fbpx

Horváth Boldizsár Emlékverseny

Időpont: 2016.07.10.
Helyszín: Balatonfüred
Rendező: BYC

Katamarános dominancia a Horváth Boldizsár Emlékversenyen

A hagyományosan a Kékszalagot megelőző vasárnapon megrendezésre kerülő Horváth Boldizsár Emlékversennyel a Balatonfüredi Yacht Club egy utolsó felkészülési lehetőséget kíván nyújtani a tókerülő versenyen induló hajóknak. Visszatérő versenyzőinken kívül idén szinte az összes esélyes többtestű egység megragadta az alkalmat az összemérésre a számukra igen pörgős, rövid pályán, ahol a füredi rajtot követően Paloznakot, Tihanyt és a Hajógyári-öbölt kellett érinteni, mielőtt a hajók újra visszatértek a Füred előtti célvonalhoz.

A negyven hajós mezőnyt a Dávid Júlia vezette versenyrendezőség osztott rajtvonalon indította neki a túrának, ahol a hagyományos és a többtestű hajók külön szekcióban sorakoztak fel. A kezdetben 4-6 csomós keleties szélben a mezőny jelentős része az északi part menti frissüléseket igyekezett kihasználni, amelyekben a katamaránok még időnként egy testre is emelkedtek. A kétárbocos Fifty-Fifty rövidesen a rajt után az élre állt, és elsőként kerülte a paloznaki jelet. Csak kissé lemaradva, a többtestűeket üldöző bolyban érkezett a Lillafüred és a Nemere II, a két klasszikus 75-ös cirkáló, valamint a Nelson Flottalízing Flaar26RR is. A gyengülő szél aztán felkavarta az élen a sorrendet, és a hajógyári-öbölnél már a Black Jack vezetett. Az célvonalhoz vezető szakaszban újra közel kerültek egymáshoz a riválisok, és az igen szoros csata egészen az utolsó méterekig tartott: a Fifty-Fifty közvetlenül a célvonal előtt vette át újra a vezetést, három másodperccel mögötte, másodikként pedig a Black Jack érte el a célvonalat. Az abszolút dobogó harmadik fokára a szintén kéttestű Rapidophen léphetett fel.

A díjkiosztón a túrát teljesítő összes hajó a BYC klubtagjai által megálmodott és kivitelezett egyedi hajóplakettet vehetett át. Az abszolút dobogón kívül a nyílt többtestű, az ORC és a Yardstick kategóriák helyezettjei kerültek díjazásra. Az abszolút első helyezett Fifty-Fifty vihette haza a SLAM Hungary által felajánlott és összeállított, hasznos vitorlás kiegészítőkkel teli ajándékcsomagot is.

Minden résztvevőnek gratulálunk az elért eredményekhez, és sikeres versenyzést kívánunk a csütörtökön induló Kékszalagra. Jövőre is várunk Benneteket a szokásos vasárnapon, hogy egy újabb izgalmas versenynapot tölthessünk el együtt!

A versenyen készült képek a BYC honlap mellett a Balatonfüredi Yacht Club Facebook oldalán (@sailingbyc) érhetők el, csakúgy, mint a futam során közvetített élő videók.

Az utolsó felkészülési lehetőség a Kékszalag előtt

Négy nappal Európa legnagyobb tókerülő versenye előtt, 2016. július 10-én, vasárnap kerül lebonyolításra a hagyományos Horváth Boldizsár Emlékverseny a Balatonfüredi Yacht Club szervezésében.

Horváth Boldizsár életében a vitorlázás mellett a hajótervezés, hajóépítés is fontos szerepet töltött be: három fahajó tervezésében és építésében vett részt, leghíresebb hajója az ADDIÓ 40-es cirkáló volt, mellyel 1959-ben megnyerte a Kékszalagot. „Az ADDIÓ-t 1941-42 között építette Horváth Boldizsár. A terveket Benacsek Jenő készítette és a hajó a Balatonfüredi Hajógyárban épült meg. Horváth Boldizsárnak ez volt a harmadik cirkálója egy 22-es és egy 30-as után. Vízre tétele 1943. április 17-én történt. A hajót 1968-ig – haláláig – használta. Saját, illetve Irma nevű lánya kormányzásával hat bajnokságot és egy Kékszalag győzelmet szereztek.” – írja Dulin Jenő, A magyar vitorlázás története c. könyvében.

Amellett, hogy a regatta a híres, a vitorlázókat ingyen gyógyító ortopéd orvos, Horváth Boldizsár emléke előtt tiszteleg, remek alkalom a nagyhajósoknak, hogy a Kékszalag előtt még utoljára teszteljék felszerelésüket, az esetleges új fejlesztéseket és összecsiszolják csapatukat. A nagy „találkozás” előtti rövid túraversenyen a hajók a Balatonfüred – Paloznak – Tihany – Hajógyári-öböl – Balatonfüred útvonalon vitorláznak.

A Balatonfüredi Yacht Club a nagyhajós vitorlázás teljes palettáját igyekszik megszólítani, így az osztályhajókat, a regisztrált, YS számmal rendelkező hajókat, az ORC igazolással rendelkező hajókat, valamint a nyílt többtestű hajókat várja a rajtvonalhoz. A szabadidősport elősegítése céljából az eseményen nem csak verseny- és sportorvosi engedéllyel rendelkező vitorlázók nevezhetnek.

Azok az egységek, ahol minden résztvevő rendelkezik a szükséges engedélyekkel, a VIHAR rendszeren keresztül nevezhetnek. A többi hajó a versenykiírás mellékletében megtalálható nevezési lapot töltheti ki, és küldheti el a szervező egyesület részére e-mailben, a byc@byc.hu címre. Érdemes megragadni a július 5-ig elérhető előnevezési lehetőséget, amivel kedvezményes nevezési díjakat ajánlunk. Nevezni természetesen a helyszínen is lehetséges: szombaton este és vasárnap reggel vár Benneteket a BYC versenyiroda a klubház emeletén.

Hagyományteremtő módon, a túrát teljesítő összes egység a BYC klubtagok által megálmodott és kivitelezett egyedi emlékplakettet vehet át a díjkiosztón. Várunk Benneteket a rajtnál, július 10-én, vasárnap, 10:00 órakor!