fbpx

Füred Kupa One Design Trophy Kupa

Időpont: 2017.08.12-13.
Helyszín: Balatonfüred
Rendező: BYC

Izgalmakban nem volt hiány a Balatonfüredi Yacht Club által rendezett XIV. Füred Kupa One Design Trophy Kupa versenyen. Míg legtöbbször a szélhiány teszi próbára a versenyzőket és a rendezőséget, a mostani hétvégén az üvöltő szeleké volt a főszerep. A versenyre 8 hajóosztály 52 egysége nevezett, többen a beígért viharos erejű szél miatt léptek vissza a versenytől, így a rendezőség összevonta a két pályát.

A meteorológiai előrejelzés által beígért viharos erejű szél már péntek este heves villámlással és futó zivatarokkal érkezett meg, amely a verseny napjára, szombatra tovább erősödött, így az első napot a teljes mezőny szélcsillapodás iránti vággyal telve töltötte a parton. Érthető volt: a szélmérő 25-27 csomós átlagszelet, 35-40 csomós pöffökkel mutatott.  Az enyhülés napközben sajnos nem érkezett meg, így estére a várakozástól fáradt versenyzők lecsó-partyval engesztelődtek.

A verseny második napjának reggelén sem volt túl kecsegtető a helyzet: a BYC előtti nádas folyamatosan hol balra, hol jobbra hajolt teljesen a vízszintig, behódolva a 20-22 csomós szélnek. Ismét a várakozásé volt a főszerep. Ám az előrejelzés tegnapra már kedvezőbb szélviszonyokat ígért, amely így is lett. A fél 10-es szélmérést követően a Bodnár Judit – Böröcz Berta vezette rendezőség ¾ 10-kor hagyta el a kikötőt.

 

Az első futamban, amely 11 órakor vette kezdetét, a mezőnynek 20-25 csomós, erős ráfújásokkal tarkított északias széllel kellett megküzdenie, amely a futam végére enyhülést mutatott.

Az első futamból távol maradt hajók nagy része a második futamban már rajtvonalhoz állt,  amely során  a jobb oldali kilengésekkel tarkított szél igazán próbára tette a versenyzők taktikai készségét. Összesen 38 egység teljesítette a második futamot.

A harmadik futam már viszonylag enyhe szeles volt, de már nem annyira lengedező. Így egy kellemes záró futamot sikerült rendezni.

Eredmények:

8m One Design:

I.                    Viper American Crew (BYC) – Oroszlán Péter, Oroszlán Gábor, Varga Zsolt, Kovács Norbert, Boér Máté András

II.                  Déli szél  (FKVE) – Szamosi Viktor, Sipeki Tamás, Gyenes Ákos, Benczúr Máté József, Sármásy Márton

III.                Pannonvoyage (TVSK) – Dalos Attila, Dalosné Balogh Anikó, Kovács – Sebestyén Szabolcs, Szantner Lóránt, Szabó Péter

11m One Design:

I.                    Obsession (TYC)  – Czap Zoltán Törő Gábor, Varga Huba, Hegedűs Léna, Honti Norbert

Elliott 770:

I.                    il Gato (HYC) – Nagykovácsy Tibor, Detre Kadosa, Csikós Zsófia, Marticsek Dénes

II.                  Unicornis (PYC) – Pilli Gyula, Pilli Martina, Sebestyén Gábor, Molnár Zsolt

III.                Nomád (TVSK, VSC) – Fischer Dezső, Máté Márton, Fülei Tamás, Kovács Ákos Dániel

J24:

I.                    iHroncat (KYK VSE) – Szabó Péter, Sallai Gábor, Soós Attila, Baranyai Zsolt, Kovács Balázs

II.                  Jinge (VVSE) – Scholtz Imre, Erdõs Bálint, Faragó Norbert, Szabó Máté

III.                J.Bond 037 (KYK VSE) – Sarina Róbert, Sárközy András, Varjas Sándor Endre, Baráth Gábor, Kassai Márkó

Melges 24:

I.                    Seven – Five – Nine (DO VSE) – Csoltó Ákos, Weöres Botond, Tomai Balázs, Büki Zsolt

II.                  Hód (TVSK) – Bujáky Attila, Lillik Ákos, Polgár Lukács, Szellem Balázs, Borsos Dániel, Somogyi Lóránt

III.                Syrius (BORA) – Tar László, Pesti Gábor, Spáh Attila, Kocsis Ákos Gábor, Gergely Zsófia

Nautic:

I.                    Predator (WIN-D) – Schwarcz Ferenc, Sótonyi György, Tamás Réka, Szabó Orsolya, Litkey Árpád, Schwarcz Ádám, Varga Ágnes

Sudár Regatta:

I.                    Öreg (KEREKED) – Toronyi Bence, Békés Miklós, Sztojanovits Kristóf

II.                  Nagyon Sudár (EGIS) – Nagy Márton, Nagy Kálmán, Paksi Álmos

III.                Kiskovács (EGIS) – Kovács Zoltán László, Pap Mátyás, Öveges Dávid

X-35:

I.                    Admiral-x (ADMIRAL) – Vermesy Sándor, Czégai Péter, Barczi Orsolya, Varga Kornélia, Mihály Ádám, Frankó Balázs, Vermesy Attila, Gasztonyi László

II.                  Olsen (VARIENS) – Dobszai Zoltán, Kovács Kristóf, Fekete Ferenc, Prédl Tamás, Pozsonyi Tibor, Károlyi Gábor János, Erdélyi Gábor

III.                Ham-let (BYC) – Gerendy Zoltán, Bartos Zoltán, Kelecsényi Gábor, Kelecsényi Péter, Aklan György, Vajtai Vajk, Ilovszky Rita

A díjkiosztón mind a 8 hajóosztály vitorlázói díjazásban részesültek, akik az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club jubileumi díjai mellett a Balaton Golf golfoktatási vouchereit, a Kogart Tihany Galéria Borsos Miklós szobrász- és grafikusművész emlékkiállításra szóló belépőit, illetve a SLAM Hungary Kft. által felajánlott tárgyi nyereményeivel lettek gazdagabbak. Ezúton is köszönjük a felajánlott ajándékokat!

Gratulálunk minden versenyzőnek, köszönjük a részvételt!

Jó szelet és sok sikert kívánunk a közelgő országos bajnokságokhoz!

Várunk Benneteket jövőre a 15.(!!!) Füred Kupán!

Részletes eredmények:

Füred Kupa eredmeny

Szántó Áron és Szabó Leó képei folyamatosan érkeznek a BYC FB oldalára és a Galériába.


A hagyományokhoz híven, idén is augusztus második hétvégéjén kerül lebonyolításra a Füred Kupa One Design Tropy Kupa a 150 éves jubileumát ünneplő Balatonfüredi Yacht Club rendezésében. A verseny kiváló lehetőséget nyújt a nagyhajós osztályok számára a közeljövőben megkezdődő országos bajnokságokra való felkészülésre. Az augusztus 12-13-án megrendezésre kerülő nagyhajós pályaversenyen 11 hajóosztály, nevezetesen a 8mOD, 11mOD, Asso99, Elliott770, J/24, Melges24, Nautic, Nautic 330, Scholtz22, Sudár Regatta, X-35 osztályok képviselőit várjuk a Balatonfüred előtti vízterületen kitűzött két up-and-down pályára.

A résztvevők száma évről-évre növekszik: tavaly 10 hajóosztály 85 egysége, több mint 350 fővel a fedélzeten teljesítették a két napos versenyt. Reméljük, az idei jubileumi évben még ennél is több lelkes vitorlázót üdvözölhetünk versenyünkön.

A verseny szakmai lebonyolítását Bodnár Judit versenyvezető végzi, míg a zsűri csapatot Böröcz Bence nemzetközi bírónk fogja vezetni.

Nevezni a VIHAR rendszeren keresztül 2017. augusztus 10. 23:59-ig lehetséges, valamint a helyszíni nevezés során, a Balatonfüredi Yacht Club (8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 2.) klubszobájában működő helyszíni versenyirodán lehet, 2017. augusztus 11-én 18:00-21:00 óra között és 2017. augusztus 12-én 7:30-8:00 óra között.

Az osztályok I-III. helyezettjei a BYC150 egyedi jubileumi érmei, trófeái és egyéb díjai mellett további tárgyi jutalmakban is részesülnek – többek között a SLAM Hungary Kft. által felajánlott értékes ruházati termékekkel, a balatonudvari Balatongolf által felajánlott golfoktatással, valamint a tihanyi KOGART Kiállítások által biztosított Egry József Balatonja c. kiállításra szóló jegyekkel lesznek gazdagabbak.

Várunk minden érdeklődőt és versenyzőt a XIV. Füred Kupára!

Tavalyi képek az alábbi linken érhetőek el: https://byc.hu/galeria/fured-kupa-one-design-trophy-2016-szabo-leonard/

További információkért kérjük, lépjen velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Balatonfüredi Yacht Club

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc u. 2.

E-mail: byc@byc.hu

Weboldal: www.byc.hu