fbpx

Remek évkezdés egy kaotikus versenyen – Koper Laser EC 2019

Fiatal versenyzőink idei első megmérettetése egyből egy Laser EC verseny volt Koperben. Laser 4.7-ben 11 ország 101 versenyzője állt rajthoz, míg Radial osztályban 88 induló volt. Csomesz beszámolója következik.

Az első napon a gyenge szél miatt esélytelen volt a rendezőség a futamok megtartására. A második napon is halasztással kezdtünk, de 11 óra magasságában megérkezett a szél.

Ezen a napon 1 futamot sikerült rendezni. A szélerő és a szélirány is folyamatosan változott, amit a rendezők képtelenek voltak lekövetni. Egy teljesen káoszos futamot sikerült végig vitorláznia a mezőnynek.

A harmadik befejező napon frissebb délies szélben indult a nap. Sajnos a folytatás nem volt ennyire kiegyensúlyozott. A szélerő 2 és 16 csomó között változott a pálya különböző területein, és az iránya is 30-40 fokot lengett. A nap végén a harmadik futamban fújt igazán vitorlázható szél.

Fiataljaink ilyen viszontagságos körülmények között is remekül szerepeltek.

4.7 osztályban Nagy Bendegúz első EC versenyén abszolút 2. helyet szerzett, ami a fiú összetett és U16 korosztályos első helyet is jelentette egyben. Bende remekül alkalmazkodott a körülményekhez, jól használta ki a számára adódó lehetőségeket. Nem vesztette el hitét akkor sem amikor gyengébben kezdte a futamot. 4. hely volt a legrosszabb futam eredménye, ami ilyen körülmények között kiemelkedő.

Vida Róza az első napi gyengébb kezdés folyamatosan javított a futam eredményein. Az utolsó futamban kifejezetten szépen vitorlázva szerezte meg a 4. helyet. Az összetett versenyben 19. a lányoknál 4. a korosztályában U16-ban pedig 1. helyen végzett.

Kis Kapin Karinának a rajtokkal gyűlt meg a baja ezen a versenyen. A gyengébb kezdés után fokozatosan javult a futamokban. Ő is az utolsó futamban hozta a legjobb eredményét. Összetett eredménye 29, míg a lányoknál a 8. helyen zárta a versenyt.

Sellei Bence betegségéből lábadozva is remekül versenyzett. A kiszámíthatatlan viszonyok többször is keresztül húzták az elgondolásait. két futamban is a vezető pozícióból indulva be kellett érnie egy 10 és egy 9. helyezéssel.

Fehér Zsombi is remekül szerepelt a számára még elég szokatlan méretű mezőnyben. Az első napon jól kezdett, a második napon kicsit gyengébben végzett. Ennek ellenére szerintem jó kezdés volt ez számára a nemzetközi porondon.

Radial osztályban Zink Leon számára sem volt ideális ez a szélerő. Neki is a rajtjai voltak nehézkesek. Az utolsó futamban aztán ment egy remek 5.helyet. Az összetettben a 26. helyen végzett. Ez a verseny számukra válogató verseny is volt a nyári radial EB-ra. Így Ő kedvező helyzetből várhatja a válogató versenyek folytatását.

Köszönet a csapatnak az eddigi felkészülés alatt végzett munkájukhoz és gratulálok a  versenyen elért eredményekhez!

Csomesz