fbpx

Portoroz Optimist edzőtábor 2019

Ismét népes gyerek csapat (48 fő) vett részt az Optimist Osztály Szövetség, és a MVSZ támogatásával megrendezett edzőtáboron, amelyet a hagyományoknak megfelelően a Portoroz Pirát Clubban tartottunk meg október 26-30 között.

A hagyományoktól csak annyiban tértünk el, hogy most nem tartottak a csapattal a nemzetközi versenyekre készülő válogatott optimistesek, akik Portoroz helyett a Garda tavi Halloween Kupát választották az őszi szüneti programjukban. Ezt nagyon sajnáljuk, mivel ennek a tábornak pont az volt eddig a lényege, hogy a legjobbakkal együtt gyakorolhattak azok a még jóval kevesebb tapasztalattal rendelkező fiatalok, akik többet szeretnének tanulni, és eredményesen versenyezni ebben a sportágban.

A vitorlás edzéseknek a minőségét és így az intenzitását az edzőpartnerek adják. Ezt a legjobbjaink, akiknél a cél az olimpiai felkészülés, csak sok-sok pénzért kapják meg azokban a nemzetközi csapatokban, akikkel együtt készülnek. Az optimistben szerencsére meg lehet, vagy meg kellene valósítani ezt a rendszert, és kihasználni, hogy vannak jól felkészült és nemzetközi szintű versenyzőink, akikkel együtt lehet edzeni. Ezt az értéket vissza kellene forgatnunk a feljövő generáció felkészülésébe, és így folyamatosan biztosítani a színvonalat a fiatalok edzésmunkájához is a fejlődésük érdekében. Ne hagyjuk elengedni ezt az eddigi jó szokást, és biztosítsuk továbbra is a magasabb edzés színvonalat a feljövő OP utánpótlás részére!

A portorozi körülmények most is kiválóak voltak ehhez az osztály szövetségi edzőtáborhoz. Az újjá épült Pirát Club, és a Bernardin szálló közelsége nagyon jó feltételeket biztosítottak a változatos reggeli tornákhoz, a vízi edzések idejének kihasználásához, és az esti elméleti előadásokhoz. Újdonság volt a két TF hallgató lány animátori segítsége az esti játékok és vetélkedők levezetésében.

A szélviszonyok sajnos hagytak javítani valót maguk után, mivel az 5 napból a keddi napon a szélhiány és az egész napos eső miatt nem tudtunk vízre menni. A többi napon, ha nem is ideális szél viszonyok mellett, de tudtunk összesen 12 órát vízen tölteni, amiben volt gyenge- és középszeles edzés, majd az utolsó nap kiváló 10 csomó feletti szél a tábor zárásaként betervezett versenyünk lebonyolításához. Az utazási napon 3 órát terveztünk vízen tölteni, amikor a cél a záróverseny – a „Portoroz Kupa” -megrendezése volt. Így ebbe a pakolásra és utazásra is tervezett időben, a szélváltozások miatt sajnos csak 2 futam fért bele, de azoknak reális versenyértéke volt az egyéni, és sokak számára hasznos tanulságokon túl.

A verseny eredménye 2 futam alapján:

Fiúk: 1. Érdi Félix, 2. Szokody Vincent, 3. Sági Attila, 4. Simó András, 5. Darvai Gergő, 6. Kerti Attila

Lányok: 1/3. Kátay Boglárka, 2/7. Dávoti Gréta, 3/9.Feindl Lili, 4/10. Gömbös Zsófi, 5/13. Bíró Anna, 6/16. Solymos Dorka

Köszönjük az edző kollégák: Szende, Jimy, Csé, Jelmi, Viktor és Szabolcs együttműködését, az animátor lányok: Timi és Anett segítségét, valamint a 48 OP reménység fegyelmezett munkáját és vidám közreműködését a tábor sikeres lebonyolítása érdekében. Ugyancsak köszönjük a MOOSZ és a MVSZ támogatást, a szervezésben nyújtott segítségét, és reméljük jövőre a Magyar OP mezőny minden szintjének képviselőivel találkozhatunk ugyanitt, vagy hasonlóan ideális edzés helyszínen!

GIBA