fbpx

Optimistes C csapatunk vendégségben járt a Tiszta-tavon – sarudi edzőtábor és Nádas Kupa

Augusztus 6-a és 9-e között a kezdő Optimistes kezdő csapatok történelmet írtak a Tisza-tavon. Nemcsak a Nádas Kupa történelmében az első, többnapos kezdőknek célzott edzőtáborban vettek részt, hanem a Tisza-tavon a történelemben először vehettek részt ifjúsági vitorlás versenyen, amellyel a tavon a vitorlázás úttörőinek számítottak!

Egy-két szó a környezetről: ha röviden, tömören kellene leírnom akkor azt mondanám, hogy kiváló! Az összes edzőnek és gyereknek minőségi szállást tudtunk foglalni, minden szobában külön vizesblokkal, közös konyhával és 50 fő befogadására és videó-elemzésre alkalmas társalgóval. A vendégszeretet és segítőkészség pedig példátlan volt, pedig Európa-szerte megannyi helyszínen megfordultunk már!

Az edzőtábor két napján a gyerekek 4 csoportra voltak osztva, amelynek elosztását az első napon egy, a nádas-szigetek között megrendezett “túra verseny” adta az alapját, így a gyerekek a velük megegyező szintű versenyzőkkel tölthették a két napot. A feladatok változatosak és hihetetlenül hasznosak voltak az ifjú csapatok számára, akik a délutánokat levezetés gyanánt a sarudi Élményfalu jóvoltából a vízi vidámparkban vagy a trambulinparkban töltötték. Spontán felindulástól vezérelve első este kis csapatunkkal egy naplementés nádas túrát is beiktattunk, amelynek során kimentünk a Tiszára is élvezni a természet hangjait az egész napos füttyszó és gyerekzsibaj után.

A két nap edzőtábort követte a Nádas kupa sorozat 3. fordulója, amelyet Rutai Andi vezetésével az élményfalu munkatársai rendeztek számunkra. Nagy meglepetésünkre a szél a két edzésnapot követően se hagyott alább és mindkét nap 6-12 csomós északi szélben mérhették össze a fiatalok a tudásukat és türelmüket. A versenyen a forgolódó szél az Agárdon és a Fűzfői-öbölben vitorlázó versenyzőknek kicsit jobban feküdt, mint nekünk, akik viszonylag kifújt szélhez vannak szokva a Füred előtti déli és keleti szelekben. Ennek ellenére a fiatalok derekasan helytálltak a 44 főt számláló mezőnyben és oda-oda értek a mezőny elejére is, főleg a második napon.

A legnagyobb meglepetést Gömbös Vince teljesítménye okozta aki egy viszonylag szép kezdés után némi szerencsével és odafigyeléssel a hat futam során három top 10-es eredményt is begyűjtött és volt, hogy a futamot is vezette életében előszőr! A versenyt Vince végül a 13. helyen  A másik meglepetést Junkert Barna hozta, aki folyamatosan javult a futamok során és a végén a 24. helyen zárta a versenyt. Németh Nati az egyik legkiegyensúlyozottabb vitorlázásával végig a mezőny közepén vitorlázott és a gyengébb rajtokat követően hatalmas erőfeszítések árán mindig előrébb és előrébb került a mezőnyben és végül a 27. helyen zárta a versenyt. Matics Flórát sajnos utolsó napra utolérte a sok vízen töltött óra és a sok fürdés és az utolsó három futamot tüsszögve és fájó fejjel, de hajthatatlanul és makacsul végigcsinálta és a versenyt végül a 31. helyen zárta. A körülmények Csomai Bálintot tették próbára a leginkább, aki kétszer is korán rajtolt, így vissza kellett mennie és újból rajtolnia a mezőny mögött. A versenyt végül Bálint a 34. helyen fejezte be.

Az izgalmak azonban a verseny befejezésével még nem értek véget! A tervezett indulást és pakolást keresztbe húzta, hogy az utánfutónk rögzítő féke beragadt és sehogy se tudtuk megmozdítani. Végül a helyi csapat Kücsön Gyula vezetésével, aki az egész Élményfalu projekt megálmodója és üzemeltetője, hossza és fáradhatatlan munkával elhárították a hibát, így biztonságban haza tudott jönni a csapat!

Ezúton is szeretnénk megköszönni a ott dolgozó csapatnak a segítséget és Gyulának a lehetőséget, hogy ellátogathattunk az ország eme eldugott kis ékszeres dobozában és 5 felejthetetlen napot tölthettünk a Tisza-tavon! Emellett köszönet a Gömbös családnak a segítséget, akik a gyerekeket épségben és biztonságban hazahozták!

Úgy érzem, hogy rengeteg életreszóló élménnyel gazdagodott a csapat a rengetek tudás mellett, amit a Brencsán Dávid vezette edzőtábor során gyűjtöttek! Remélem, hogy a következő szezonban egy még népesebb csapattal jöhetünk majd vissza!

szöveg és fotó: Vitya