fbpx

Optimisteseink Koperben jártak

koper1A múlt hétvégén válogatott edzőtábort szerveztünk a szlovéniai Koperben, valamint ezt összekötöttük egy három napos felkészülési versennyel. Az edzések során végig remek szélviszonyok mellett gyakorolhattuk különböző rajt, hajóvezetési, manőverezési feladatokat. Az edzésen összesen 16 fiatal vett részt- klubunkból Sári, Jonatán, Zsombor és Marci volt jelen. A szakmai munkát jómagam, valamint Török Peti vezette. Igyekeztünk változatossá tenni a hetet, és minden napra valami új feladatot adni a gyerekeknek a fejlődés érdekében. A napot hosszas megbeszélésekkel,kiértékelésekkel és videó elemzéssel zártuk. E közben mi edzők igyekeztünk a koperi öblöt még jobban megismerni és arról pontos tájékoztatást adni a gyerekeknek.

A verseny kezdetéig 20 órát voltunk vízen,ami azt gondolom nagyon jónak számít, és ez idő közben igyekeztünk mindenki hiányosságait feltárni,hogy a versenyre minden rendben menjen.

A verseny első napja rövid halasztással kezdődött,majd a verseny rendezői úgy gondolták, hogy megpróbálnak futamot indítani a gyenge nyugati szélben. Ez annyira jól sikerült, hogy 3 óra leforgása alatt három futamon is túl voltunk. Egy viszonylag egyszerű taktikával kellett versenyezni a trapéz pályán, de erre a gyerekek nagyon nem éreztek rá. Zsombor egész mást próbált mint a többiek, és ez valamelyest eredményhez is vezetett, ami alapján ő állt a legjobban a magyarok közül a tabellán. Jonatántól ezen a napon többet vártam, de már a futamok elején vesztett pozíciókba találta magát, így az ő eredményei ezen a napon önmagához képest nagyon gyengék voltak. Sárinak sem ment igazán,próbálta azt csinálni amit megbeszéltünk, de sokat vitorlázott zavart szélben, így „csak” a közép mezőnyben végzett. Marcinak ez a 3 nap a gyakorlással, rajt gyakorlatokkal és hajóvezetéssel telt,valamint azzal, hogy hozzászokjon a nemzetközi versenyzéshez.

A második nap is hasonlóan indult – némi halasztás,majd vízre menetel. Előző nap este tisztáztuk a történteket, igyekeztem rávilágítani a hibákra…A szél és az időjárás is hasonló volt a tegnapihoz. Ismét három futamot bonyolított le a rendezőség, ahol a lee rajtot követően a pálya bal oldalán kellett felvitorlázni. Jonatán sokkal határozottabb volt mint pénteken, és ez az eredményein is megmutatkozott, bár a középső futamot alaposan elszúrta…(3,30,1). Zsombor is elrontotta az első futamát, de utána sokkal jobb rajtokat láthattam tőle, aminek eredménye két 6. helyezése volt. Sári ugyanazokat a hibákat követte el,mint pénteken, így sajnos rontott eredményein. A rajtokat követően nem tudott időben tisztázni valamit  a megbeszélt taktikát sem követte. Marcinál örömteli volt hogy amit megbeszéltünk,végre is hajtotta, így 39. lett a futamban. A nap érdekessége volt hogy az utolsó futamban a befutó szakaszban megállt a szél, az áramlás viszont megmaradt, így csak 7.-en tudtak befutni!

Vasárnap remek időjárás és 5-6 Bft-os szél fogadott minket a kikötőben. Némi halasztás után vízre szálltunk- Marci sajnos ezen a napon nem versenyzett a szél ereje miatt. Jonatán és Zsombor remekül versenyzett- előbbi 5( 4.;1. hely), Zsombor 7 (5.;2. hely)pontot gyűjtött össze 2 futam alatt. Sárit is dicséret illeti, mert becsülettel és lelkesedéssel végig csinálta ezt a napot!

Tanulságos versenyen vagyunk túl,aminek tanulságait igyekszünk felhasználni Krk-en , ami már Eb. válogató lesz a gyerekeknek.

Eredmények: 77 indulóból

5.       Vadnai Jonatán                           ( 20,21,8,3,30*,1,4,1)

6.       Gyapjas Zsombor                       (11,16,14,23*,6,6,5,2)

39.      Korchmáros Sára                       (26,38,38,50,49,DNF,41,35)

64.      Héjja Marcell                            (64,64,67,39,66,DNF,DNS,DNS)

Gratulálok Mindenkinek!

Miki