fbpx

Rekordszámú résztvevő és új magyar bajnokok a BYC-ben

2018.09.27-30. között került megrendezésre a Rooster 29er – Optimist Open Hungarian National Championships and Trophy a Balatonfüredi Yacht Club rendezésében, a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben, melyen rekordszámú versenyző, 161 Optimistes és 19 29er egység küzdött a magyar bajnoki címekért.

A négynapos verseny alatt 2 nap sikerült futamokat rendezni. A 29er pályán összesen 9, az Optimist pályán 6 futamot teljesítettek a résztvevők.

Az első versenynapon gyönyörű őszi időben délelőtt 10 órakor indultak ki a vízre a versenyzők. Stabil szélben, mindkét osztálynak sikerült teljesítenie az aznapra tervezett futamszámot. Szám szerint, az Optimist osztály mindkét csoportjának 3 futam, a 29er osztálynak 4 futam jutott.

Az Optimist pályáért Fluck Benedek versenyrendező felelt. A 10-12 csomós szél egészen a harmadik futamig kitartott, amikor is 6-7 csomóra esett vissza, így rövidebb pályán kellett futamot indítani. A feketezászlós rajtok ellenére is sok büntetést kellett kiosztani.

29er pályán hasonló időjárásiviszonyok mellett pörögtek a futamok, stabilan 10 csomó körüli, friss szélben. A középmezőnyben szoros csaták folytak a helyezésekért. Majdnem minden futamra jutott borulás is, egyeseknek tehát küzdelmes volt az első versenynap.

A fáradt versenyzőket az Algida jóvoltából finom fagyival várták a parton a BYC dolgozói.

A pénteki második versenynap sajnos futam nélkül zárult. A gyerekekre délután finom vacsora és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park interaktív környezetismereti játéka várt. A bajnokság harmadik napján viszont komoly megpróbáltatások várták a versenyzőket.

A 29er pályán 5 futamot sikerült rendezni, erős, forgolódó északi szélben. A rajtok fegyelmezettek voltak, a mezőny élén izgalmas csaták zajlottak. Borulásokból ezúttal sem volt hiány. Voltak azonban egységek, akik felmérve a helyzetet, ilyen szélerősség mellett inkább nem jelentek meg a versenypályán. Aki viszont küzdött, az derekasan állta a sarat.

Az Optimist pályán is szép napunk volt, élénk, néhol erős északi szélben. Első próbálkozásnál leállt a szél, ezért a parttól távolabb kellett vinni a mezőnyt. Végül mindkét csoportban sikerült 3 futamot rendezni. Általánosságban elmondható, hogy a csoportok fegyelmezetten rajtoltak. A mezőny nagy része borulás és merülés mentesen teljesítette a futamokat.

Az utolsó napon sajnos hiába vártuk a szelet, futam nélkül búcsúztunk a versenytől.

A díjátadó ünnepségen Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára és Berecz Zsombor olimpikon, világbajnok vitorlázó adott át díjakat. Az érmek mellett a verseny főszponzora, a Rooster Hungary by Stay and Sail értékes és hasznos tárgyi nyereményeket biztosított minden osztály helyezettjeinek. Ezeket a Rooster Sailing Team két tagja, Kis-Kapin Karina Laser 4.7 női magyar bajnok, és Vida Róza magyar bajnoki bronzérmes, a BYC versenyzői adták át.

Köszönőt beszédet mondott Ralovich Gábor az Optimist Osztályszövetség elnöke és Cserép Csaba a 29er osztályszövetség elnöke is.

A versenyzőktől a versenybíróság nevében Böröcz Bence zsűrielnök búcsúzott, a rendezőséget pedig Fluck Benedek képviselte.

29er osztályban magyar bajnok lett Jeney Máté De Jonghe Arthur párosa, a Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői. Ezüstérmes Izsák Botond Nyári Dániel Zsolt (Kereked), a dobogó harmadik fokára pedig Ralovich Dávid és Badar Bence (KEREKED-SVE) állhattak fel.

  1. Kocsis Bálint – Pavlik András (SVE)
  2. Lászlófy Ábel – Petrányi Botond (SVE)
  3. Lászlófy Levente – Arányi Barna (SVE)

A 29er magyarországi forgalmazója, a Lineplex felajánlásával az első három helyezett egység 25, 50 és 100 000 forint értékű ajándékutalványt vihetett haza. A Lineplex képviseletében Vajtai Vajk adta át a díjakat. A Nyírfacukor Kft. egészséges finomságokkal megrakott ajándékcsomagokkal támogatta meg a bajnokokat.

Különdíjat kapott a legsikeresebb női és vegyes páros is. Előbbit Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanga (Kereked), utóbbit Formanek Liza és Csébfalvi András (SVE-Kereked) párosa vehette át.

Optimist osztályban az abszolút győztes Szabó Roni Oszkár, az EGIS versenyzője lett, második helyen végzett Borda Levente (SVE), harmadik Fehér Boróka, a Balatoni Yacht Club versenyzője.

Ifjúsági kategóriában:

6. Benyó Máté (THE-YKA)

5. Tóth Attila (SVE)

4. Demjén Olivér (BYC)

3. Verebély Mátyás ( SVE)

2. Borda Levente (SVE)

1. Szabó Roni Oszkár ( EGIS)

 

Optimist Serdülő kategóriában:

6. Lackó Sára ( BYC)

5. Jandl Rómeó (SÉP)

4. Kovács Herbert (KYK VSE)

3. Héder Benedek Barna ( SVE)

2. Jeney Kristóf ( SVE)

1. Fehér Boróka ( Balatoni YC)

Nyílt országos bajnokságban a következő eredmények születtek serdülő kategóriában:

6. Kovács Herbert ( KYK VSE)

5. Ondrej Sindelka ( MYK)

4. Héder Benedek Barna ( SVE)

3. Jeney Kristóf ( SVE)

2. Rudolf Gruber (WSA)

1. Fehér Boróka ( Balatoni YC)

Optimist lány kategóriában:

6. Lacza Boróka (Kereked)

5. Juhász Emília (Kereked)

4. Lackó Sára (BYC)

3. Kálmán Kornélia (Balatoni YC)

2. Carra Chiara Lisa (BYC)

1. Fehér Boróka (Balatoni YC)

Nyílt országos bajnokságban a következő eredmények születtek a lányok között:

  1. Juhász Emília (Kereked)
  2. Nathalie Staunkaer Klug (SNV)
  3. Lackó Sára (BYC)
  4. Kálmán Kornélia (Balatoni YC)
  5. Carra Chiara Lisa (BYC)
  6. Fehér Boróka (Balatoni YC)

A HOOK Optimist gyártásának a 30. évfordulója alkalmából Hodács Lajos Optimistes vándordíjat alapított, ami először ezen a bajnokságon került kiosztásra. A Primus Cursus Vándordíjat az a magyar nemzetiségű személy veheti át – az aktuális év Optimist Magyar Bajnokságán-, aki a résztvevő első bajnokságosok közül a legjobb.

A Vándordíj mellé jár egy kísérődíj, melyet a győztes megtarthat, továbbá megkapja az Alapító 100 000 forint értékű ajándékutalvány felajánlását is.

A Vándordíjat Hodács Attila adta át Bozóki Jankának, a Spartacus versenyzőjének.

A győztes feladata egy tábla elhelyezése a Vándordíj talpazatára, melyen az évszám, a név és a klub is szerepel.

Különdíjat alapított a Videopress Kft is, a Roosterrel együttműködve. Ezt a díjat, az eredménylistában szereplő legutolsó lány, illetve fiú kapja, akiknek futameredményei között nem szerepel betű. A díjat az idei magyar bajnok fiú és lány, Szabó Roni Oszkár és Fehér Boróka adták át versenytársaiknak.

A Fair Sail névre keresztelt díjat, Karolina Sarah Simonová (Slovan YC) és Lange Richárd (SVE) nyerték.

A NorthSails Magyarország felajánlásával egy R2-es vitorla is sorsolásra került a díjátadó zárásaként. a A 2018-as Optimist világbajnokságon is egy ilyen vitorlával nyert a női bajnok. A díjat a NorthSails Magyarország képviseletében Bartos Zoltán adta át a szerencsés nyertesnek.

Ezúton is köszönjük minden támogatónknak, hogy nagylelkű felajánlásával hozzázárult a verseny színvonalához!

Köszönjük a versenyrendezőség munkáját, a szülők támogatását, az edzők és a versenyzők elhivatottságát!

Várunk titeket legközelebb is!