fbpx

J/24 – Melges 24 Flottabajnokság

Időpont: 2016.04.29-05.01.
Helyszín: Balatonfüred
Rendező: BYC és MVM SE
Hajóosztály: J24Melges24

A tavalyi évet követően idén is egy jó hangulatú verseny, a J/24 és Melges24 hajóosztályok Flottabajnoksága nyitotta a szezont a Balatonfüredi Yacht Clubban április utolsó hétvégéjén. Az MVM SE – BYC közös rendezésű versenyén 11 egység J/24 és 8 egység Melges24 állt rajthoz a 3 napos megmérettetésen április 29 – május 01. között.

Az első napon a hűvös, kissé borongós, szélcsendes reggel parti halasztásra késztette a rendezőséget, így a hajók 1 órával a tervezett vízre szállást követően hagyták el a kikötőt gyenge, délies szélben. A nap folyamán két futam került lebonyolításra, az 1. futam 6 csomós-, míg a második futam már csak 4,5-5 csomós szélben.
A második napon szél hiányában nem sikerült futamot rendezni.
A szélmentes szombati nap után vasárnapra mindkét osztálynak a 9:30-as figyelmeztető jelzést követően 3 futamot tervezett a Fluck Bence vezette rendezőség, amelyet remek szélviszonyok között sikerült is lebonyolítani. Az első futamban 8-10 csomós, 60 fokról-, majd a később 10-12 csomósra erősödő, 50 majd 45 fokról fújó szél kiváló alkalmat adott a két hajóosztály 19 egységének, hogy eldöntsék, ki legyen a J/24 és Melges24 2016-os év Flottabajnoka. A szoros végeredmény 5 futam alapján, 1 kiesővel született.

A Böröcz Bence vezette versenybíróság végigkövette a futamokat a vízen, ahol a verseny kiemelkedő sportszerűséggel zajlott, így a bírói csapatnak kevés dolga akadt.

A vasárnap kora délutáni díjkiosztón díjazásra kerültek a hajóosztályok I-III. helyezettjei, a Flottabajnokok, valamint az első futam győztesei is.

J/24 hajóosztály abszolút első helyezettje a THE-YKA színeiben induló Team EUline (ex NordTelekom) egység lett, Makai Gábor kormányossal, Serke Áron, Szalay Tamás, Krauth Balázs, Nagy Edina Eszterrel a fedélzeten. Ők nyerték el a 2016-os J/24 hajóosztály Flottabajnokának járó címet is, melyet a rendezőség külön kupával és éremmel díjazott.

Második helyezett a Win-D SE hajója, a J’Korszak-Laurel lett, Farkas Tamás kormányzásával, csapattagok: Farkasné Nagy Gabriella, Farkas Viktória, Lajos László Gábor, és Szõllõsy Balázs.

A dobogó harmadik fokára, 1 pont különbséggel a rendező klub, BYC színeiben induló DJANGO csapata állhatott fel, Hercsel Erik kormányos, Horváth Márton Ferenc, Dávid Júlia, Litkey Balmaz, Csollány Csaba legénységgel.

A Melges24 hajóosztály aranyérmes csapata és egyben a 2016-os év Flottabajnoka a Csoltó Ákos kormányozta SEVEN-FIVE-NINE hajó lett, fedélzetén Büki Gábor, Büki Zsolt, és Szabolcs Bence, akik a D-One VSE színeiben indultak.

Második helyezett a TVSK színeit képviselő HÓD nevű egység lett, kormányos Bujáky Attila, legénység: Rácz Levente Csaba, Polgár Lukács, és Bagyó Áron.

Harmadik a Pomucz Tamás vezette Nondiremai hajó lett, Kaszó Márk, Illésy Pál, Pomucz Máté Tamás legénységgel.

A SLAM hosszú távú stratégiai együttműködést kötött a J/24 és Melges24 hajóosztályokkal. Az idei Flottabajnokság első futamát megnyerő egységek részére a SLAM – mint a J/24 – Melges 24 Flottabajnokság támogató partnere – egy kupát és különdíjat ajánlott fel, amelyet a pénteki eredmények alapján a J.Bond 037 (kormányos Sarina Róbert, legénység: Kiss Viktor, Péter Tamás, Nagy Gábor) és a HÓD (kormányos Bujáky Attila, legénység: Rácz Levente Csaba, Polgár Lukács, és Bagyó Áron ) egységek vehettek át.

Mindenkinek gratulálunk az elért eredményekhez!

A J/24 – Melges24 hajóosztályok, valamit az MVM SE és a BYC közös munkája folytatódik: a két egyesület közös szervezésében következik a szeptemberi Országos Bajnokság.


Április 29. és május 1. között a Magyar Villamos Művek Sportegyesülettel közös rendezésben a J/24 és Melges24 hajóosztályok versenyzői küzdenek a 2016. év Flottabajnoka címekért, míg április 30-án a hagyományos Tolnay Kálmán László Emlékverseny kerül lebonyolításra.

A flottabajnokságon versenyző négy-ötfős csapatokat felvonultató könnyű hajók One Design osztályok tagjai, vagyis egyenlő feltételekkel vívnak egymás ellen a két kategórián belül. A nyolc futamra tervezett eseményt három versenynapon keresztül rendezik a Balatonfüred előtti vízterületen kitűzött up-and-down pályán. A rendező egyesületek évente számos kiemelt hazai és nemzetközi verseny szervezőjeként idén is nagy hangsúlyt fektetnek a flottabajnokságok sikeres lebonyolítására. A BYC és az MVM SE 2015-ben közösen rendezte a Melges24 European Sailing Series sorozatának magyarországi állomását, a jövőre való tekintettel pedig – mint a 2017. évi J/24 Európa-bajnokság rendezője – a Balatonfüredi Yacht Clubban célzott felkészülés zajlik az osztállyal egy sikeres kontinensverseny lebonyolítása érdekében.

Az események szakmai lebonyolítását várhatóan biztos kezekben tudhatjuk, hiszen a flottabajnokságok versenyvezetője Magyarország egyetlen nemzetközi versenyrendezője, Fluck Benedek lesz, aki a Melges24 osztály európai régiójának nemrég megválasztott Championship Coordinatora. Benedek kiterjedt tapasztalattal rendelkezik az osztályok versenyeinek rendezésében, többek között ő volt a tavalyi J/24 és Melges24 hajók országos bajnokságainak versenyvezetője is.  A két esemény közös óvási bizottságának elnöke Böröcz Bence, a BYC tapasztalt nemzetközi versenybírója lesz, aki a kishajós eseményeken szerzett gyakorlatok mellett nemcsak itthoni Melges24 és J/24 versenyeken működött már közre, hanem például a 2015. évi J/24 Világbajnokság bírói csapatának is tagja volt.

A regattára a versenynapokat megelőző napon este és másnap reggel a helyszínen, a BYC új klubházának első emeleti versenyirodájában, a versenykiírásban megjelölt időtartamokban lehetséges nevezni. Kedvezményes nevezési díjat ajánlunk az eseményekre 2016. április 26-ig előzetesen nevezők számára, amely a flottabajnokságok esetében az MVSZ VIHAR rendszerén keresztül.

További információkért kérjük, lépjen velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Balatonfüredi Yacht Club

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc u. 2.

E-mail: byc@byc.hu

Weboldal: www.byc.hu

aaaa