fbpx

THE KUPA – 2012.06.23-24.

A Tihanyi Hajós Egylet első alkalommal rendezett 470-es ranglista versenyt, amelyet a bajnokság főpróbájának is tekinthetünk, mivel ők fogják rendezni a 470 és 420 magyar bajnokságot. A versenyt 7 futamra írták ki, az általunk kedvelt négyszög pályán. A 470 külső körön kellett vitorláznia a 420-nak belső körös pálya volt. A BYC-es színeket 470-ben 3 egység képviselte, 420-ban pedig 2 hajónk indult.  Földvári ranglista versenyhez képest 470-ben kevesebb induló volt, de ez első sorban az érettségi időpontoknak volt köszönhető, viszont a mezőny erőssége kiegyenlített volt a 9 egységből 4 egység is tudott futamot nyerni.

Legjobban szereplő egységünk Gyapjas – Kovács hármat is nyert, akik az első napi okos taktikus vitorlázással alapozták meg az előnyt, amit a második napon az edzőjüknél heves vérnyomás emelkedést és intenzív motoros csapkodást kiváltva megőriztek. Az utolsó futam megnyerésével bebiztosították a végső győzelmet.

A veteránokat Bödör Gergely képviselte a BYC-ből akinek az utolsó pillanatban sikerült legénységet szereznünk Hercsel Máté személyében, aki péntek este 9-kor jelentkezett be ,kis szervezés után egyértelművé vált, hogy szombat reggel rajthoz tudnak állni. Májónak kellett megtenni egy kisebb utazást Miskolcról, de időben megérkezett. Ha már itt voltak, akkor nyertek is egy futamot, amelyet majdnem meg is örökítettem kamerán, de, 45 percet vettem a tároló dobozt belülről sajnos PONT akkor merült le.

A harmadik egységünk Zsófi és Berta volt, akik jó első krejcok után bő szeles szakaszokat szépen megoldva a második krejcban más dimenzióba kerültek. Megpróbáltak tér időugrással a bójához eljutni, de ez NEM sikerült. Többiek a hagyományos vitorlázással mindig eléjük kerültek és ezért komoly visszaeséseket produkáltak a második szakaszokban, bízom benne, hogy ez a jövőben meg fog változni.

A 420-nak ez nem volt ranglista verseny viszont egy jó felmérési lehetőség volt számomra, hogy lássam, amit a ranglista versenyek után hibáként láttam és próbáltunk javítani mennyire volt sikeres. Úgy érzem, van pozitív változás, hiszen a mezőnytaktikára jobban figyelve megszerzett helyeiket harcosan megtartva illetve esetenként javítva jó futam eredményeket is tudott produkálni Zsófi és Bibi. Lányok többször vitorláztak az első 6 között és egy szép futambeli harmadik hellyel megnyugtatták magukat, hogy van értelme küzdeni. A két szőkeségünk egyetlen nagy problémája hogy messziről is pontosan látszik, mikor merre figyelnek, hiszen a forgolódó fejüket elárulja az ide-oda csapkodó copfjuk látom, hogy bizonyos szituációkban nem a megfelelő helyre figyelnek.

A másik egységünk Varró – Kiska páros, akik az előző napi erős szeles edzés után nem tudtak lelkiekben átállni a gyenge szeles versenyre és gyakran türelmetlenül össze-vissza vitorlázva lézengtek a pályán. A helyeiket könnyen eladták ezért nem végeztek jó pozícióban. Sokkal nagyobb türelemmel és fegyelemmel kell vitorlázniuk a következőkben, hogy gyenge és közép szélben is megfelelőn tudjanak teljesíteni.

A versenynek jó hangulata volt a futamok gördülékenyen mentek a 7 futamból 6-ban azt gondolom a nehéz körülmények körülötte is jó futamokat rendeztek. Véleményem szerint egy futamnál kellett volna várni 10-15 percet és akkor ez a futam is illeszkedett volna a többi közé.

Remélem a THE példáját követve más klubok is rendeznek közös 420 és 470 versenyt, hiszen ez két rokon hajóosztály és jól elférnek egymás mellett a versenypályán.

Az eredményeket csak így tudom felsorolni (mert nincs feltöltve a netre):

470

1. Gyapjas – Kovács
7. Bödör – Hercsel
9. Weinber – Böröcz

420

8. Varga – Róka 1. női
13. Varró – Kiska

Üdv.: Bigi