fbpx

Tolnay Kálmán László Emlékverseny

Időpont: 2013.05.05
Helyszín: Balatonfüred
Rendező: BYC
Hajóosztály: Nagyhajós túraverseny

 

5IMG_3299

Idén,  2013-ban immár harmadik alkalommal, május első vasárnapján került megrendezésre a Balatonfüredi Yacht Club idei évi első versenye, a  Tolnay Kálmán László Emlékverseny. A kétszeres Olimpikon, többszörös magyar bajnok és Kékszalag győztes Tolnay Kálmán László emlékének szentelt versenyen 26 hajó állt rajthoz.

5Tolnay kép

Az időjárás tekintetében az előrejelzés szomorú képet mutatott, ennek ellenére nagyon szép és különleges időjárási viszonyok között zajlott a verseny: reggel 1,5-2 m/s északi szél fogadta a versenyzőket, ami a 10 órai rajtra 4m/s-ra erősödött.  A regatta során a 4,5-5m/s-os szél 2-2,5m/s-ra gyengült, amely még érdekesebbé tette a túraversenyt.  A versenyvezető folyamatosan azt számolta, hogy hol fogja lerövidíteni a pályát, azonban az égiek is azt szerették volna, hogy minden hajó végigvitorlázza a Palóznak – Siófok – Balatonfüred – Tihany – Balatonfüred útvonalat, így rövidítésre nem került sor: a leggyorsabbak két és fél óra alatt,  a mezőny végét jelentő hajó pedig 3 óra 52 perc alatt teljesítette a távot.

A díjátadón Tolnay Kálmán László unokája, Tolnay Trisztán Péter adta át a díjakat abszolút, Yardstick I., II., és III. kategóriában.

 

Abszolút végeredmény 1-3. helyezett:

1.      Anna (Fehéri Gábor, Hauser Gábor, Gróf Róbert, Palkó Lajos (Arche) – Lellei VE

2.     Brainstorm (Temesfõi Zénó, Ganyecz Sára, Szép Mihály, Szemerédi György, Kui Szilárd, Herceg László, Simonics Endre) – Lellei VE

3.     Infiniti (Soponyai Géza, Bimbó Beáta (AVIS), Török Zoltán (AVIS), Molnár György (MVSE), Nemeskéry Sándor (MVSE), Bakonyi Attila (MVSE)) – KMP VSE

 

Yardstick I. végeredmény 1-3. helyezett:

 

1.      Brainstorm (Temesfõi Zénó, Ganyecz Sára, Szép Mihály, Szemerédi György, Kui Szilárd, Herceg László, Simonics Endre) – Lellei VE

2.     Ian Ainsle – Weörös Szabolcs – Kereked

3.     Bocs (Ludwig Richard – Miskei Anita) – 8MOD SE

 

Yardstick II. végeredmény 1-3. helyezett:

 

1.     Vivien (Sarkady Péter, Gelencsér Ákos, Csákányos Zsolt)

2.     Testosteron (Marik Tamás, Dombi Norbert, Balaji Zoltán, Kovács Gergely) – Szélkerék SE

3.     Kétbalázs (Szajkó Balázs – Németh Balázs – Nagy Barbara) – VESC

 

Yardstick III. végeredmény 1-2. helyezett:

 

1.     Bolygó (Fináczy László, Fekete Gyula, Ádám Ervin, Kirchkopf Gábor, Poczik András, Dr. Rácz Sándor, Kirchknop Márton (mocó)) – TVSK

2.     Lucifer (Olt János, Gönczi László, Bhudia Sheyam (mocó)) – OMFB

 

Gratulálunk Mindenkinek!

Fényképek a galériában és a BYC Facebook oldalán találhatóak.

————————————————————————————————————————-

2013. május 5-én, vasárnap rendezi a Balatonfüredi Yacht Club évadnyitó túraversenyét.

A két évvel ezelőtt alapított verseny a kétszeres csillaghajó-olimpikon Tolnay Kálmán László emléke előtt tiszteleg, akit Kékszalag győzelmével és számos bajnoki címével az egyesület legeredményesebb sportolójaként ismertünk.

Az idei évben is a verseny újra május első hétvégéjére esik, de ezúttal vasárnap kerül lebonyolításra.A 2012. évben 32 hajó kapott kedvet a keleti medencében kijelölt, Balatonfüred-Paloznak-Siófok-Tihany-Balatonfüred útvonalat követő, közel 25 kilométeres túra teljesítéséhez.

A megmérettetésre érdemes 2013. április 28-ig a VIHAR rendszeren keresztül (http://vihar.grepton.hu) leadni az előzetes jelentkezéseket, ugyanis e dátumig jelentkező, legalább 6 nevezőt felvonultató hajóosztályok az abszolút értékelés mellett külön kerülnek díjazásra. Az ennél kevesebb hajót nevező osztályok a megfelelő Yardstick csoportba kerülnek besorolásra.

A Tolnay Kálmán László Emlékverseny díjkiosztóját követően kerül sor Bujtor István bronzszobrának avatására.  A május 5-én, a színész 71. születésnapja alkalmából avatandó köztéri alkotás várhatóan a város egyik új turisztikai látványossága lesz, érdekessége, hogy a művész arra törekedett, hogy kontaktusba is lehessen kerülni a szoborral. A bronzszobor Bujtor Istvánt egy balatoni vörös kőből készült hajótöredékben ülve ábrázolja. Az ember nagyságúnál valamivel nagyobb alkotást a móló előtt, amennyire csak lehet, közel a Balatonhoz állítják majd fel. Bujtor István 2007-től egészen a 2009-ben bekövetkezett haláláig a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt, a város tavaly posztumusz Kiss Ernő-díjat  adományozott számára, amelyet az Anna-bálon felesége vehetett át.