fbpx

Füred Kupa One Design Trophy

Időpont: 2016.08.13-14.
Helyszín: Balatonfüred
Rendező: BYC

Augusztus második hétvégéjén került lebonyolításra a Balatonfüredi Yacht Club hagyományos nagyhajós pályaversenye, a Füred Kupa, amely a One Design Trophy versenysorozat állomása is volt egyben.

A regattára rekordszámú hajó nevezett: 10 hajóosztály 82 egységgel, közel 500 vitorlázóval a fedélzeten mérte össze tudását a két up and down pályán.

A szombati napon a reggeli parti halasztást követően a Nagyok sejteni véltek valamit, így 11 óra előtt pár perccel mindkét pálya versenyrendezői és a 10 hajóosztály versenyzői elhagyták a BYC kikötőt.
Délutánig a tervezett 3 futamot sikerült megrendezni mindkét pályán, nem igazán könnyen vitorlázható, pörgölődő, pöffös, olykor leálló szélben. Ennek ellenére a Csopak előtti vízterületen a Bodnár Judit vezette A pályán a Melges24, a Scholtz22-es, a Sudár Regatta, a J/24, valamint az Elliott770 hajóosztály képviselői a 190-220 fokról fújó, 6-10, 10-13 majd az utolsó futamra 6-7 csomóra gyengülő szélben, 3 pörgős futamot teljesítettek.
A kicsit távolabbra szorult B pályán sem volt sokkal stabilabb a helyzet: a Balatonfüred és Tihany közti vízterületen lebonyolításra kerülő vitorlásversenyek okozta „dugót” egy órás helykereséssel sikeresen abszolválva, az Igali Csilla vezette versenyrendező csapat az Asso99, az X-35, a 8mOD, a 11mOD és a Nautic hajóosztályoknak szintén 3 érvényes futamot rendezett a 6-10 csomó között lengő szélben.
A szombat délutáni partra érkezést követően Gulyás-party várta a vitorlázókat a BYC hangár alatt, ahol a jó hangulatú estebéd mellett a győri BWM Leier Autó gépkocsijait és motorjait tekinthették meg.

Vasárnap reggel jóval stabilabb időjárás fogadta a versenyzőket, mint előző nap, így a verseny második napján további 2-2 pörgős futamot sikerült rendezni az A és B pályán egyaránt. Mindkét csoport a 10 órai rajtot követően, 210-240 fokról fújó 5,5 majd 10-11 csomóra erősödő szélben vitorlázhattak.

A vasárnap kora délutáni díjkiosztón 5 futam alapján kerültek kihirdetésre a 10 kategória I-III. helyezettjei. Külön öröm, hogy a Füred Kupa az idei One Design Kupasorozat első olyan állomása is volt egyben, ahol az időjárás kegyeibe fogadta a vitorlázókat, és érvényes futamok kerültek lebonyolításra.

A díjkiosztón a BYC díjain felül a verseny kiemelt támogatója, a BMW Leier Autó Győr felajánlásában 3 napos, hétvégi BMW tesztvezetési voucherek kerültek kisorsolásra.

A Győztesek:

11m One Design:

Lycka (Bora Bora) – Kátai Péter, Perczel Antal, Kovács Ákos, Mészáros András

Nautic:

Fanatic (THE-YKA) –Jánoky László, Jánoky Helga Lászlóné, Boros Viktor, Franta Péter, Jánoky László

8m One Design:

van Dizájn (Win-D) – Drávai István Ruben, Litkey Balmaz, Mészáros Judit, Mészáros Szilárd, Kocsis Zsolt

Asso99:

Infladeus (KMPVSE) – Detre Szabolcs, Detre Zsolt, Detre Nándor, Kántás Gyula, Földházi Krisztina, Bárány Zoltán

Elliott770:

Bootytime (FKVE) – Koncz Ádám, Kreizinger András, Heffter Tibor, Ugron Gergely

J24:

TeamEUline (ex NordTelekom) (THE-YKA) – Makai Gábor, Szalay Tamás, Serke Áron, Krauth Balázs, Nagy Edina Eszter

X-35:

AdmiralX (Admiral) – Vermesy Sándor, Barczi Orsolya, Gulyás Kovács Gergely, Czégai Péter, Kutassy László, Frankó Balázs, Balatoni József

Melges24:

Seven – Five – Nine (DO VSE) – Csoltó Ákos, Büki Zsolt, Büki Gábor, Szabolcs Bence

Scholtz22:

Hakunamatata (PRO SE) – Gecse Balázs, Pálinkás Mátyás, Papp Benedek

Sudár Regatta:

Pontilla (SVE) – Osváth Márton, Demjén Albert, Demjén Péter

A részletes eredmények itt tekinthetők meg:

Fured Kupa 2016 vegeredmeny

Minden résztvevőnek gratulálunk az elért eredményekhez, és további sikeres versenyzést kívánunk. Találkozzunk 2017-ben, a Balatonfüredi Yacht Club 150 éves jubileumán, a 14. Füred Kupán.

A versenyen készült képek a BYC honlap mellett a Balatonfüredi Yacht Club Facebook oldalán (@sailingbyc) érhetők el.

 


Füred Kupa… ismerősen csenghet a verseny neve. Idén immár 13. alkalommal, augusztus második hétvégéjén ismét a nagyhajóké lesz a főszerep: 2016. augusztus 13-14-én, szombaton és vasárnap kerül lebonyolításra a hagyományos Füred Kupa, amely a One Design Trophy következő állomása is egyben.

A nagyhajós pályaversenyen idén 10 osztály, nevezetesen a 8mOD, 11mOD, Asso99, Elliott770, J/24, Melges24, Nautic, Scholtz22, Sudár Regatta, X-35 osztályok képviselői versenyeznek két up-and-down pályán a Balatonfüred előtti vízterületen. A résztvevő osztályok közül sokan a két hét múlva induló Országos Bajnokságukra készülnek, így az esemény kiváló alkalom a csapatok és a manőverek tökéletesítésére az év fő versenye előtt.

Döntsünk idén is rekordot: a tavalyi évben rekordlétszámú induló, 9 osztály, 71 egysége versenyzett. Reméljük, idén is hasonlóan szép számú résztvevőt köszönthetünk a versenyen.

Nevezni kizárólag a VIHAR rendszeren keresztül lehetséges. Azok az egységek, ahol már most minden résztvevő rendelkezik a szükséges engedélyekkel, kedvezményes nevezési díj fejében nevezhetnek 2016. augusztus 11-én 23:59-ig. Nevezni természetesen a helyszínen is lehetséges: pénteken este 18:00-21:00 óra között és szombat reggel, 7:30-8:00 óra között vár Benneteket a BYC versenyiroda a klubház emeletén.

Várunk Benneteket szombaton 10:00 órakor a rajtnál!

További információkért kérjük, lépjen velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Balatonfüredi Yacht Club

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc u. 2.

E-mail: byc@byc.hu

Weboldal: www.byc.hu