fbpx

Szeszélyes Garda – Optimisteseink a 36. Garda Meetingen jártak

A világ legnagyobb versenyén jártunk, a csodás Garda tavon, a 36. Lake Garda Meetingen. 1400 optimistes versengett húsvétkor egymással 33 országból. Közel 1100 ifi és több mint 300 serdülő küzdött a győzelemért. A BYC-ből 7 versenyzővel mentünk, Hanni a kicsik között, míg Chiara, Bende, Attila, Dávid, Olivér és Buda a juniorok között vitorlázott.

Három csodás, szeles és nagyon hasznos edzésnap után, szerdán a felvonulással kezdődött meg a verseny. A négy nap alatt szeszélyes tavaszi időjárás volt, nem „tipikus gardai termik”. Rengeteg eső, elég hideg, sőt, fent a hegyekben még hó is esett. Elég jól néztek ki a havas hegycsúcsok a vízről, vagy a pálmafák tövéből.😊 Vasárnapra jött aztán a „helyi” idő, reggel hideg északi, majd fordulás és szuper déli, napsütésben – bár ebben is voltak szélfordulók rendesen. 6 csoportban álltak rajthoz a juniorok, itt kellett a lehető legjobban vitorlázni. A versenyről összességében elmondható, hogy nagyon nehéz jó eredményt elérni, nehezen jönnek be a jól megszokott sémák. Minden nyert, vagy vesztett hely hatszorosan számít, folyamatos magas koncentráció szükséges. Kell mindig egy jó rajt, ami nem egyszerű a közel 500 méter hosszú vonalon 180 hajó között… Jól jellemzi a körülményeket, hogy a harmadik nap végére nem sikerült mindenkinek négy futamot teljesíteni, így vasárnap sem rendeztek döntő futamokat, a selejtezők eredménye adta a végeredményt.

A serdülők külön pályán versenyeztek. Hanni nagyon szépen vitorlázott, kiváló stabilitást mutatva. Végig az élmezőnyben helyezkedett el, tiszta rajtok és jó döntések jellemezték a vitorlázását. Összességében a 34. helyen végzett, ami fantasztikus eredmény. Most gyűjti a nemzetközi tapasztalatait, jó kis indítás volt!

A csapat ifi tagjai felemásan teljesítettek. Voltak szép egyéni futameredmények és teljesítmények, de összeségében elmaradtunk a saját céljainktól.

Bende vitorlázott a legjobban, 39. helyen végzett. Türelme és kitartása kifizetődött a végére, vezetett futamot, és többször az első tíz között végzett. Második magyarként fejezte be a verseny és eredményével elsőként kvalifikálta magát a 2018. évi Optimist Világbajnokságra. 😊

Attilának hektikusra sikerült a szereplése, jó helyezései mellé több hiba is becsúszott, nem mindig volt szerencséje a pályán. Összességében szép eredményt ért el 65. helyen végzett és zárkózik fel a válogatóban (még csak három versenyen vett részt, a 4 legjobb számít).

Buda jó sebességgel vitorlázott, folyamatosan javítani tudta a korábbi hibáit, így a tisztességgel helytállt. 265. helyen végzett, amivel a teljes mezőny háromnegyedét megverte.

Olivérnek a szép futameredményei mellet meggyűlt a baja a rajtokkal, sajnos egy korai (BFD) is becsúszott, így a jó helyezés még várat magára. A végeredmény most nem tükrözi vitorlázó tehetségét.

Dávidnak is a rajtok mentek nehezebben, többször került emiatt nehéz helyzetbe, csak nagy küzdés árán tudott felkapaszkodni a futamokban. Jó a sebessége, amit az is mutat, hogy minden futamban, szakaszról szakaszra javított a pozícióján.

Chiarának most nem sikerült jól, de még így is a mezőny első felében végzett. Többször választott kockázatos megoldást és sajnos a szerencse sem állt most mellé. Neki is remek a sebessége, de ez most nem egy tipikus gardai verseny volt.

Köszönet a szülőknek, családoknak a napi segítségekért, finom vacsorákért és reggelikért! Fantasztikus, támogató hangulatot és kiváló szombat esti húsvéti lakomát varázsoltak nekünk!

Most egy kis hazai következik, otthon edzünk és készülünk az első magyar versenyre.

Vigyázz Agárd, megyünk!!!

Eredmények:

Junior:

http://www.fragliavelariva.it/sites/default/files/regatta/r2437-result-f5516.htm

Serdülő arany csoport:

http://www.fragliavelariva.it/sites/default/files/regatta/r2437-result-f5509.htm

Hajrá BYC!

Bence