanulta hogyan legyen gyors. És ezt kihasználva jutott be majdnem az aranycsoportba. Tipikus példája annak, hogy a taktikus legjobb barátja a jó hajósebesség. Az OB örömteli meglepetése volt, ahogy vitorlázott, hamarosan még szebb eredményekkel fog megörvendeztetni mindenkit.

Honti Marci
Marcitól ebben az idényben elég változatos eredményeket láthattunk. Általában a határán volt a csoportoknak, fele-fele arányban került arany és ezüst csoportba. Ezen a versenyen a gyenge szél sem könnyítette meg a dolgát, mivel a nehezebb versenyzők közé tartozik (de nem akkora rutinnal) ezért a hiba lehetősége minimális a számára. Most kicsit többet hibázott, mint szokott, így sajnos nem lett most aranycsoportos. Final futam során azért bebizonyította, hogy nem felejtett el vitorlázni, de ezt futamok előtt, után feltett kérdéseiből látni lehetett. Továbbra is jó vitorlázónak tartom a következő versenyen ezt meg is mutatja majd nekünk.

Varga Petra
Petra terepe elsősorban a gyengébb szélben van, tehát ideális lehetőség volt az OB, hogy ezt megmutassa. Ezt azonban csak akkor tudja bizonyítani ha, elrajtol. Alsóörsön most ez csak egyszer sikerült úgy, hogy ez a futameredményében is látszódjon. Ennek ellenére sok tapasztalatot tudott gyűjteni, amit a következő évben fel tudunk használni. Elégedett vagyok vele, jövőre komoly meglepetést fog okozni.

Fazék Colin
Számára ez verseny a maximális tapasztalat szerzésről szólt. Nagyon fegyelmezett versenyző, amit megtanult az folyamatosan alkalmazza. A figyelmét még nehezen osztja meg a hajóvezetés és a külső információk között. Rajtjainál bátran áll fel a vonalra, jól választja meg a helyet, de ha valami nem sikerül, akkor még lassan dönt. Erősszélben teljesen máshogy mozog a hajóban, láthatóan akkor él igazán, amikor fúj a szél. Kevés olyan vitorlázót ismertem, aki ezzel a tulajdonsággal rendelkezik ilyen fiatalon.

Dobai Zsiga
Szinten tapasztalat szerzés céljából vett részt a versenyen. Neki a rajtok okoztak problémát, bátortalanul helyezkedik lehető legkevesebb konfliktust felvállalva a harmadik sorban… Pedig tudja, hogy a vonal melyik oldalán kell elrajtolni, de még nem meri végrehajtani. Tapasztalatok növekedésével bátorsága neki is nőni fog és ez az eredményein is látszani fog.

 

Várady Szabó Janka
Janka egy olyan határozott személyiség, aki valamit elhatároz, azt megpróbálja véghez vinni. Bátran állt oda a rajtokhoz, jól is indítva a hajót. Az alkalmazkodó képességét azonban fejleszteni kell, mert a jó helyeknél mindig jobbat szeretne találni. Nem érdekli, hogy mi lesz az eredménye, amit kitalál azt meg is csinálja. Sajnos ezt akkor is végrehajtja, ha éppen jó helyen áll. Ő legalább mer dönteni, (legtöbb vitorlázónak éppen ez a baja, hogy fél döntésektől), így legalább gyűlnek a hasznos tapasztalatok.

Büszke vagyok a csapatra, gratulálok az elért eredményekhez!

„A változatosság erősebbé teszi a csapatot, mert a közös sikerhez mindenki saját erősségeivel és a küldetésünkre vonatkozó sajátos látásmódjával járul hozzá.”
Scott Kelly amerikai űrhajós