fbpx

Rooster Devoti One Gold Cup

Időpont: 2017.05.24-28.
Helyszín: Balatonfüred
Rendező: BYC
Hajóosztály: D-One

A mai nappal véget ért a D-One hajóosztály világbajnoksága Balatonfüreden, a D-ONE Vitorlás Sportegyesület és a Balatonfüredi Yacht Club közös rendezésében. Izgalmakkal teli 4 versenynapon keresztül harcolt 5 ország 20 versenyzője a világbajnoki címekért, az eredmények 8 futam alapján születtek.

A Balaton igazán kitett magáért: az időjárás minden arcát megmutatta, profi bemutatkozás volt részéről is.

Az eredmények tekintetében fergeteges magyar siker született: Tomai Balázs – a Balatoni Yacht Club versenyzője – a tavalyi Európa-bajnoki címe mellé immár a világbajnoki címet is magáénak tudhatja, míg a tavalyi EB 3. helyezett Szamódy Tamás – a Balatonfüredi Yacht Club versenyője – ezüst érmet szerzett a világbajnokságon. A dobogó harmadik fokára a brit Giles Chipperfield állhatott. Negyedik helyen a szintén brit David Gorringe végzett, ötödik lett Marek Bachtik Csehországból, hatodik helyen pedig Nick Crickmore végzett Angliából.

Külön díjazásban részesültek a Masters kategória versenyzői is. Masters világbajnoki címet szerzett: Giles Chipperfield, második lett Chris Sallis (GBR), és ebben a kategóriában is Marek Bachtik nyakába került a bronz érem.

További magyar eredmények:

8. helyezett: Gémesi Gyula

10. helyezett: Matyasovszki Géza

17. helyezett: Rövid Levente

Részletes eredmények: D-One eredmény 8 futam után

Szívből gratulálunk a helyezetteknek!

Most pedig Csoltó Ákost kérdezzük a D-ONE Vitorlás Sportegyesület Elnökét, hogy látta az elmúlt 5 napot.

„Azt hiszem, mind a képek, mind a versenyzők arca mindent elárul. Végre megmutatta a Balaton az igazi arcát. Csodálatos, változatos időben minden volt itt az elmúlt 5 napban. A próbafutam napján vihar, jégeső, aki vízen volt mindenki borul legalább egyet. Aztán pöffös, forgolódó, igazi embert próbáló 25 csomós északi az első versenynapon. A második napon 15-20 csomós, már kifújtabb szél némi napsütéssel. Szombaton, gyengébb szél legalább három irányból, de már szikrázó napsütés… erre szoktuk mondani, igazi „magazin idő”. Az utolsó napon pedig megint gyönyörű időben, igazi plakátidőben vitorlázták az utolsó futamot. Akikkel beszéltem helyezéstől függetlenül, mindenki el volt ragadtatva a helytől, a rendezőktől, a klubtól. Tökéletes pályákon, tökéletes 8 futamot vitorláztak a 4 versenynapon. Volt hosszabb 2 körös pálya, volt rövidebb 3 körös. Voltak 3 és voltak 7 órát versenyzők a vízen. Volt egyszerűbb, könnyen vitorlázható nap és volt embert próbáló igazi „harcos” napjuk is az indulóknak. Fluck Benedek főrendezőnk előtt azt hiszem „nemzetközi szinten” is kalapot emelhetünk, igazán világszínvonalon rendezte meg ezt a 8 futamot. A parton pedig… tényleg csak mosolygós embereket láttam az elmúlt napokban… mindegy, hogy éppen az iszapot mosták ki az árbocukból, vagy lamináltatták éppen az eltört kormányukat, fogyasztották a naplementében a hamburgerüket a teraszon, vagy vették át az értékes ajándékaikat a gála vacsorán, illetve tapsolták meg a díjkiosztón a versenyzőtársaikat… véleményem szerint jó hírét viszik a Balatonnak.

Világbajnoki díjak

Az eredmények pedig… egyedülállóak a mi szemszögünkből. Világbajnok Tomai Balázs, világbajnoki ezüstérmes Szamódy Tamás. HIHETETLEN, CSODÁLATOS!

És végül a köszönet sem maradhat el.  Köszönet a Rooster Hungary-nak, hogy mellénk állt, hogy fantáziát látott bennünk és hogy csodálatos ajándékokkal szolgálhattunk az indulóknak. Köszönet az IVANICS Csoportnak, ahogy mondani szokták, hogy jelenlétükkel emelték a verseny fényét. Hogy izgalmas, új autókat próbálhattak ki a versenyzők, hogy a győztesek igazán különleges, értékes Volvókat tesztelhetnek a jövőben és az igazán értékes ajándékcsomagokat. És csupa nagybetűvel KÖSZÖNET a Balatonfüredi Yacht Club-nak. Köszönet minden kollegájának lent a parton, kint a vízen, vagy fent az irodában. Akik nélkül ez nem ilyen lett volna. Ha kellett sötétben kerestek elcsatangolt versenyzőket, ha kellett mentettek lefúrt árbocú hajókat, éjszakába nyúlóan szerkesztették a napi képeket és írták a beszámolókat. Mindent beleadtak. Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy az elmúlt évek legjobb Világbajnokságát rendeztük.”

Köszönjük mindenkinek a részvételt! Gratulálunk az elért eredményekhez!


Élménydús, fürdőzésekkel teli napon vannak túl a világbajnokság versenyzői. Megérkeztek, megkezdődött… mától vasárnapig tart a Devoti One hajóosztály világbajnoksága Balatonfüreden, a Magyar D-One Vitorlás Sportegyesület és a Balatonfüredi Yacht Club közös rendezésében.

A 4 napos regattán 5 ország 20 versenyzője harcol a világbajnoki címekért. A versenyzők között 5 magyarnak is drukkolhatunk, többek között a regnáló Európa-bajnoknak, Tomai Balázsnak, és az Európa-bajnoki 3. helyezett Szamódy Tamásnak.  A magyarokon kívül angol, cseh, lengyel és osztrák versenyzők állnak a rajtvonalhoz.

Az első versenynapon a reggeli nevezést és megnyitót követően a 11 órára tervezett rajt halasztással kezdődött. A különösen változó szélviszonyok több hajót is parton maradásra kényszerítettek, többen jobbnak látták a BYC erkélyről figyelni a versenytársak harcát az elemekkel. Az első 50 perces futamban a rajtvonalhoz álló 16 egységből 9 hajónak sikerült limitidőn belül befutnia a sokszor 20 csomós, pöffös szélben. A rendezőknek sok munkája akadt a hajók mentésével kapcsolatban. A második futamot hosszabb várakozás előzte meg, azonban a 18-20 csomóra erősödő szél tovább tizedelte a mezőnyt: 14 induló hajóból 13 hajónak lett érvényes eredménye a 45 perces futam során.

Két futam alapján a tavalyi Európa-bajnoki 3. helyezett Szamódy Tamás (Totó) áll az élen, akit két angol vitorlázó David Gorringe és Giles Chipperfield követ az első napi dobogón. Részletes eredmények a csatolt file-ban találhatóak.

Holnap folyt.köv., tervezett rajt 11 órakor!

EREDMÉNY itt érhető el: D-One eredmeny 2 futam utan

Fotók ITT találhatóak.

Fotók: Farkas Dávid


Kérjük, keresse fel a Rooster DEVOTI ONE GOLD CUP angol oldalát ITT.

D-One Gold Cup Entry Form

„Szenvedélyem a vitorlázás, nem tudok betelni vele, olyan ez számomra, mint a kábítószer! Amikor abbahagytam a Finnezést és átadtam a helyet a fiataloknak, egy új hajóosztályt akartam építeni magamnak és a különböző alkatú, súlyú és korú barátaimnak, hogy kényelmes, emellett kihívásokkal teli és szórakoztató légkörben versenyezhessünk tovább. Meg akartam tartani a Finn legjobb tulajdonságait és ehhez még valami extrát hozzáadni.”

Luca Devoti

Újabb rangos nemzetközi vitorlásverseny Balatonfüreden! Május utolsó hétvégéjén rendezi a Balatonfüredi Yacht Club a D-ONE Vitorlás Sportegyesülettel közösen a D-ONE hajóosztály világbajnokságát, a Rooster Devoti One Gold Cup-ot.

Egy 150 éves Yacht Club és egy kis egyesület első közös versenye rögtön egy világbajnokság. Lelkes, tapasztalt és elhivatott szervezők, várhatóan remekül rendezett futamok, kiváló hangulat.  Csak néhány válasz arra a kérdésre, hogy „Milyen lesz a D-ONE Gold Cup 2017?”.

Nos, a hajóosztály rövid, de annál izgalmasabb múltja kötelezi a szervezőket, hogy egy ilyen rangos nemzetközi versenyt a lehető legtökéletesebben rendezzenek meg.

Minden adott a sikerhez: a BYC tapasztalata, a D-ONE VSE elhivatottsága, a ROOSTER támogatása mind garancia a sikerhez.

6-8 ország 20-30 profi vitorlázója érkezik május 23-án Balatonfüredre, hogy szerdától 5 napon át versenyezzenek egymással a 2017. évi Gold Cup győztesének kijáró kupáért mind abszolút, mind masters kategóriában.

A szervezők már a nevezésnél megvendégelik a GOLD CUP-ra érkező vitorlázókat, és arról is gondoskodnak, hogy a napi futamok után a rendkívül hangulatos kikötőben koccinthassanak és beszélgethessenek egy jót. Persze a hangsúly ezúttal is a futamokon lesz. Ne felejtsük, keressük 2017. év D-ONE világbajnokát.

A hajóról:

Az olasz olimpiai ezüstérmes Luca Devoti által tesztelt, az angol Phil Morrison által tervezett és a Roman Teply vezetésével a Devoti Sailing olaszországi műhelyében épült egyszemélyes dingi 2010-ben debütált a nemzetközi versenyeken.

A gépkocsin is könnyen és praktikusan szállítható, 75 kg súlyú karbon vitorlás ötvözi a skiffek és a dingik legalapvetőbb tulajdonságait és külön érdekessége, hogy egyszemélyes hajó létére 11 m2-es nagyvitorlája mellé bőszélben egy 13,2 m2-es gennakkerrel van felszerelve. A hajó 55-75 és 75-115 kg közötti hajósok számára egyaránt alkalmassá tehető.

Az egykezes dingik piaca kiterjedt ugyan, azonban a nagyobb testalkatú, 90 kg feletti hajósok számára az egykezesek piaca mégis szűkös, és a kategória legsikeresebb vitorlásai is elsősorban trapézos hajók. A Devoti ezen a területen akart hiánypótló lenni és a nagyobb testalkatú, valamint a trapézoláshoz nem feltétlenül ragaszkodó és nem szuper-atlétikus hajósok igényeinek kívánt megfelelni, amikor 2008 nyarán olaszországi műhelyében elkezdte fejleszteni majd hét prototípussal később megalkotta a D-One egykezesét.

A hajó számos újdonsága közül a gyors és egyszerű felszerelést lehetővé tevő szabadon álló árbocot, valamint a jellegzetes kiülő szárnyakat érdemes megemlíteni. A gyártó nagy hangsúlyt helyezett a kiülő szárnyak optimális elhelyezésére és formájára, a minél kényelmesebb kiülés elősegítése, valamint a manőverezés során a lúv oldalra történő gyors átülés érdekében.

A hajó könnyen kormányozható, a Finnhez hasonlóan minden időjárásban és évszakban élvezettel hajózható, e mellett hátszélben 16 csomós sebességgel is képes száguldani.

„Abban biztosak vagyunk, hogy rajtunk nem múlik majd semmi. Várjuk már, hogy elkezdődjön a nevezés, és abban bízunk, hogy mindent megfelelően előkészítettünk. Szeretnénk kitűnő házigazdái lenni a világbajnokságnak. Fontos számunkra, hogy a vízen nagyot csatázhassanak az ellenfelek, valamint futamok után a parton is jól érezhessék magukat. Bízunk abban, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk. Amennyiben ez így lesz, akkor 2017-ben sokat beszélnek majd a D-ONE Gold Cup-ról… Ezúton szeretném megköszönni Böröcz Istvánnal közösen szponzorainknak a rengeteg segítséget. Nélkülük ugyanis nagyon nehéz dolgunk lett volna.” – mondta Csoltó Ákos a D-ONE Vitorlás Sportegyesület elnöke.

Várunk minden érdeklődőt sok szeretettel május 24-28. között Balatonfüredre, a Rooster Devoti-One Gold Cup világbajnokságra!