fbpx

Groupama-Granini J/24 és Melges 24 Nyílt Magyar Országos Bajnokság

Időpont: 2015.09.23-27.
Helyszín: Balatonfüred
Rendező: BYC, MVM
Hajóosztály: J24Melges 24

A Balatonfüredi Yacht Club és az MVM SE szoros együttműködése ismét egy jól működő, jó hangulatú versenyben mutatkozott meg. Több, mint 120 versenyző vett részt szeptember utolsó hétvégéjén a magyar bajnokságon.

A szervezők és a rendezők mindent megtettek a résztvevők jó kedvéért, hiszen a sport mellett minden napra jutott egy kis szórakozás is.

Csütörtökön 15-20 csomós szélben száguldhattak hajóikkal a versenyzők, szerencséjükre az első napon még ragyogó napsütésben.

Később nem voltak ennyire kegyesek az égiek, pénteken a versenyrendezőség nem tudott futamot rendezni az erős szél miatt. A társaság így sem csüggedt, az első napi kellemes hangulatú vacsora után pénteken a Koczor Pince látta vendégül az időjárás miatt aznap keveset foglalkoztatott csapatot.

Szombaton az első naphoz hasonlóan 3 futam keretein belül bizonyíthattak a versenyzők, de a hajóosztályok első helyén nem történt változás, továbbra is az FGF Sailing Team (Melges24) és a Zulu2 (J/24) vezette a sort. Az utolsó napra való rákészülés szombat este a Kredenc Borbisztróban folytatódott, ahol finom borok kortyolgatása közben ízlelgethették az addig történteket és a vasárnapi esélyeket a csapatok. A verseny utolsó reggelén az elmúlt napok szélerejéhez képest meglepő módon szinte teljesen leálló szél fogadta a kormányosokat és legénységüket Balatonfüreden. A versenyrendezőség azonban mindent megtett, hogy a gyakran csak 5 csomót elérő, forgolódó szélben el tudja engedni a mezőnyt. Végül 1 érvényes futam lett a mérlege a vasárnapnak, mely a végeredményt is befolyásolta.

Rauschenberger Miklós és csapata megrázták magukat a szombati borulásuk után és a Jukebox végül a dobogó tetejére repítette őket. Második helyen az egész hétvégén kiváló teljesítményt nyújtó és az utolsó napig vezető Zulu2 végzett, a harmadik helyet pedig a Django zsebelte be. Melges24-ben az FGF Sailing Team Bakóczy Róbert kormányzásával nem talált legyőzőre a hétvége folyamán. A Strange Brew legénysége a dobogó második fokára küzdötte magát, a bronzérmek a Seven-Five-Nine vitorlázóinak nyakába kerültek.


A J24 és a Melges24 májusi Flottabajnoksága és az elmúlt hétvége Országos Bajnoksága nemcsak keretbe foglalta Clubunkban a 2015-ös vitorlázó szezont, de iskolapéldájává vált annak, hogy két osztály és két egyesület szoros együttműködése milyen kiváló versenyeket és baráti hangulatú eseményeket eredményez.

Folytatás a téli szünet után újra Balatonfüreden.


Groupama-Granini J/24 és Melges24 OB 2.nap

A 2. napi többszöri halasztás és végül futam nélküli nap után szombaton ismét háromszor gyürkőzhettek egymásnak és Balatonnak a versenyzők. 15-25 csomós szélben, a második futam alkalmával még az igazán tapasztaltak szerint is kemény időjárási viszonyok között küzdöttek a vitorlázók a jó eredményekért. A két osztály első helyein nem történt változás, a J-knél még mindig a Zulu2 vezet, a Melgesben első FGF Sailing Teammel együtt egyelőre letaszíthatatlanul a trónról.


 

2015.09.24. csütörtök, Balatonfüred, 1. nap

A 10 órási kormányosi értekezlet után a csapatok a vénasszonyok nyara napsütésében ereszkedtek ki a vízre, hogy kezdetét vegye a 4 napos regatta. Mindkét hajóosztály 3 futamot teljesített már az első napon az egyenletesen 340°-ról fújó 15-20 csomós északi szélben. A versenyzők kérésének megfelelően Fluck Bence és csapata 70 perces futamokkal örvendeztette meg a J24-es mezőnyt, míg a Melgesek 1 órás futamokat teljesítettek. A Kakas Máté vezette Zulu2 bizonyult az első nap legjobbjának a J24-esek között, Melgesben pedig az FGF Sailing Team vezet egy nap után, csupa fiatallal a fedélzeten. Akiknek ma nem sikerült jól azt első három futam, azoknak is van ideje még bőven javítani, holnap új rajttal indul egy új versenynap.

 

Zulu2.01Groupama-Granini J24,M24 Nyílt Magyar Bajnokság

 


 

Balatonfüredi Yacht Club will host 2015 Open Groupama – Granini J/24 and Melges 24 Open Hungarian Championship on September 23-27. Deadline for entries and payment of the entry fee is 14 September 2015. Don’t miss the great opportunity to sail on the racing field of the Melges24 Europeans 2014!

The „Hungarian Sea”, Lake Balaton, Central Europe’s largest lake, which is one of our precious natural resources, and the City of Balatonfüred, the birthplace of the Hungarian national competitive sailing will certainly be excellent venues for Melges24 sailing enthusiasts.

The deadline for entries is September 14, 2015. You can find all the details in the Notice of Race which is now ready for you to download. Entries shall be submitted by sending an e-mail to byc@byc.hu with the name of the boat, nationality, sail number, club and all crew members. The on-site registration is scheduled for Septmber 23-24, 2015. Late entries can still be submitted by the end of the on-site registration.

Entry fee shall be paid by bank transfer to the following account:

Name of Bank: OTP Bank
Account holder: Balatonfüredi Yacht Club
Account No: HU87 1173 6006 2040 2954 0000 0000
SWIFT code: OTPVHUHB
Note: J/24 and Melges24 Hungarian Championship and please write there the name of the helmsman. Late entries can be paid only by cash during the on-site registration at the Regatta Office.

Lake Balaton is under natural preservation and the use of powerboats is strictly regulated by Hungarian law. To obtain temporary permits, support boats shall register at the Organizing Authority (contact in NOR 22.) until 14 September 2015 where all details will be communicated included the exact fee that applies to the permit. A limited number of support boats are available to be chartered. For further information, please contact the Organizing Authority.

FURTHER INFORMATION, CONTACT THE FOLLOWING
Regatta Chair: István Böröcz, Balatonfüredi Yacht Club, borocz.istvan@byc.hu
Charter boats: Erik Hercsel, Hungarian J/24 Class Association, erik@hercsel.hu