fbpx

Sótonyi Botond a 70-es cirkáló bajnokságon

Szeptember 12 és 15 között, a hagyományoktól eltérően Tihany helyett Ábrahámhegyen került megrendezésre az idei 70-es cirkáló bajnokság, amelyen az Orpheus fedélzetén, versenyzőnk Sótonyi Botond vett részt. A 7 fős csapatban a taktikus és bowman szerepét töltötte be. Sótonyi Botond beszámolója a versenyről:

Időjárás szempontjából egy nagyon változatos négy nap volt ez, a teljes flautétól, a pöffökkel tarkított 30 csomós szélig mindennel meg kellett bírkózni a résztvevőknek.

Az első napot a Szigligeti öbölben kezdtük, és mire kiértünk a pályára, már egy komoly hullámzás alakult ki az időnként 30 csomóra is beerősödő északi szélhez. Az első két futam ilyen körülmények között zajlott, ahol a többi csapathoz képest kisebb létszámú legénységgel is nagyon jól helyt tudtunk állni. Rendkívüli érzés, amikor ez a hatalmas hajó megindul és a több mint kétszáz négyzetméteres genakkere alatt képes megsiklani, tíz csomó fölé gyorsulni az öt tonnás össztömege ellenére.
Sajnos a második futam rajtját követően a baumunk verete eltört, így ezt feladni kényszerültünk. Szerencsére a harmadik futamra sikerült megoldani a problémát és a gyengülő szélben még egy futamot teljesíteni.

A pénteki nap nagy részét vízihalasztásban töltöttük, de a nap végén esély nyílt egy futam megrendzésére. A gyenge, változó irányú szelekkel tarkított matchben a második helyen sikerült felérnünk az eddig kizárólag első helyeket begyűjtő Irokéz után, azonban a terelőbója előtt, az elrontott genakker-felhúzásnál elszakadt a light genakkerünk, amit a jól előkészített heavy genakkerre azonnal cserélni tudtunk. Sajnos a futamot a gyengűlő szélben a leebójánál le kellett lőni. (Pedig ekkorra bowmanként már elő is készítettem a tartalék light genakkert…)

Szombaton egy egyenletes szélben tudtunk három újabb futamban versenyezni, ahol a Badacsony alá kitűzött pálya rengeteg szélfordulóval adott lehetőséget izgalmas matchek kibontakozására. Az Irokéz egyedül az ötödik futamban maradt alul, ahol a 2018-as bajnok, a Capella futott be elsőként, kitűnő taktikájuknak köszönhetően.

Vasárnap szél hiányában a versenyt lelőtték és a díjkiosztót követően már csak egy hosszú hazaút volt hátra Almádiig.

Végül negyedik helyen zártünk, nagy köszönet az Orpheus csapatának, hogy csatlakozhattam hozzájuk!
Kormányos: Herkó Dezső
Legénység: Herkó Dániel, Pieke Dénes,  Göde András, Sótonyi Botond Péter, Zwick Márton és Kelecsényi Gergely

Rendkívül jó hangulatú bajnokságon vehettünk részt, hiszen minden este jobbnál jobb vacsorákban részesedtünk, nagy köszönet a rendezőknek, és az ábrahámhegyi TVSK-s házigazdáinknak!