fbpx

Németh István Emlékverseny

Időpont: 2015.05.09-10.
Helyszín: Balatonfüred
Rendező: BYC
Hajóosztály: Dragon

EGYRE ERŐSÖDŐ SZÉLBEN SIKERES NÉMETH ISTVÁN EMLÉKVERSENY

A 2003-ban a Dragon osztály számára alapított Németh István Emlékverseny vándordíja talán a legszebb a ma létező balatoni díjak közül. A versenyt a BYC idén először külön rendezte meg a Dragonoknak, mert tavaly már nagyon nem vált be a korábbi megoldás, mikor az OD osztályok között utolsóként rajtoltatták el a „sárkányokat”.

Az időjárás-előrejelzés szombatra gyenge, változó irányú szelet jósolt, délutáni frissüléssel, majd vasárnapra egyre erősödő légmozgást ígért. A versenyre nyolc hajó nevezett, de a frissen érkezett Nyári Mikulást a Gömbi-csapatnak nem sikerült összeraknia és ezért egy futamon sem tudott elindulni.

A rendezők a tavalyi kudarc után nagyon törekedtek a korrekt futamok megrendezésére. Ezért a szombati frontbetörés előtti még déli irányból fújó változó szélben igen későn, a rajthajó többszöri helyváltoztatása után rajtoltatták az első futamot, amit az első hátszél közepén lelőttek, mert teljesen megállt a szél. Ezután több órás várakozás és újabb sokszori helyváltoztatás után jött össze második rajt észak-nyugati szélben. Azonban a rendezők meglepetésre ismét törölték a futamot, amikor az első hajó meg el sem érte a felső bóját.

Közben az előrejelzésnek megfelelően folyamatosan frissült a szél. A harmadik kísérletre sikerült a megérkező front szelében érvényes futamot tartani. A győzelmet, mint később mindegyik futamban, a sérülésből felépült Tenke Péter által kormányzott Seven Arts csapata szerezte meg nagyon elegáns vitorlázással. Ezen a napon még két futam volt a szokásosan billegő északi szélben. Az utolsó rajt 6 óra után volt.

Vasárnapra megizmosodott a front. Egyre erősödő szélben volt a két hátralévő futam. Már az első közepén kezdtek ritkulni a spinnakerek és a második végére mind nyugalomba is vonultak. Óvatosságból, és szerencsére nem havária miatt ritkultak a klasszikus hajók is. Az ötödik futamban már csak öt hajó futott be. Nagy harc volt a dobogós helyekért és csak az utolsó futamban dőlt el, hogy a Scylla a második, és az Aquamariné lett a bronzérem.

Dicséretet érdemel a  rendező BYC, mert eltérően a megszokott, nem túl ízléses kupák helyett új stílusú díjakat kaptak a helyezettek. Jó lenne jövőre is követni a most indult gyakorlatot, mely szerint ez a verseny egy meghatározó eleme lenne a mostanra jól bevált kétpólusú Dragon versenynaptárnak.

Hónig Péter