fbpx

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP, 2023. december 11-15., Buzios – Giba beszámolója

Nagyon nehéz kezdés, sok váratlan esemény után értük utol magunkat a jetlag és a versenyzés ritmusának felvétele terén.

Egy napot veszítettünk a téli időjárás, az Amszterdami reptér köd miatti zárlata, majd az abból eredő járat keresés egyéb zavaró körülményei miatt. A tervezett 3 edzés napból így már csak kettő maradt, de ehhez hozzájött még a World Sailing szervezési hibája, ugyanis a versenyre szánt vitorlák csak az 1. futam előtti nap este érkeztek meg Buziosba. Addig az ILCA 6 osztályok közel 80 versenyzője (fiúk és lányok együtt) a Brazil versenyzőktől kölcsön kapott mintegy 30 vitorlával edzett másfél órás időszakokra beosztott rotációs rendszerben.

A verseny első napján reggel, a vitorlák késése miatt a versenyzőknek kellett a nemzeti kódokat felragasztani a vitorlákra. Ez szokott sikerülni, de most pechünkre a ragasztási művelet megkezdésekor eleredt az eső, ami a matricák tartó papírját azonnal eláztatta, és ez természetesen a szétázott papírok leszedését, majd újra ragasztását jelentette. Ez a forgatókönyvön kívüli meglepetés már elegendő stresszt okozott a versenyzők futam előtti ráhangolódásában és azt sikerült teljesen szétbombázni!. A nagy rohanásban és izgatottságban minden összejött ami ilyenkor megtörténhet, rohanás ki a pályára, eső, szélfordulók, öt óra vízen két zavaros futam, ahol Soma az 1. futamban BFD-t kapott, majd egy 14. helyezéssel zárta a napot. Túl voltunk rajta, most kezdhettünk a saját ritmusunkban készülni a futamokra, és arra koncentrálni, amiért Braziliába jöttünk!

A második verseny nap első futamában rossz oldal választás után 23. hely, majd jó versenyzéssel egy 7. hely következett. A szél a part felől fújó 10-15 csomós szélben folytatódott a harmadik napon is, ahol Soma egy kiváló 3. helyezéssel, majd egy 12. helyet megszerezve felkerült a világbajnokság élmezőnyébe, ahol a második nap végén a 11. helyen állt! A Világbajnokság felén túl vagyunk, az igazi megmérettetés még ezután jött. Az előrejelzés a következő napon 23-25 csomós északkeleti szelet ígért hosszú swell hullámzással. Várjuk a kihívást és továbbra is igyekszünk a tőlünk várható maximumot megtenni a jó VB szereplés érdekében!

Az előző napi előrejelzés szerint megérkezett a 34 csomóig erősödő szél, amiben ismét két futam megrendezésére került sor. Ez sajnos nem nevezhető a mi megszokott környezetünknek, így ezen az erős szeles napon két közepes futam sikeredett 18. és 16. helyezésekkel. Somának hiába volt kétszer is jó rajtja, az első futamban technikai problémák miatt veszített előbb három helyet a shott becsavarodása miatt a cirkáló bója kerülése után, majd két helyet a második hátszél kapu bója kerülése közben egy rossz hullám vétel következtében. Ezen a napon a második futamban az alapszél már 24-27 csomóra erősödött, amiben Soma testsúlya kevésnek bizonyult, és itt azok a versenyzők kerültek elé, akik ebben az évben már többnyire az ILCA 7 osztályban versenyeztek, testsúlyuk ennek megfelelően 80 kg, ami sebességben nagy előnyt jelentett részükre. A pénteki napra a rendezőség abban bízott hogy reggelre kicsit mérséklődik a szél ereje, és akkor tudnak még egy záró futamot teljesíteni!

Az előrejelzés ismét a kiszámítható valóságot tükrözte. Az ILCA 6 osztály reggel 09:37-kor rajtolt először, de a záró futam tétje miatt, egy feketezászlós visszahívás következett. Gyönyörű 22-24 csomós keleti szélben, és a már megszokott swell hullámokon rajtolt el másodszor is az ILCA 6 osztály, ahol Soma hozta a Tőle itt elvárható eredményt és egy 12. helyezéssel zárta a 2023. évi Youth Sailing World Championshipet.

Nem robbantottunk bankot, és nem sikerült Soma célkitűzését az 1 – 10 helyet teljesíteni de a téli körülmények között itthon elvégzett felkészülésből ez a realitás, erre lehetett számítani, Soma megismételte a tavalyi eredményét és összetettben a 13. helyen végzett! A tavalyi eredményt akkor Scheweningenben (Hollandia) a verseny szezon közepén (Júliusban) érte el, most pedig a December nekünk már az átmeneti időszakot jelentette a felkészülésünkben. Hiába edzettünk a Balatonon November 28 – ig, ez a 30 óra nem pótolhatta azt az edzés minőséget, ami egy VB felkészüléshez szükséges, nem beszélve a helyi hullámzási és szél viszonyokról (20 – 24 csomós szél hatalmas hullámok)! Én Büszke vagyok Somára, fegyelmezetten és jól versenyzett, de hiányzott az a 2×1 hét hasonló körülmények közötti felkészülő edzés, amire így amatőr körülmények között sem idő, sem pénz nem állt rendelkezésünkre.
Összességében kiváló körülmények mellett zajlott az YOUTH Sailing World Championship! Ha lehetne választani ideális edzőhelyszínt, akkor nekem a Garda tó mellett biztosan Buzios is felkerülne a Top 3 helyre! A rendezés már több javítani valót hagy maga után, megismertük a Brazil Életszemléletet, ami nagyon barátságos és több szempontból is irigylésre méltó, de így a rendezésben azért láttunk már jobbat és pontosabbat! Az ILCA vitorla mizéria és a megelőző edzések elmaradása ennek eklatáns példája volt! Célszerű ennek az YOUTH Sailing World Championship-nek a tapasztalatait alaposan kielemeznünk, főleg úgy, ha a Magyar Vitorlás Szövetség a 2024 évtől ezt a versenyt kiemelt versenyként kezeli a jövő utánpótlás nevelési stratégiájában.

Buzios, Brazil – Day 02 at the 2023 Youth Sailing World Championships, on December 10, 2023 in Buzios, Brazil. (Photo: Gabriel Heusi/World Sailing)

Az ILCA Youth Worlds így az ILCA 6 Férfi osztályban, olasz sikerrel, szlovén ezüst, és portugál bronz éremmel ért véget. A Nemzetek Kupája Csapatversenyt Olasz ország nyerte, megelőzve Franciaországot és Lengyelországot.

Eredmények megtekinthetők: a Világbajnokság honlapján