fbpx

Történeti színes #3 – az egykori Yacht Egylet székháza

Balatonfüred emblematikus épülete a Vitorlás téren található Vitorlázeum és Vitorlás Étterem építménye, az egykori Yacht Egylet székháza. A klubház Hauszmann Alajos, a XIX. század végének tehetséges, nagyvállalkozó építészének tervei alapján készült.

Jómódú budai polgárcsaládból származott, Szkalnitzky Antal, korának híres építésze irányította a pályára. Már műegyetemi évei előtt rajzolóként és kőműves inasként is dolgozott. Egyetemi tanulmányait Budán és Berlinben végezte, huszonöt éves korában már kinevezték a Műegyetemen rendes tanárnak. Magánirodát nyitott, amely hamarosan jelentős méretűre növekedett. Első jelentős sikerét a pesti Erzsébet téri kioszkra kiírt tervpályázat megnyerésével érte el, ebből az épületből lett később a Nemzeti Szalon.1886-ban a Stefánia Yacht Egylet klubházat építtetett a füredi vitorlázók részére. A székház tervezésével Hauszmann Alajost bízták meg.

A Stefánia Yacht Egylet 1912-ben felvette a Magyar Yacht Klub nevet, majd 1913-ban engedélyt kapott a Királyi Magyar Yacht Klub név használatára. 1920-ban a klub a kis hajós műhelyt, a klubházat, a területet a hajókkal együtt eladta az Angol–Magyar Banknak. A bank vállalta, hogy a fából készült klubház helyett kőből és fából, néhány méterrel keletebbre, az egykori műhely előtti területen (az eredeti épület jellegét megtartva) újat épít. Jelenleg a Vitorlás Étterem és a Vitorlázeum, interaktív vitorlás múzeum működik az épületben.

Hauszmann Alajos néhány neves épülete: Szent István Kórház, New York Palota, Királyi Kúria és Ítélőtábla, ma Néprajzi Múzeum, a budai Királyi Palota épületei, Műegyetem központi épülete, Markó utcai főreáliskola, Technológia Iparmúzeum, Orvosegyetem (Kolozsvár)

1889

1907

Napjainkban