fbpx

RS FEVA Telepi Pöffös – Zsófi beszámolója

Hétvégén került megrendezésre az idei év első RS FEVA ranglista versenye, a Telepi Pöffös, melynek helyszíne az alsóörsi TVSK volt. A versenyvezető, Náray Vilmos a két nap alatt 6 futamot rendezett a 23 nevezőnek.

Szombaton a megnyitót parti halasztás követte, majd az eső elálltával kora délután 2 futamot tudtak teljesíteni a versenyzők. Az Észak-Nyugati szél lassan épült fel, az első futamban 3.5-5 csomó között mozgott a sebessége, ami igen nagy kihívást jelentett a versenyzők számára. A gyengülő szél végül mindkét futamban pályarövidítést eredményezett. A taktika, pálya és az oldalválasztás megfelelő koncentrációt igényelt, ennek jegyében a mezőnyben elég nagy volt a differenciálódás, nem voltak egységes helyezések, sokan mentek sokféle helyeket.

Vasárnap 10 óra volt az első futam figyelmeztető jelzésének tervezett időpontja, összesen 4 futamot rendeztek az egyre erősödő Észak-Keleti szélben. A nap elején 7-8.5 csomós szél a 4. futamra a 12-13 csomós alapot is elérte. Két általános visszahívó felhúzására is szükség volt, amiket eleinte az U, majd fekete lobogó követett. Ez nagy kontrasztnak számított a szombati időjárási viszonyokhoz képest, a helyezések is alakultak, átrendeződtek a nap folyamán.

Kovács Áron – István Laura: Abszolút 7. helyen végeztek, vegyes páros 3. helyét is elhozva. A második nap egyértelműen előnyösebb volt számukra, gyönyörű rajtokkal két futamban a 3., 4. helyen futottak be. Az utolsó futamot egészen a kapuig vezették méterekkel, ahol a genakker lehúzásnál bement a hajó alá, mellyel sok helyet vesztettek. Innen küzdötték vissza magukat középmezőnybe.

Márton Lili – Kalocsai Benedek: Abszolút 8. helyen végeztek, egy hellyel lemaradva a vegyes páros dobogótól. Liliéknek ez volt az első versenye együtt, a futamok során azonban volt, hogy ez nem is mutatkozott meg, összeszedetten vitorláztak, koncentrálva a hajó – hajó elleni helyzetekre, törekedve a tiszta szeles vitorlázásra. A vasárnapi szél kicsit erősnek bizonyult számukra, náluk a sebesség megtartását, illetve a genakkeres szakaszt fogjuk fejleszteni. 

Mohl Anna – Kalocsai Rajmund: Abszolút 17. helyen végeztek, Annának ez volt az első versenye kormányosként, a páros ügyesen helytállt. Vasárnap az első futamban elpattant az albájuk, de ez nem tántorította el őket, hanem egy löketet adott nekik a többi futamra: erős középmezőnyben vitorláztak, majd 8. helyen futottak be az utolsó előtti futamban. A rajtokon, illetve a megfelelő időzítésen kell javítanunk.

Pelsőczi Rudolf – Nász Roland: Abszolút 20. helyen zárták a versenyt, a hajóvezetésben, illetve a kommunikációban még fejlődniük kell. Az első napi kis szeles futamok nem kedveztek nekik, vasárnap a 3. futamban sikerült középmezőnyben befutniuk, amit a szombati nap után célul tűztünk ki. Megfelelő koncentrációval javíthatnak ezen teljesítményükön.

Köszönjük a BYC 1912-nek, hogy a verseny idejére befogadtak minket, valamint gratulálunk minden helyezettnek, Balatonmáriafürdőn találkozunk!