fbpx

Optimisteseink a Specialized Kupán – Zsófi és Giba Beszámolója

Optimistes versenyzőink a hétvégén Balatonfűzfőn vettek részt a Specialized Kupán. Az esemény az idei év utolsó ranglista versenye volt, mely 4 selejtező és 1 döntő futammal zárult a 121 fős mezőnyben.

Optimist edzőnk Weinber Zsófia beszámolója:

Első nap két futamot tudtak rendezni, az elsőt 15 csomós északi szélben, a másodikat egyre erősödő 20 csomós szélben. A második versenynap halasztással kezdődött a szél erőssége miatt délutánra enyhült, így szintén két futammal lett gazdagabb a mezőny, amivel lezárultak a selejtező futamok.

Az utolsó nap szintén parti halasztással kezdődött, ismét délután tudtunk csak vízre szállni, nehéz délnyugati szélben tudtak vitorlázni a versenyzők egy döntő futamot. Legjobban Bányai Attila zárta a versenyt, összetettben 2. helyen végzett, ezzel magabiztosan nyerte a magyar ranglistát. Demjén Olivér a 15. helyen végzett. Kálmán Kori és Charra Chiara is szépen teljesített 17 és 21. helyen végeztek, a női mezőnyben csak az osztrák Sophie tudta megelőzni őket. Lackó Dávid a 29. helyen végzett. Nagy Bende, Sigmond Soma és Borbás Buda sajnos a döntő futamban szerzett korai rajtjukat nem tudták kiejteni, így a 24, 37, 41. helyen végeztek. Szepessy Anna utolsó Op-s versenyén mindent beleadva, magabiztosan vitorlázott, utolsó nap sajnos családi okok miatt nem tudott vitorlázni, de még így is az 56. helyen végzett.

B csapatos versenyzőink is nagyszerű eredményeket értek el. Legjobban Bodnár Hanna teljesített, összetettben a 23. helyen végzett, a serdülő lányok között pedig a dobogó legfelső fokára állhatott. Szűts Petinek is utolsó Op-s versenye volt, nagyon akart, óriásit küzdött, így az előkelő 25. helyen végzett. Lackó Sára, Gerendy Anna, Fodor Lilla szép átlagot vitorlázva, mindannyian az arany csoportba jutva a 49, 58, 59. helyen végeztek. Kiss Bulcsú töretlen lelkesedéssel küzdött, 73. helyen zárta a versenyt. Legkisebb versenyzőink is szépen helyt álltak, nem mindenki tudta a nagy szelekben végig vitorlázni a pályát, de ekkor is a versenyt figyelve próbáltak újabb tapasztalatot gyűjteni. Legjobban Pais-Hank Olivér végzett a 70. helyen. Takács Zsombor a 85. helyen zárta a versenyt, Vőneky Laura, Fehér Szonja és Varga Andris a 101, 109, és 113. helyen végeztek.

 

Sigmond András/Giba beszámolója:

Specialised Kupa, Optimist Ranglista verseny a BS Fűzfő Clubban

A 2017. év utolsó hazai Optimist versenyére került sor a BS Fűzfő rendezésében október 6.-8. között.

Kiváló szélviszonyok, magas résztvevői létszám (128 hajó), és osztrák siker jellemezte az Optimistek hagyományos Specialised Kupa versenyét Balatonfűzfőn. Az előzetes kiírásnak megfelelően, mivel az indulók száma meghaladta 100 hajót, így két csoportra osztották a mezőnyt.

Az első napon 20-25 csomós szélben két futamra került sor,  majd amikor a 3. futam rajtjára várt a mezőny,  a szél tovább frissült 27 csomósra, így a rendezőség a hideg és az erős szél miatt a partra küldte a versenyzőket.  Ezt, mint minden ilyen döntést vegyes kritikával fogadta a versenyzői és az edzői csapat.  Egy órás parti várakozás után aznapra törölték a további futamokat.

A második napon, a klasszikus „Három Napos  Északi szél” továbbra is megtartotta erejét (27 – 28 csomó), így parti halasztással kezdődött a nap. Csak délután 14 óra körül indult ki a rendezőség, és a kicsit mérsékeltebb szélben újabb 2 futam megrendezésére került sor. A késői kezdés és az estére tervezett vacsora, a tombola, na és az előre meghirdetett Optimist Osztály Szövetségi közgyűlés miatt ez a nap is hosszúra nyúlt.

Az utolsó napon vasárnap, a változatosság kedvéért a szélcsend miatt kellett várni a rajttal, amire 12 óra után, de ismét kiváló 12 – 15 csomós DNY – i szélben került sor. Ekkor már az 1 – 4 futam alapján Arany és Ezüst csoportra osztották a mezőnyt. Mindkét csoport U lobogós rajttal indult. A rajtot elengedte a rendezőség, de 25 hajót kizártak az U lobogós eljárásnak megfelelően. Sajnos ennek a kizárásnak különösen nagy súlya volt ezen a versenyen, mivel ezt a futamot nem lehetett kiejteni. Így, aki itt korai rajtos volt, többszörös büntetést kapott azzal, hogy ez a pontszám nem lehetett kieső, és a 60 pont bennmaradt az összesített pontszámban. Sajnos a BYC-ből is jó néhány versenyzőt sújtott ez a méltatlanul szigorú büntetés (Nagy Benedek, Sigmond Soma, Borbás Buda, Fodor Lilla), akik pedig jól szerepeltek a többi futamban és jó helyezésre esélyesek voltak.

A versenyt  összetett kategóriában az Osztrák Paul Kropfisch nyerte, 2. helyezett Bányai Attila (BYC), míg a 3. helyezett szintén Osztrák Roman Egger lett.

Ifjúsági fiúk: 1/1 Paul  Kropfisch  (AUT)   2/3 Roman Egger (AUT)     3/4.  Szabó Roni Oszkár (SVE)

Serdülő fiú: 1/2,.. Bányai Attila (BYC)    2/7. Verebély Mátyás (SVE)    3/10. Anton Masseritsch  (AUT)

Ifjúsági lány:  1/16 Sophie Schmidt (AUT)   2/17. Kálmán Kornélia(BYC)   3/21. Carra Chiara Lisa  (BYC)

Serdülő Lány: 1/23.  Bodnár Hanna (BYC)   2/27. Fehér Boróka       3/43  Abdai Réka  (SÉP)

Kiemelkedően szerepeltek az Osztrák versenyzők, akik most már évek óta Hodács Attilával készülnek. Ezúton is gratulálunk az eredményes munkájához.  A BYC meglepetés embere most Bodnár Hanna volt, aki egyenletes teljesítményével a női serdülő kategóriát megnyerte. Hannikának, és edzőjének Weinber Zsófinak is szívből gratulálunk a közös munkájuk sikeréhez!

 

Ladányi János videója a versenyről: