fbpx

Dragon Országos Bajnokság – Németh István Emlékverseny

Időpont: 2018.05.23.-26.
Helyszín: Balatonfüred
Rendező: Balatonfüredi Yacht Club

Május 23-26. között elrajtol a Dragon nyílt Országos Bajnokság – Németh István emlékverseny a BYC-ben, amely fontos felkészülési eseménye lesz a rögtön utána kezdődő Dragon Európa-bajnokságnak! A verseny résztvevői a hagyomány szerint az egyesület híres dragonosa, Németh István munkássága és eredményei előtt tisztelegnek:

Fiatal korában hajóépítést tanult a Hajógyárban, nyaranta pedig többféle hajón matrózkodott, pl. Menckheim Báró, Talizmán. A háború után a sok névváltoztatáson átment vitorlás klubokban (Balatonfüredi Sport Club, Balatonfüredi Hajózási Sport Egyesület, Balatonfüredi Vasutas és Hajós Sportkör) sportfelelős volt. Mindeközben Star osztályban – főleg Fekete Józseffel – eredményesen vitorlázott, válogatott kerettag is volt. Később Dragonozott is, majd a Nemere II-vel 1951, 1953 és 1955-ben (társaival együtt) Kékszalagot nyert. Az 1955-ös versenyen felállított pályacsúcsát 57 évig nem sikerült megdönteni. Az 1953-ban Olsztynban rendezett nemzetközi versenyen kísérő, 1955-ben Londonban az IYRU Közgyűlés magyarországi delegáltja. 1952-56 között az Országos Társadalom Vitorlás Szövetség elnöke, majd az MVSZ elnökségi tagja. Munkás éveinek utolsó szakaszában a Hajógyár Sporthajó Üzemének vezetője volt. A Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagja (1992). (Forrás: Dulin Jenő – A magyar vitorlázás története)

A Dragon fahajók balatoni története 1955-ig nyúlik vissza, amikor megépült az első, a Triton, amellyel a mai napig versenyeznek. A következő években, a balatonfüredi Hajógyárban folyamatosan készültek a fahajók, 1972-re már harminc dragon vitorlázott a Balatonon. Miután az osztály elvesztette olimpiai státuszát, nem készítettek több fahajót Magyarországon, és emiatt a flotta népszerűsége is lankadni kezdett. Az újabb fellendülés az 1990-es években következett, amikor megkezdődött az első műanyag Dragonok hazai gyártása, szintén a balatonfüredi Hajógyárban. Azóta a hajóosztály töretlenül fejlődik, az évente szép számú résztvevővel zajló Országos Bajnokságok és egyéb események mellett nemzetközi versenyek rendezése is zajlik a Balatonon.

Online nevezés a versenyre:

Dragon Home Page