fbpx

Sikeres hétvégén vagyunk túl. Ilyen volt a Rooster-Monautix BYC Kupa – Olimpiai Reménységek Versenye

2023. június 23-25. között rendezte a Balatonfüredi Yacht Club a Rooster-Monautix BYC Kupa – Olimpiai Reménységek Versenyét.

Öt nemzet (cseh, magyar, osztrák, szerb, szlovák), 238 egysége, 261 vitorlázója vett részt a háromnapos regattán. A hétvége alatt a Balaton minden arcát megmutatta, pénteken és szombaton a hideg front miatt figyelni kellett az időjárási viszonyokra, ami igencsak megkötötte a versenyrendezők kezét, azonban így is sikerült teljesíteni az egyik pályán két nap alatt hat, a másik pályán pedig öt futamot. Vasárnap pedig – a viharos szél utáni gyengülésben – kihívásokkal teli futamokat vitorlázhattak a versenyzők. A 420 és ILCA hajóosztályok trapéz pályán, míg az Optimist az IODA elnevezésű pályán, két flottában egy időben versenyeztek.

 

420 osztályban a THE-YKA versenyzői Litkey Janka-Érdi Hanna Noa lány páros zsebelte be az arany érmet a 23 hajós mezőnyben. Egy hosszú és fárasztó, de annál sikeresebb versenyen vagyunk túl. A három nap alatt minden futam megrendezésre került folyamatosan változó körülmények mellett. Ez a verseny nagyban hozzá járult a fejlődésünkhöz, a legjobban ez az erős szeles futamokra igaz, hiszen itt nagyon sokat léptünk előre, két futamban is nyerni tudtunk. A mezőny elejében folyamatos küzdelem volt minden pozícióért, ami még izgalmasabbá tette a regattát. A következő program a naptárunkban A spanyolországi Alicante felé vesszük az irányt, hogy az ott megrendezendő Világbajnokságra edzünk.

ILCA 7 osztályban a BYC-es Szokody Olivér győzött. A versenyen a változatos körülmények ellenére mindent sikerült véghez vinnie, amit eltervezett. Bár idén – az érettségi miatt – most ült először hajóban, így az első két nap megterhelő volt számára. „Trükkös, változatos versenyt futhattunk, amely jól sikerült. Jó érzés itthoni feltételek, körülmények között versenyezni!”

ILCA 6 osztályban a BYC-es Sigmond Soma nyerte a versenyt. Mindhárom ILCA-osztályban one design (egységes) hajók versenyeznek, ahol a technikai adottságokban nincs különbség, sokkal inkább a képességek, a taktikai képzettség jelent előnyt. Soma elmondása szerint korrekt futamokon versenyezhettek, ahol nagyon jó csatákat vívott ellenfeleivel. Az első két nap inkább fizikailag volt számára megterhelőbb, azonban a balatoni északi szél hozta a formáját, így természetesen a taktika is fontos volt. Somáék kedden reggel indultak a lengyelországi világbajnokságra, majd a szintén Lengyelországban rendezendő Európa-bajnokságra. A fiatal versenyző célja, hogy mindkét világversenyen az első 15-be kerüljön.

ILCA 4 osztályban a Procelero SE versenyzője, Rácz Mihály állhatott a dobogó legfelső fokára. Összességében elégedett vagyok az eredményemmel de követtem el olyan hibákat amelyeket jó lett volna elkerülni. Örültem, hogy a gyengébb kezdés után össze tudtam szedni magam és megnyertem a BYc Kupát. Magyar viszonylatban elég sokan voltunk aminek örültem és még pár külföldi is csatlakozott a mezőnyhöz. Az első napot leszámítva kiegyensúlyozottan tudtam vitorlázni. Pontok tekintetében akadt némi küzdelem a versenyen, de összességében a vizen nem volt nagyobb csatám egyik ellenféllel sem. A következő versenyem a Világbajnokság lesz a görögországi Volosban, amire folyamatosan készülök. Utána még egy ranglista verseny és azt követi az Országos Bajnokság. A szezon végén hajóosztály váltás következik, ezért szeretném nagyon odatenni magam az említett versenyeken.

Optimist osztályban a szlovák lány vitorlázó Livia Holesova a 113 fős mezőny versenyzője végzett az élen. A szlovák csapat nem először járt már a Balatonon, több helyen is megfordultak már a tó körül. Livia elmondta, hogy a Balaton nagyobb az összes szlovákiai tóbál és tökéletesen alklmas az edzésre és versenyzésre egyaránt. A futamok hosszát tekintve a magyar versenyek nagyon hasonlóak mint az Optimist Európa Kupák. Livia másodszor vett részt a Rooster-Monautix BYC Kupán, ahol először a lányok között második lett majd most a teljes mezőnyt maga mögött tudhatta. A futamok során nem volt különösebb harc teljes mértékben fair play volt és minden ország versenyzői teljes tiszteletben zajlottak, ezt már az is megmutatta, hogy nem volt óvás a verseny alatt.

Kárpáti Bence a verseny vezetője elmondta, hogy a BYC Kupának komoly hagyományai vannak, Magyarországon ez a legnagyobb utánpótlás verseny és egyben a legösszetettebb is. Bence lelkesen és izgalommal kezdett a felkészülésbe, amikor az év elején felkérték a versenyvezetőjének. A vízen az Optimist pályán dolgozott, és a nagy döntéseket ő hozta meg, amelyek főként biztonsági kérdésekben voltak fontosak, hiszen a verseny első két napján kritikus időjárási helyzetekkel kellett szembenézni a rendezőknek. A komoly hidegfront miatt szűk időablak állt rendelkezésre a futamok lebonyolítására. Ennek ellenére – a biztonság maximális figyelembe vételével – a tervezett hat futamot sikerült megrendezni a legkisebb versenyzőknek. Az utolsó napon pedig a szél forgolódása miatt volt kihívásokkal teli a versenyrendezők dolga, azonban így is még két futamot teljesíthetett az Optimist arany csoport, míg az ezüst egyet. Ezúton is szeretném megköszönni a teljes stáb munkáját!

Verebély Tibor, a 420 és ILCA pályafelelőse kiemelte, hogy a Balaton minden arcát megmutatta a hétvége folyamán, így minden nap előfordult halasztás is a szél ereje vagy az iránya miatt. A 420 osztály versenyzőinek az összes, kilenc tervezett futamot futamot sikerült befejezni. ILCA 7 nyolc, ILCA 6 és ILCA 4 osztály versenyzői pedig hét futamot teljesítettek.

Ezek a futamszámok három nap alatt kiemelkedőek a Balatonon, ennek eredményeképpen a gyerekek sokat vitorlázhattak. Köszönöm a rendezőcsapat munkáját, gratulálok az elért eredményekhez!

Szeretnénk megköszönni a Nemzeti Sportügynökség Zrt.-nek, a Honvédelmi Minisztériumnak a támogatást, a Monautix Kft.-nek a nevezési ajándékokat, az értékes pódium ajándékokat pedig a Rooster Sailing Ltd.-nek, Tigris Bisztró és Reggelizőnek, a Fehérvári Optikának továbbá a Magyar Vitorlás Szövetségnek. Hálásak vagyunk a környező egyesületeknek, hogy a logisztikai nehézségek megoldásában partnerek voltak!

Találkozunk jövőre ugyanitt, további sikeres szezont kívánunk!

Az eredmények ITT találhatóak!

A regatta fotói ITT érhetők el!

A hivatalos videó ITT tekinthető meg!