fbpx

Sikeres évzárás a Mikulás Kupán, Pulán – Giba beszámolója

Pulán edző táboroztak és versenyeztek az ILCA 4, és ILCA 6 hajóosztályok versenyzői 2022. november 29 – december 4. között.

Ez a hagyományos „évzáró” nemzetközi verseny nem túl pozitív értékeléssel bír a hazai utánpótlás versenyzők körében, ez az év rácáfolt az előítéletekre. Az utolsó versenynapot kivéve (12.04, vasárnap) végig kiváló szélviszonyok voltak, (iránya: észak, észak-keleti, erősség. 6-20 csomó, áramlás: 8-10 m/perc, észak, észak-nyugati) elviselhető hőmérsékleti viszonyok mellett tudtunk edzeni és versenyezni a nyolc nemzet 84 hajóját magába foglaló ILCA 4 mezőnyben. A borús, időnként esős idő bőven alkalmas volt a vízi munkára, és nem utolsó sorban segítette fiataljaink alkalmazkodó képességének fejlesztését, ami ehhez a sportághoz nélkülözhetetlen. Az év végi, tél eleji versenynek külön fontossága, hogy így meg tudjuk hosszabbítani a versenyszezont, és a motivációt fenn tudjuk tartani azokban a versenyzőkben, akik komolyan készülnek a jövő évre, és a nemzetközi megmérettetést tűzik maguk elé célként. Csapatunkból öt fő vett részt a versenyen, így ők tervezik 2023. évre a júliusi Világbajnokságra a kvalifikációt, majd azon a sikeres szereplést. Ezt nem lehet reálisan tervezni, ha a hazai vízi edzéseket októberben fejezzük be, és csak áprilisban kezdjük újra a vízi munkát. Így a téli holt időszakot le tudjuk rövidíteni 3 hónapra, és a tavaszi korai kezdéssel (március közepe) nagyobb esélyünk lesz a folyamatosságot fenntartva magasabb szintről kezdeni a jövő évi felkészülést.

Az edzés napokon sikerült a nem könnyű szél és hullámzási viszonyokat kiismerni, és ahhoz a szükséges taktikai tervet, hajóvezetést finomítani. Bár a verseny napokon a szél fokozatosan erősödő tendenciát mutatott, versenyzőink ehhez alkalmazkodni tudtak, és többségében hozták azt az eredményt amit eddigi munkájuk alapján jogosan várhattunk tőlük:

Lackó Sára: teljesítményén egyértelműen látszottak azok a külön edzés napok, amelyet egy görög edzővel és csappattal folytatott az elmúlt két hónapban. Sára hozta az optimist osztályból azt az óriási tapasztalatot és a sikeres versenyzéshez szükséges céltudatosságot, amely az ILCA 4 osztályban is biztosítéka lehet sikeres versenyzői pályafutásának. Egyenletes futam átlaggal: 13, 1, 10, 3, 10, 5, 5 az összetett verseny 6. helyén, míg a lányok között a 2. helyen végzett.

Pintér Kristóf: szintén nemzetközi optimist tapasztalattal rendelkezik, és képes arra, hogy ezt a tudását ebben az osztályban is hamarosan készpénzre váltsa. Taktikai fegyelme, és hajókezelése sokat javult ebben az öt napban, de versenyzése még sokszor kapkodó, nem a magabiztosságra alapozott egyenletes teljesítményt tükrözi. Ez a tendencia a mostani eredményeken is jól követhető: 27, 7, 2, 21, 21, 4, 18,  összetett 27. hely, vagyis képes a kategória élmezőnyébe belépni és ott sikeresen szerepelni a nemzetközi versenyeken is:

Zombor Zóra: kevesebb nemzetközi és optimistes tapasztalattal rendelkezik, de jól lát a pályán, és képes javítani a futamok gyengébb kezdéséből származó hibáin. Futamon belüli teljesítménye: 20, 10, 14, 25, 22, 17, 17, összetett helyezése: 34. így egyenletes, de jobb kezdéssel, határozottabb versenyzéssel sokat javulhat. Céltudatosabb, és a folyamatosságot biztosító felkészülési program teljesítésével, képes lehet nemzetközi szinten is a sikeres versenyzésre.

Kókai Vilmos: fiatal (13 év) , a nemzetközi tapasztalat gyűjtést most kezdő versenyző, aki a hirtelen változó fizikai adottságaival még nem tudott egyenletes teljesítményt nyújtani ezen a versenyen: 26, 18, 18, 14, 25, 21, 35, összetettben: 44 hely a mezőny 50%-ban végzett. Sok tartalék maradt még benne, főleg az erősebb szél tartományban, amit kellő kondicionáló edzés programmal nagyban lehet javítani a tavaszi kezdésig.

Nagy Patrik: a 2022. év őszi időszakában ült át az optimist osztályból, jó megfigyelő és taktikai készséggel rendelkező versenyző, de fizikai adottságai (testsúly: 52 kg) jelenleg még nem elegendők a sikeres szerepléshez. Futamai: DNF, 18, 26, 26, 32, 30, 34, összetettben a 63. helyezésre volt most elegendő, de elszántsága és mentális adottsága révén fizikai képességei javíthatók a jövő szezonra, így eséllyel készülhet a hazai és nemzetközi szereplésekre egyaránt!

Köszönjük a támogató Szülők és a BYC segítségét, amivel hozzájárultak a verseny sikeres teljesítéséhez, és az ahhoz szükséges jó hangulat, a csapat szellem megteremtéséhez!

Gratulálunk a Csapatnak az elvárásnak megfelelő teljesítményéhez, és külön Lackó Sára kimagasló eredményéhez amit ebben a számára új hajóosztályban tudott elérni! További következetes edzésmunkát, Boldog Karácsonyt és sikeres verseny évadot kívánok az ILCA 4 csapatnak a 2023. évre!