fbpx

Pörgős RS Feva Országos Bajnokság – Berta beszámolója

A 2021. évi RS Feva Országos Bajnokságot, Káptalanfüreden rendezték meg, 2021. július 15-18. között. 10 futam várta versenyzőinket és remek időjárás előrejelzés. A Balatonfüredi Yacht Club-ból 5 egységgel vettünk részt a versenyen.

1: Varga Ágoston – Sugár Olivér

6: Pais-Hank Patrik – Pelsőczi Rudolf

8: Schultz Dániel – Schultz Dominik

6048: Sári Eszter/Schleicher-Nagy Míra – István Laura

6249: Kovács Áron – Magyar Levente

A csütörtöki napon 11-kor kezdődtek a futamok. Sipos Máté és csapata a terveknek megfelelően ki is hívta a mezőnyt, 4 futamot tervezetek ezen a napon. A 12-13 csomós nyugati szélnek köszönhetően végre is hajtottuk a terveket, így a gyerekek már az első napon 4 futamot levitorláztak.

Pénteken szintén 4 futamot tervzezett a versenyrendezőség, kis vízi halasztás után megérkezett kb. 30 fokról a fűzfői öbölből, 10 csomó körüli szél és ebben is teljesítettük a várt 4 futamot.

Szombaton a maradék 2 futamot is levitorlázták, így a bajnokságunk 4 nap helyett 3 napossá vált. 17:30-kor a díjkiosztón a csapat egységesen megjelent és megtapsoltuk közösen az idei évi bajnokokat.

Varga Ágoston – Sugár Olivér: Ágoston és Olivér nagyon jól működő páros. Azt gondolom, nagyon jól összeszoktak ebben a 28 napban. Meg tudták mutatni, ha megfelelő figyelemmel rendelkeznek akkor akár a mezőny elejében is tudnak közlekedni, természetesen ez rengeteg koncentrációt igényel. Ezt a képességet biztosan fejleszteni kell náluk. Az egyik futamban sajnos egy kisebb szabálytalanságuk azt eredményezte, hogy kióvták őket. Ágoston vett részt az óvás tárgyaláson szerintem nagyon tanulságos volt a következő éveire tekintve.

Pais-Hank Patrik – Pelsőczi Rudolf: Patrik és Rudi egy friss párost alkotva vettek részt a bajnokságon. Patrik figyelme egyre növekszik, így már több futamot is végig tud koncentrálni, mint az elején. Rudi szintén rengeteget fejlődött az elmúlt hetek alatt, így azt gondolom, hogy egy nagyon jó párost tudnak majd alkotni a jövőben.

Schultz Dániel – Schultz Dominik: Dani és Domi az utolsó pillanatban ugrottak be a bajnokságra. Reményeink szerint előrébb kellet volna, hogy végezzenek. A hajójukkal több technikai probléma is volt, úgyhogy ez most idén nem jött össze. Dominik bár két éve vitorlázik a Fevában, még mindig vannak olyan hibák, amiket ki kell javítanunk, ezen rajta vagyunk/leszünk. Összeségében ők is ügyesek voltak jó meglátásaik voltak a pályán.

Sári Eszter/Schleicher-Nagy Míra – István Laura: Eszti és Laura a bajnokság első két napján mentek együtt, Eszti helyettesítette Mírát, aki a Covid-19 oltás hatására lebetegedett, utólag is köszönjük Esztinek a segítséget. A lányok nagyon szépen vitorláztak, rajtokat tekintve Mírának még kicsit akaratosabbnak kell lennie és jobban odaállni a helyzeteknél. Hajóvezetési technikák és meglátásaik nagyon jól mennek már és nagyon látszik, hogy szeretnének fejlődni és ezt akarják is.

Kovács Áron – Magyar Levente: Áron és Levi a verseny végére érkezett meg igazán, ha ezt a teljesítmény hozták volna végig akkor akár az első hét hajóban is benne lettek volna. Sajnos, egy-két olyan hiba, ami egy ilyen pörgős versenybe nem fér bele becsúszott. Áron jól irányítja Levit, jól lát a pályán és ügyesen vezeti a hajót. Szintén egy ígéretes páros lehet a jövőben.

Alapvetően, néhány hibát tekintve a gyerekek hozták azt, amit én szerettem volna. Már az elején leszögeztem nekik, hogy nekem elsősorban az a fontos, hogy a teljesítményük jó legyen és ezt nem mérhetjük mindig eredményekben. Kicsit kettős mérce volt a verseny, olyan tekintetben, hogy nálunk van olyan páros, akik 28 nap vitorlázással álltak rajthoz az idei Országos Bajnokságon, míg másik klubokban, akár 5-6 éve is ugyan ebben a hajóosztályban vitorláznak.

Gratulálok a gyerekeknek, hatalmas teljesítmény 10 futamot, 3 nap alatt levitorlázni! Most egy hét pihenő, utána pedig újult erővel érkezünk a maradék két versenyünkre! EREDMÉNYEK

Fotó: Mag Andrea