fbpx

Szamódy Tamás 8. a WASZP EB-n

Rekordszámú résztvevővel indult a WASZP Európa-bajnokság a Garda-tavi Malcesinében. A 94 főt számláló mezőnyben 14-től 55 éves korig kicsik és nagyok együtt küzdöttek a Garda-tó egyik legszebb helyén. Klubtagunk beszámolója következik.


Az osztály versenyről versenyre egyre magasabb tempót diktál. Egy pillanatnyi bizonytalanság a manőver előtt biztos borulást jelent. Míg a korábbi két évben a mezőny màsodik fele alig repdesett, most már majdnem mindenki végigfoilozza a futamot.
Magyarországról (a 11 hajós csapatból) ketten vettünk részt, Gémesi Gyula és jómagam.

A januári Vb 5. helyezés után nagy reményekkel indultam Olaszországba. A sebesség, manőverek megvannak, csak okosnak kellett lenni. Joan Costa (ESP) egyenletes teljesítménnyel, magabiztosan nyert. Nem a sebessége volt a kiemelkedő, hanem a jó döntései, mindig a mezőny elejében vitorlázott. Rory Hunter a korábbi világbajnok utolsó napi elképesztő hajrájával feljött hatodikról a második helyre. Alexander Dahl Høgheim , aki talán a leggyorsabb volt a flottában első négy futamot megnyerte, majd fokozatosan csúszott vissza, ahogy nőtt a nyomás, így harmadik hellyel zárta az eseményt.


Tíz futamból kettőt nyertem. Az utolsó napot az összetett 3. helyről kezdtem, de sajnos két nagyot hibáztam és így visszakerültem a 8. pozícióba. A verseny szoros volt, az első 15 hajó pár másodpercenként futott be általában. Gémesi Gyula már magabiztosan viszi a hajót, de a manővereket még gyakorolni kell. 79. helyen végzett.

Ami biztos hogy a vitorlás társadalom ráharapott a WASZPra. 2020-ban indítanak egy Eurocup sorozatot 5 különbözö helyszínnel.  Legközelebbi esemény a Foil Balaton, ahova a magyar hajók mellett a horvát, szlovén, cseh Waszpok is eljönnek. Továbbá a Waszphoz nagyon hasonló, szénszálas Molyok is részt vesznek.

Gratulálunk Totónak a remek teljesítményhez!

Eredménylista: http://fragliavela.sailti.com/en/default/races/race-resultsall/text/waszp-european-championship-en?fbclid=IwAR2JJYVz-5YBR34xqec0rMuTpas8wEOXVakCdCQTbdTXrpL2JyhNpu7RJ0Y