fbpx

Simone Lombardi Kupa, Malchesine

SL_2010.previewGarda tavi Malchesinében vett részt a Byc-es opés csapat azon a versenyen, amelyen a tavalyi évben abszolút első helyet szerezte meg Gyapjas Balázs, valamint a többiek remek szereplésével egy évig lehetett klubunkban a nagyon értékes vándorserleg.

A versenyre Péch Lóránt is velünk utazott, a klubból pedig Galgóczy Tomi, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombi vett részt a bajnokság előtti utolsó megmérettetésen. Az előzetes időjárás előrejelzés nem ígért jó időt, sem túl sok szelet, de szerencsére utóbbiból volt bőven.

Csütörtökön egy rövid edzést tartottunk, ahol összemértünk és különböző feladatokat hajtottunk végre. Esti nevezést követően megtudtam, hogy kevesebb lesz az indulók létszáma, mint tavaly, de ennek ellenére egy nagyon jó versenyre számítottunk. A csapat kempingben szállásolt, ami néha nehézségeket okozott a sok eső miatt.

Pénteken, az első napon fél kettőkor volt rajt. Trapéz pályát kellett teljesíteniük a srácoknak, akiket 4 csoportba sorsoltak. Lóránt és Tomi sárga, Balázs piros, Zsombor a kék csoportba került. Széljárást tekintve Északi 3-4 Bft-os szél fújt, amit nem nagyon ismertünk. Két gond is volt ezzel a széljárással, még pedig az hogy forgott, valamint nem tudtuk milyen áramlás van a part mellett, így aztán a mezőny taktikát helyeztem előtérbe.

Balázs mind a 3 futamban nagyon jól rajtolt, általában középről. Mindig jól igazított a mezőnyre, de néhányan, akik negatívon vitorláztak elég sokat, azoknak aztán bejött ez a fajta taktika, így sajnos ez a 8-10 hajó Balázs előtt vette a kreuz bóját. Befutóig tudott javítani a helyezéseken,5., 9., 12. lett a pénteki napon.

Zsombor és Tomi hasonlóan rajtoltak, egész pontosan az ő tudásukhoz képest elég gyengén. Ez meg is határozta a futam eredményeiket. Tomi nem nagyon találta a jó hajóvezetést, tompán vitorlázott az egész nap folyamán. Zsombor a jó sebességével sem tudott előre keveredni – köszönhető volt ez a rossz rajtoknak és a gyengébb taktikának. Zsombor 24.,32.,31., Tomi 37.,25.,51. lett.

Az éjszakai vihar után, szombaton nagyon gyenge szél és eső fogadott minket délelőtt. Délre valamennyivel jobb idő lett és megjött a szél. Kimentünk, kész volt a pálya,de elfordult, majd megállt a szél, így bementünk. 2 óra várakozás után az esővel együtt megjött az Északi. 16 óra is volt mikor a gyerekek vízre szálltak. A verseny rendezői egy futamot bonyolítottak le a 5-6 Bft-os Északiban. Zsombor és Tomi sem a jó oldalon vitorlázott és továbbra sem találták a ritmust. Zsombor a befutó valamint a bő szeles szakaszokban fel tudott zárkózni, Tominak ez sem mindig sikerült. Balázs 7.helyen fordult az 1.bójánál végül 4.lett ,aminek nagyon örültem mert így még közelebb került a dobogós helyezés.

Vasárnap már jó időre ébredtünk a kempingben és tudtuk, ha sütni fog a nap,megjön a déli szél amit sokkal jobban ismerünk már. 1 órakor mentünk ki, onnan fújt ahonnan szerettem volna.

Az első futamban lee rajtot követően a part mellett kreuzoltak fel a srácok. Sokkal jobb rajtokat láttam, mint tegnap és ez a futam eredményekben is megmutatkozott. Zsombor nyert!,Balázs 2.,míg Tomi 14.lett! A másodikban Zsombor nagyon közel rajtolt a lee hajóhoz és érintette azt, amiért a büntetőt csak sokkal később visszaejtve csinált meg így elszálltak a remények az újabb jó futameredményre. Tomi eltért a kialakított jó taktikától, Balázsnak pedig felpörgött a szél és a szél alatt vitorlázók bejöttek elé.

A versenynek egy érvénytelenített 7.futam vetett véget, amit az eredményhirdetés követett.

Egyedül talán Balázs abszolút 5.helyezésével lehetek elégedett, Zsombortól és Tomitól is sokkal jobb eredményt várok a Magyar Bajnokságon Agárdon, amire szerintem képesek is lesznek.

Eredmények.

P.M.