fbpx

Szamódy Tamás és a repülő Waszp

2017 Waszp Inernational Games, Campione del Garda
Szamódy Tamás klubtagunk- Totó – beszámolója a 2017-es Waszp Nemzetközi Játékokról, ahol 53 versenyző küzdött 4 napon keresztül a Garda-tavon. Totó az előkelő 12. helyet szerezte meg. Gratulálunk!

„Meghatározó élmény volt egy hajóosztály születésénél ott lenni. A Waszp-ot körülbelül 1 éve dobták piacra. Ausztrál cég, kínai gyár. Immár 17 országban 415 hajót használ szerencsés tulajdonosa. Magyarországon repülő moly hajója több embernek is van: Sabján Annamária-Krauth Balázs (Bladerider, Manta) Lovas Zsolt (Mach2), Bujáky Attila (Mach 2), de Waszp-ja egyelőre csak nekem. Waszp belefér a moly osztályszabályzatba, de a gyártó egy One-Design osztály hajónak tervezte. Jó lenne, ha Magyarországon is beugranának többen a foilos életbe. Egyrészről elképesztő élmény, aki belekóstol, nehezen ereszti, másrészt nagyon látványos és gyors. Manapság már minden repül, kiteboard, windsurf, kishajó, katamarán, trimarán és valamilyen szinten a földkerülésre tervezett Vendée Globe hajók is.
Vasárnap délben értem haza a Garda-tóról. A BYC-ben összeraktam a hajót és fiatalokkal a klubból kimentünk egy Op-val, motorossal és a Waszppal a dübörgő északiban (Bányai Attila sr., Banyai Attila jr., Farkas Dávid, Zink Leon, Héjja Marci, Váradi Miklós).

Nem volt kifejezett tanulóidő, nagyokat rúgott a szél, ezért a gyerek vitorlát húztam (6.9 nm). Mindenki kapott kis időt hogy kipróbálhassa, végül kivétel nélkül sugárzó arccal szálltak le a Waszpról.

2017.08.01.

Kalandos két napon vagyok túl. Tegnap reggel 8:30kor egyedül kimentem a dübörgő északiban, eléggé fújt. Kreuzolni lehetett, az elején nagyon küzdős volt. Eljutottam a tó északi végéhez, Torboleba. Leejtettem hátszélbe, pár perc es orrabukás után megint Torbole. Addig időztem, míg leállt az északi és később se jött meg igazán a déli. Mikor kiértem, a srácok mondták, hogy már 16:00….
Ma reggel is jött az északi, kicsit szerényebben. Sokan edzettünk a kikötő előtt. Kicsit összemértem másokkal, majd a fordulókat és halzikat gyakoroltam. A siker kulcsa , hogy lehetőleg egyik manővernél se érintse a hajó teste a vizet. Fordulónál ez még sajna nem megy, de megfelelő szélben halzinál majdnem mindig. Egyszer viszont balul sült el. Teljes sebességgel elrontottam valamit, a hajó beleállt egy hullámba, én meg combbal tompítva lepattantam az árboctőről. Azóta nem nagyon megy a járás.
Bízom az éjszaka gyógyító erejében és a Bengay varázsában.
Holnap futam.

2017.08.02.

Történelmi pillanat, lement az első 3 futam a Waszp International Games-en. A mezőny eleje nagyon erős, pár srác a nemrég véget ért Moth Worlds-ről jött át. 48 induló, 3 lány, a legfiatalabb versenyző 12 éves (persze a kisebb vitorlával). A legidősebb 55. A csapat hátsó negyedének gondot jelent körbemenni a pályán, ami nem csoda, mert ez nem egy sétavitorlázás.
A tegnap reggeli balesetem miatt féltem a mai naptól. Olyan volt a bal lábam mintha egy fatuskó lett volna a helyén. Most már kicsit jobban hajlik. 11. helyen állok. Holnap délelőtt kis pihenő, 1-kor futam.

2017.08.04.

Végéhez érkezett az első nemzetközi Waszp verseny. Harry Mighel (AUS) büszkén térhet haza aranyéremmel a zsebében. Harry részt vett a hajó tervezésében Andrew Mcdougallel (Mach 2 tervezője) együtt.
Utolsó nap 7-10 csomós déli szélben csináltunk két futamot. Ez azt jelenti, hogy a pöffökben ki tud szállni a hajó a vízből, a kisebb lyukakon is átrepül, de ha rossz helyen fordulsz, vagy halzolsz és leesel, akkor egy kis időre behúztad a kéziféket. Az első futam ún. Handicap Race. A mezőnyt 10 csoportra osztva a legrosszabb csoport rajtolt először, majd percenként minden egyes blokk. 5. helyen végeztem. Második, már hagyományos futamon 11-dikként futottam be, de ez OCS lett. ”

– Szamódy Tamás –

Gratulálunk Totónak, további sok sikert és jó szelet kívánunk!