fbpx

Steering the Course – A magyar bajnok lány receptje

Véget ért a Steering the Course, a Női Vitorlázók Hete. Büszkék vagyunk rá, hogy milyen sok tehetséges hölgy sportoló tartozik hozzánk. Ezúton is hálásan köszönjük a mozgalomban való részvételt mindenkinek! Sajnos az összes vitorlázónkat nem tudtuk bemutatni nektek, de sokan végigkövethettétek női versenyzőink, edzőink story telling bejegyzéseit FB és Instagram oldalainkon. Aki ezekről lemaradt, cikkünk végén elolvashatja őket.

Először azonban egy nagyon érdekes témáról mesél nekünk Csomai József, Csomesz, aki 5 magyar bajnok lányt nevelt ki:

5 magyar bajnoklányt neveltél ki. Kik ők?
-Az elmúlt időszakban sokkal több lány kezdett el vitorlázni, mint régen. Emiatt nekem is több lehetőségem nyílt kiemelkedő tehetségekkel együtt dolgoznom. Kezeim alatt kezdte laseres pályafutását Érdi Mári! Később Róka Bianka emelkedett ki a női mezőnyből. Az utóbbi években Kis-Kapin Karina és Vida Róza uralja a laser 4.7 és radial osztály hazai női versenyeit. Ők évről évre szállították a női bajnoki címeket, saját korosztályukban.

Milyen volt velük a felkészülés?
-Több alkalmazkodásra van szükség az edző részéről a felkészülésben. Meg kell érteni a problémáikat (smink, lepattanó körömlakk) és a megfelelő pillanatban engedékenyebbnek kell lenni a további sikerek érdekében.
Szerencsésnek mondhatom magam, mert  a lány  tanítványaim nagyon jól alkalmazkodtak a fiús környezethez. Őket is a siker és az eredmények motiválják!!

Miben más egy nő versenyző felkészítése, mint egy férfié?
-A vízen azonos a felkészülés, az adott pillanatban a maximumot várom el mindenkitől, legyen az fiú vagy lány.  A hosszabb vízen tartózkodás nekik kívül esik a komfort zónájukon, emiatt ezt figyelembe kell venni.
A lányok sokkal nehezebben dolgoznak együtt. A versenyben való rivalizálás sokszor a parton is megmarad, ami a kapcsolatuk rovására megy.  Több energiát kell fektetni a konfliktusok kezelésére mint a fiúknál.

Mi a magyar bajnok lány „receptje”?
-Motiváció!!! Meg kell találni azokat a motivációs pontokat, amivel el tudod érni, hogy nap mint nap megküzdjön a céljaiért. Ehhez meg kell ismerni és érteni kell a gondolkodását. Minden egyes személynek másra van szüksége. Ezt a legnehezebb összehangolni és egy csapattá kovácsolni a lányokat.
Még egy apróság: fiúkkal kell együtt edzeniük, mert a fiúk legyőzése folyamatos kihívás a számukra.

Végül, de nem utolsó sorban pedig bemutatjuk a hét folyamán megjelent story tellingeket:

Böröcz Berta

Nekem a vitorlázás egy velem született tulajdonság, azaz életérzés, amelyet soha nem lehet megunni. Egész kicsi koromban kerültem bátyám, Bence Böröcz által a BYC-be. 2005-ben kezdtem a versenyzői pályafutásomat, aktív éveim egészen 2014-ig tartottak. Legkiemelkedőbb eredményeim köze a 2005. évi Cadet hajóosztályban Bencével magyar bajnokok lettünk, és a spanyolországi világbajnokságon legeredményesebb magyarként a 21. helyen végeztünk. A 2006. évi Cadet hajóosztályban szintén a bátyámmal a magyar bajnokságon 3. helyet értünk el, és a BYC által rendezett VB-n legeredményesebb magyarként 29. helyen végeztünk. A 2013. évi 470-es hajóosztályban Weinber Zsófival magyar bajnokságon 2. helyen, nőiben 1. helyen végeztünk. Sokat köszönhetek edzőimnek, társaimnak.
Az aktív éveket mára felváltotta a vitorlázás másik oldala. Versenyrendezés, bíráskodás, és ami az egyik legközelebb áll a szívemhez, az a Principessa motoros kísérői feladat elvégzése; immár 3. éve dolgozhatok a csapattal. Két éve foglalkozom gyerekekkel: a BYC-ben az RS Feva csapat edzője vagyok. Nagyon szeretem, hogy ezeknek a fiataloknak átadhatom ennek a remek sportnak a szépségét minden örömével és nehézségével. A velük való foglalkozás közben jöttem rá arra is, milyen sokat jelent nekem a víz közelsége és a természet szeretete.
Ez a sport annyira szerves része az életemnek, hogy egyszerűen soha nem tudnám elengedni. Bármilyen munkám is lesz az életben, ez mindig megmarad, mert ez a közösség a második családom.

 

Weinber Zsófia

Szüleim eleinte egy 7 éves, örökmozgó kislánynak kerestek olyan nyári aktív sportot, mely sok kalandot rejtegethet számomra, miközben biztos kezekben vagyok. Így esett a választás a vitorlázásra és a Balatonfüredi Yacht Clubra. Egészen hamar, egy-két tábor után világossá vált, hogy ez több lesz egy nyári hobbynál. Versenyzővé váltam és ahogy telt az idő egyre jobban vitt magával a sport, kishajós pályafutásom Optimisttől, 420-on át 470-ig tartott 21 éves koromig. Rengeteg mindent kaptam ez idő alatt a vitorlázástól és a klubtól, egy második családom lett, ért siker, kudarc, nevetés, sírás, de egy biztos a folyamatos fejlődés és tanulás adott volt. Időközben felnőttem, és a vitorlázás mellett tettem le voksom munka terén is, 6. éve foglalkozom Optimistesekkel, büszke vagyok rá, hogy ezt a nevelőegyesületemben tehetem. Ahogy a pályán és a világ különböző pontjain sem, úgy a gyerekekhez sincs ugyan az a megoldókulcs, képlet, így mindig újabb és újabb kihívásokra tudok készülni, örök tanulási folyamat ez.
Amit a legjobban szeretek ebben a sportban, hogy vitorlázom mikor a munkám végzem, vitorlázom mikor versenyzőként indulok egy versenyen, valamint vitorlázom mikor kikapcsolódom.
Mindig kicsit más szemszögből látom, mindig tanulok tőle, így megunhatatlan, ezért nem tudok elég hálás lenni!

 

Szepessy Anna

Mi jut eszünkbe a vitorlázásról? Szél, víz, hullámok, színes vitorlák, szép hajók, napsütés… de nem csak ez, ennél sokkal több egy Életérzés, Szabadság, egy Csapat, Barátok, kapcsolat a Természet elemeivel. A vitorlázás kitartást ad, alázata tanít, és erőt követel, hogy a rosszból is kitud hozni a legjobbat. Megtanítja, hogy nem az számít, hogy mindig te legyél a legjobb, hanem az, hogy a végén az nyer aki a legkevesebbet hibáznik. 7 éve, amikor elkezdtem vitorlázni nem hittem, hogy ez egy nyári elfoglaltságból az életem része lesz, egy olyan része, amit nagyon szeretek. Nincs is jobb, mint egy hosszú sulis nap után lejönni a clubba, ahol kinthagyhatod a nap folyamán összegyűlt sok-sok dolgot, amitől rosszul érzed magad és mire elmész újra feltöltődsz és nevetve állsz az újabb kihívások elé.

 

 

 

Nagy Csenge

Balatonra költözésünket követően, több irányból kaptam a biztatást, hogy kezdjek el vitorlázni, mert hatalmas élményeket ad és kiváló képességeket fejleszt. Nem vonzott, egyáltalán nem. 1 évvel később elmentem egy iskolai programra amelyen megismerkedtünk a vitorlázás alap elméletével és egyből bedobtak a mélyvízbe. Már aznap hajóba ültünk.
Voltak kételyeim a biztonsággal kapcsolatban. Második, harmadik alkalommal megéreztem a szabadságot, azt, hogy te uralod a hajót, hogy rajtad múlik a legtöbb dolog. Felemelő volt! Ott ragadtam a klubban…
Fevával kezdtem, majd 29erben folytattam. Mancsaftként találtam meg a megfelelő helyemet a hajón. Több mint egy éve álmodoztam az első pillanatról:
– Milyen lesz?
– Ügyes leszek?
– Mi történik ha felborulunk?
A válasz az akkori kérdésekre, elképesztően jó volt, és az égegyadta világon semmi nem történik ha felborulunk!!!
– Mi a legrosszabb ami történhet?
Vizes leszek! A 29ert több éve élvezem, a mai napig. 49errel is megprobálkoztam nem egyszer. Azt az érzést ami ott elfogott nem is fejteném ki, mert az én írásom lenne a leghosszabb valószínűleg. Ma már a Principessa egyetlen női tagja lehetek, amit hatalmas megtiszteltetésnek érzek!

 

 

Tóth Virág Elizabet

Néhány éve amikor elmentem az első vitorlás táboromba, nem gondoltam volna, hogy ide fogok jutni és ennyire beleszeretek ebbe a sportba. Örülök, hogy ennek a klubnak és ennek a csapatnak a tagja lehetek. Hiszek abban, hogy folyamatos és kitartó munkával fejlődhetek. Számomra a vitorlázás szabadság érzetet ad, felszabadít és kikapcsol, így a hétköznapi problémák eltűnnek egy időre. Lány létemre, a fiúk minden segítség megadása mellett nem kivételeznek velem. Minden edzés, verseny alkalmával meg kell küzdenünk a természet erőivel, akár nagy szél van, vagy éppen szélcsend uralkodik az egész öbölben. De emellett segít megtalálni a határainkat minden téren és megtanulunk alázattal és türelemmel kezelni helyzeteket.