fbpx

Torbole, Laser Európa Kupa

torbole7Elérkezett a három hetes utazásunk végső állomása. A vitorlázók paradicsoma a Garda tó.

 

 

 

Itt mindig fúj a szél, és ideálisak a körülmények.

Két nap hátszeles edzést terveztünk a verseny előtt. Az első napon korán reggel kelt a csapat és kilenc óra után nem sokkal már hátszeleztünk is az északiban Malcesine felé. / nem mi voltunk a legfrissebb csapat/

11 órától folyamatosan gyengült a 13-15 csomós szél. Fél óra alatt teljesen fel is szívódott. Majd megérkezett a déli, de ez nagyon gyengén indult. Ebben cirkáltunk egy kicsit majd irány Torbole. Sajnos a szél csak késő délutánra erősödött 20 csomó köré, de ekkor már elég közel jártunk a kikötőhöz. Jó volt, de nem az igazi. Gondoltuk majd holnap.

Szerda reggel kinéztünk az ablakon, és látva, vagyis nem látva a szelet csak délután mentünk ki a déliben.  Két órát töltöttünk a vízen cirkáló 10-15 perces cirkáló szakaszok után vissza hátszél. Ezen a napon is késő délutánra erősödött meg a szél.

Első versenynap. Rajt délután 1 órakor. Két pálya, egyiken radial osztály három csoportra osztva. A másikon standard és 4.7 két-két csoportban.

13-17 csomós déli szélben két futamot tudtak lebonyolítani a rendezők. Tipikus Garda gondolta ekkor mindenki.

Standarban az ezen a versenyen hozzánk csatlakozó Pufi két remek futammal vétette észre magát. 4.7-ben Benji az első futambeli gyengébb szereplés után egy 5 hellyel jelezte, hogy ezen a versenyen is szeretne a mezőny elején végezni. Matyi egy jó és egy nagyon gyenge futamot ment. Sajnos Levinek nem jöttek össze a dolgai.

Radialban Peti jó első futam után gyengén szerepelt a másodikban. Rékának sem jöttek össze az első cirkáló szakaszai így nem volt lehetősége a jó helyezés elérésére.  Kristóf és Ádám a mezőny második harmadában vitorlázta végig a két futamot.

torbole13A második nap jött amire senki nem számított. Gyenge forgolódó déli szél. Egész délután. A radial pályán esély nem volt a futamra, még a másik csapatnak elrajtoltatták a futamot, de végül érvényteleníteniük kellett, mert elfogyott a szél. ( sajnos később ez a futam pecsételte meg Pufi remek helyezésének a sorsát, ebben az érvénytelenített  futamban fütyülték meg másodszor, így ki kellett hagynia a következőt)

Harmadik nap. Még kevesebb remény a futamra mint előző nap. Nem is sikerült elindítani egyik pályán sem a futamot.

Vasárnap 10 órára terveztek rajtot. Reggel felhős esős idő, szinte semmi remény. Délután mikor már a mezőny egy része a pakolással foglalatoskodott megérkezett a déli szél. Rámozdult a rendezőség és 3 órakor futam. A sok várakozás és a hosszú utazás egy kicsit rányomta a bélyegét erre a napra. Nem született egyik osztályban sem igazán jó eredmény. És még Pufi is begyűjtötte a két remek futam mellé a DSQ-t ezzel minden remény elszállt a  jó helyezésre.  A futam befejezése után már a partra vitorlázásra sem maradt elég szél. Megkönyörült az időjárás a rendezőkön.

 

Így ért véget a három versenyből álló három hetes túránk. Volt részünk ezalatt „jóban-rosszban”. A Heyresi versenyen végi erős szélben jól teljesített az egész csapat. Azokat az eredményeket produkálták amit vártunk sőt 4.7 osztályban még a várakozás felett is.

Luganóban két gyenge szeles és egy erős szeles nap volt és egy kicsivel gyengébb mezőny. Ez a 4.7 osztály eredményein látszott is. Ők éltek a lehetőséggel, a többiek egy kicsit halványabban teljesítettek. Benji az óvott futama ellenére is végig versenyben volt a dobogós helyekért.

Gardán egy kicsit jobb eredményre számítottam. Lehet hogy a hosszú menetelés végére egy ilyen erős verseny túl sok volt.

Sok-sok élménnyel és tanulsággal tértünk haza erről az eredményes túráról. Remélem mindenki számára hasznos volt ez a három hét, mind szakmailag, mind pedig emberileg.

 

Köszönöm mindenkinek a munkáját és a kitartását.

 

Eredmények:

http://www.coych.org/laser/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=46

http://ticinosailingweek.com/

http://www.assolaser.org/index.php/component/content/article/261-europa-cup-2010-torbole?start=4

 

Csomesz