fbpx

Remek napok a Kereked Ifjúság Kupán – edzői beszámolók

A Kereked Ifjúsági Kupán 29er, Laseres és Optimistes csapataink vettek részt. Bigi, Csomesz Giba beszámolóit olvashatjátok itt.

Hat csapattal vettünk részt a Csopakon rendezett versenyen. Kíváncsian vártam, hogy miként fogunk szerepelni, mennyire nyomja rá bélyegét a Kékszalagon való részvétel a gyerekek teljesítményére.

A versenyt négy napra és 14 futamra írták ki, amiből minden futamot meg is rendeztek.

A regatta során végig izgalmas és változatos küzdelmet láthattunk; a mezőny kiegyenlítettségére jellemző, hogy nyolc egység is tudott futamot nyerni. Azonban az örök igazság most is működött: a versenyt jó átlaggal lehet megnyerni.

Soma és Márkó a sorozatos futamgyőzelmek mellett sajnos nagyokat hibáztak, ráadásul egy futamból (jogosan) ki is zárták őket. Jó sebességgel rendelkeznek, bő szélben messze a legmélyebbre tudnak menni.

Olivér és Karesz ezen a versenyen a küzdőképességüket mutatták meg; elrontott rajtok után gyakran a mezőny végéről küzdötték fel magukat. Sajnos egy technikai hiba is hátráltatta őket a jobb eredmény elérésében. Ha az energiájukat nem a feljövetelre kellett volna felhasználni, akkor az eredmény is más lett volna.

Boti és Jozsó erejéből csak egy-egy villanásra futotta, igaz abban futamgyőzelem is benne volt. Nekik sokkal határozottabbnak kell lenniük a további versenyeken.

Anna és Kavics most nem tudta megmutatni azt, amit egyébként edzéseken szoktak; bár valószínűleg örökre megtanulták, hogy a versenybírók mi mindenre figyelnek egy verseny folyamán.

Saci és Lili egy versenynappal kevesebbet teljesített és kissé idegesen versenyeztek. A sebességük megvolt, a manővereik kicsit mások voltak a megszokottnál. Sokkal sarkosabban fordultak és hausoltak. Szerintem a pihenés ezen sokat fog javítani.

Bulcsú és Seda: ez volt az első közös versenyük. Bulcsú nagy kísérletező, szeret saját maga rájönni dolgokra, minden futam után tudtunk fejlődni valamiben, de ehhez az kellet, hogy kipróbálja a rosszat és a jót is.

Ez a verseny kiváló lehetőség volt arra, hogy egy viszonylag hosszabb verseny teljesítésével felmérjük magunk és versenytársaink felkészültségét.

Köszönöm a csapatomnak, hogy fegyelmezettem vészelték át a nehéz helyzeteket és gratulálok a dobogón végzett egységeknek!

„Gyakran egy vereség értékesebb, mint egy győzelem, mert segít annak felismerésében, hogyan kell fegyverzetünket vagy stratégiánkat megváltoztatni.”

Rényi Alfréd matematikus

BIGI

 

Pár év szünet után a Laseres csapatunk is részt vett a Kereked Kupán, Csopakon.

Ha már ott voltunk, mindkét laser osztályban elhoztuk az összetett győztesnek járó díjakat, és természetesen emellett még sok értékes helyezéssel lettek gazdagabbak fiataljaink.

Ebben az időszakban edzeni szerettünk volna, de a helyzet úgy hozta, hogy egy 4 napos versenyt  nem akartunk kihagyni.

4.7 osztályban az egész élmezőny jelen volt, radialban sajnos egy-két fiatal hiányzott a mezőnyből.

Rengeteg dolgot tudtunk gyakorolni verseny körülmények között, ebben a 4 napban. Elősorban a türelmet. Nagyon sok időt töltöttünk a vízen és nem mindig versenyzéssel.

Nehéz helyzet elé állította a rendezőket és a versenyzőket is az időjárás. Szinte végig gyenge és forgolódó széllel kellett megküzdeniük.

A csapat nagyon jól vizsgázott és napról napra remekül vette az akadályokat.

Sellei Bence és Sigmond Soma szinte az első pillanattól kezdve magabiztosan vezette a versenyt és megérdemelten vehette át az aranyérmet.

Radial osztályban Kis-Kapin Karina a lányok között lett első, míg Kiss Kata a második helyet szerezte meg.

Kertész Ágoston és Lóri nagy csatában döntötte el a 8. hely sorsát. Most Lóri került ki győztesen a versengésből, és ezzel együtt U17 korosztályban a 3. helyen végzett.

4.7 osztályban Nagy Bendének ezen a versenyen be kellett érnie a dobogó második fokával.

Szokody Olivér megszerezte élete első futam győzelmét, míg Lackó Dávid folyamatosan javulva ért el hatodik helyezést. U 16 korosztályban pedig a dobogó 3. fokára állhatott fel.

A lányoknál is komoly versengés volt a dobogós helyezésekért. Zombor Zóra és Vida Róza fej-fej mellett haladt egész versenyen.

Zóra második helye nagyon kellemes meglepetés. Rózánál most hiányoztak azok a kiemelkedő futamok, amiket már megszoktunk Tőle. Ő zárt a harmadik helyen.

Többi fiatal versenyzőnknek (Levi, Hanna, Vincent, Barni, Anna, Ádám) is voltak jó futamai, de nem tudtak egyenletesen jó teljesítményt nyújtani, ezen nehéz körülmények között.

Minden dicséret megilleti a csapatot, a kiemelkedő eredmények mellett a fegyelmezett és figyelmes vitorlázásért!!!

QXY, CSOMESZ

Sikeres verseny rendezés, kiváló szélviszonyok, és a tervezett futamszám teljesítése tette igazán magas színvonalú versennyé a vírus helyzet miatt májusról augusztusra halasztott Kereked Ifjúsági Ranglistaversenyt.

Három  pályán,  négy hajóosztályban, összesen 212 hajó vett részt a 4 napos versenyen, amely a Laser osztály kivételével beszámít a 2020. évi ranglista-sorozatba. A megtartott futamok száma  alapján  két kiesővel számolták a végeredményeket, amelyek így igazán a reális tudásszintjét adták a résztvevő fiataloknak. A Balatonra ebben az időszakban nem igazán jellemző szélviszonyok kárpótolták azokat a nemzetközi szereplésre készülő versenyzőket, akik ilyenkor Garda-tavi, vagy egyéb nemzetközi viadalokon szerették volna megméretteteni magukat. Négy verseny nap, négy szélirányból, valóban a teljes balatoni szél skálát bemutatva, és így rendkívül változatos szél taktikai feltételek mellett küzdöttek meg az eredményekért a népes ifjúsági hajóosztályaink versenyzői.

A legnépesebb Optimist osztályban két csoportban, hat kvalifikációs futam alapján került a legjobb 61 versenyző az Arany, míg a 62 – től 123 ig rangsoroltak az Ezüst csoportba. A verseny rangját tovább emelte az a tény, hogy ez a verseny is beszámít a 2020 októberében tartandó Optimist Európa Bajnokság válogató sorozatába. Klubunkat  16 fiatal képviselte ebben a népes osztályban, akik közül Demjén Olivér a 8., míg a  lányok között Fehér Szonja összetettben az előkelő 13., a lányok között pedig a 2. helyezést érte el. Külön említést érdemelnek azok a fiatalok, akik a ranglistaversenyzésbe ebben az évben kapcsolódtak be, és már az Arany csoportban versenyezhettek a kvalifikációs teljesítményük alapján. Itt Bartos Betti a 30., Török Csanád az 54., Laczkó-Tóth Viki az 56., Kovács Áron pedig a 61. helyen végeztek. Az Ezüst csoportot a szintén újonc Dávoti Tamara nyerte, míg Sinclair Noelle a 3. helyen végzett.

Versenyzőink a vírushelyzet miatt itthon, a BYC telepen tartották a hajóikat, így a napi 2 x 1,5 óra ki- és vissza vitorlázás még tovább növelte ennek a versenynek az értékét, és a nagyobb tapasztalatszerzés lehetőségét. Mindezzel együtt kiváló színvonalú versenyen vagyunk túl, ami összességében jól sikerült versenyzőinknek, és gratulálunk az elért eredményekhez!

GIBA

A részletes eredmények megtalálhatóak a www.kereked.hu oldalon, illetve a versenyről készült fotókat a Kereked Vitorlás Klub Facebook oldalán nézhetitek meg.

Fotó: Gémesi Jóka