fbpx

Tanulságos évzárás a Mikulás Kupán, Pulán – Giba beszámolója

Három fiatal ILCA versenyzőnk képviselte klubunkat Pulában megrendezett hagyományos Mikulás kupán. Az időjárás kiváló, – de nagyon kemény körülményeket biztosított a  három napos versenyre.

Az első versenynapon (december 03.) viharos, 25 – 30 csomós északnyugati szélben rendezték az 50 – 55 perces futamokat az ILCA 6 és ILCA 4 osztályoknak. Versenyzőink ahhoz képest, hogy a Balatonon 3 hete már nem tudtunk edzeni, jól állták a sarat, mindhárman a mezőnyök elejében végeztek. A kihagyás leginkább a kezükön látszott meg a fiúknak, mivel a hidegben a tenyerük szétszakadt, ami meglehetősen hátráltatta őket az erős szélben nélkülözhetetlen a folyamatos shott kezelésben. Demjén Olivér kiváló 4., 5., 1. futam eredményekkel zárta a napot a ILCA 4 osztályban.

A második napon a szél keleti – északkeleti irányból fújt de csak 5 – 8 csomó között, viszont ennek a napnak a legfontosabb kihívása az erős: 20 – 25  méter/perces, a széllel ellentétes irányból (320 fokról) haladó áramlás volt.  A markáns szélirány változást követően két visszalőtt futam után ezen a napon csak egy érvényes futamot teljesített a mezőny.  Így a nap legfontosabb stratégiai feladatát a rajtvonalon maradás, majd cirkálásban az áramlás kihasználása, míg a hátszélben az erős áramlási zóna elkerülése jelentette. Ez az a kondíció, amiben fiaink a legkevesebb tapasztalattal bírtak, sajnos a napi eredményeken is meglátszott.

A harmadik versenynapon ismét megváltoztak a körülmények, a tenger felől fújó 15 – 18 csomós szél hatalmas hullámokkal, és a szél irányról 90 fokból (310 fok) érkező 20 méter/perc áramlással késztette fiataljainkat az új körülményekhez való alkalmazkodásra.

A célunk, amiért az előzetes negatív vélemények  dacára részt vettünk a versenyen így bőven teljesült.  A megrendezett 7 futamban igazán változó körülmények között (szél erősség, áramlás, hullámzás). Kiváló nemzetközi mezőnyökben kellett helytállni, és sikerült rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjteni a fiúknak. A  7 futam alapján versenyzőink az alábbi eredményeket érték el:

ILCA 6: 41 induló

1. helyezés: Anton Tomasevics – CRO

2. helyezés: Massimilian Antonics – ITA

3. helyezés: Eric Norim – SWE

12. helyezés: Sigmond Soma – BYC (10,16, 11, 13, 8, 9, 11)

ILCA 4: 66 induló

1. helyezés: Tedl Leonard . CRO

2. helyezés: Aleska Valencic – SLO

3. helyezés: Las Rakovic – CRO

6. helyezés: Demjén Olivér – BYC (4, 5, 1, 21, 7, 6, 14)

11. helyezés: Laczkó Dávid – BYC (11, 11, 9, 13, 16, 14, 16)

Gratulálunk versenyzőinknek a férfias helytálláshoz és gratulálunk az elért eredményeikhez!

GIBA

Fotó: Demján László & SvNikola StNicholas Regatta