fbpx

Spari Kupa – Dani beszámolója

Az idei Spari Kupát augusztus 29-31. között rendezték Balatonföldváron. A verseny előtt nem sok szélre volt kilátás az előző napok tapasztalata, illetve a hosszú távú előrejelzés alapján, ennek ellenére azonban remek szelekben vitorlázhatott a mezőny mindhárom napon. Az összes tervezett futamot (11 futam) meg tudták tartani a rendezők, így két ejtőfutam is volt.

Az első napon északi szelet vártunk, amelyet dél környékén elkezdett elnyomni egy nyugati áramlat. Végül lelőtt futamok és hosszú vízi halasztás után ismét visszafújt a stabil irányú, de nagyon változó erejű északi szél és ebben tudtak 4 futamot vitorlázni a versenyzők. A nehéz körülmények között nem sokan tudtak igazán stabilan vitorlázni, így folyamatosak voltak a helycserék a mezőnyben.

A második napon a klasszikus földvári keleti szél fogadta a versenyzőket, amely már reggel elkezdett kialakulni, majd 10 óra környékén 8-10 csomóig erősödött. A pálya a part közvetlen közelében helyezkedett el, így ismét trükkös, váratlan pörgéseket hozó szélben ment le 4 futam.

A harmadik napra az előzőhöz hasonlóan keleti irányú szél alakult ki, már korán reggel. 10-11 óra környékére 12-13 csomós, az addigiaknál stabilabb szélben már stabilan tudtak siklani a hajók, illetve előkerült az Oscar lobogó is, azaz szabadon lehetett pumpálni is. A helyezések sorsa az utolsó futamig nyitott maradt, egy izgalmas és nagyon komoly kihívásokat tartogató versenyt tudhatunk magunk mögött.

A Tóth Virág-Kókai Laura párosunknak az első napi szélben volt a legstabilabb a teljesítménye, azonban sokszor nem tudták a saját sebességüket vitorlázni, amelyet a futamok között a hajójuk átállításával próbáltunk orvosolni. A második és harmadik napi körülmények nem kedveztek nekik, így a 10. hely környékén találták meg a helyüket a mezőnyben és ezt az átlagot tudták stabilan vitorlázni, az összetett 11. és női 3. helyre érkeztek meg végül.

A Kovács Áron-Kiss Bulcsú csapat ezen a versenyen a futamok nagy részében nem találta meg a futamok ritmusát, illetve többször adódott technikai problémájuk is. Habár jó sebességgel tudtak közlekedni a pályán, nem mindig volt meg az élességük és a rajtoknál is többször beragadtak. Amikor sikerült a rajt után tisztázniuk magukat, akkor azonban kifejezetten jól fel tudtak érni a bójához. A fiúk végül a 13. helyen végeztek.

Ezen a versenyen jól látszott, hogy a VB-n és EB-n tapasztalatot szerzett élmezőny tovább erősödött a nyári szezon folyamán mind mezőnytaktikában, mind pedig technikai tudásban és a mezőny átlagos sebessége is növekedett.

Ezúton is gratulálunk minden helyezettnek!