fbpx

Újévi Elnöki köszöntő

Kedves Klubtagok!

Remélem jól töltöttétek a karácsonyi ünnepeket és az elmúlt két hétből erőt merítve friss lendülettel vágunk neki a 2016-nak.

Az új esztendő első (még) nyugalmas napjai kiváló alkalmat adnak a tavalyi év főbb tanulságainak rövid összegzésére, az idén előttünk álló feladatok és lehetőségek első felmérésére.

A tavalyi év sok szempontból nagyon tanulságos volt a BYC működését tekintve, ezekre a tapasztalatokra nagy szükségünk lesz 2016-ban. Közel 10 év látványos beruházási – megújulási időszakának lezárását követően az első „szokásos” működési évünket töltöttük gyönyörűen megújult klubunkban, de a legjobb műszaki feltételek ellenére is hiányérzet van bennem. Ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül, nagyon sokan jeleztétek tavaly, hogy hasonló gondolatokkal zártátok az első építkezés nélküli vitorlás szezont.

Nem az építkezések hiányoznak – nagyon örülök, hogy 2014-ben szerencsésen a végére értünk – hanem a közös klubélmények és az összetartozás élménye, a BYC múltjának pontos ismerete.

Ennek kapcsán két gondolat merült fel bennem:

  • Jövőbeni sikerességünk alapja elsődlegesen a szervezett klubélet kell legyen, amelynek fejlesztésére és erősítésére idén sokkal több alkalmat, lehetőséget kell találnunk. Gyakrabban kell belső rendezvények során találkoznunk, beszélgetnünk, jobban meg kell ismernünk egymást. Ezt az elvárást tavaly alábecsültem, azt gondoltam önállóan megindul ez a folyamat. Ma már világos számomra, hogy a klubélet megfelelő irányokba történő elindításához sokkal határozottabb vezetői iránymutatás és támogatás kell az Elnökség és a Bizottságok részéről.
  • Nagyon keveset tudok a BYC múltjáról és ez méltatlan az elődeinkre nézve. Tudnunk kell honnan indultunk 1867-ben, milyen utat járt be klubunk az elmúlt sok-sok évtized alatt. Ahhoz, hogy 2017-ben ország – világ elé kiálljunk és megmutassuk milyen is egy 150 éves (a legelső!) magyar vitorlásklub szellemisége és napi működése, a jelenleginél sokkal többet kell tudnunk múltunkról. Azt gondolom, hogy a közelgő jubileumunk nem csupán kiváló alkalom a közös ünneplésre, hanem sokkal inkább halaszthatatlan kötelezettség elődeink értékeinek alaposabb megismerésére, hagyományaink áttekintésére és azok a jelenkor szemléletéhez igazodó folytatására. Azt gondolom, ez egy nagyon izgalmas feladat lesz!

 

Mindkét két gondolatkört szeretném kiemelt témaként kezelni az Elnökségi ez évi munkája során.

Pedig az Elnökség szempontjából nézve már a tavalyi év is igen mozgalmas és folyamatos munkával kísért volt. Havonta üléseztünk, elhatározásainkat István kiváló ügyvezetői munkája és alkalmazottaink szorgalma váltotta valóra. A versenysport bizottság egész évben segítette a versenyzőink és edzőink munkáját, a nagyhajós bizottság az év végén megkezdte működését, honlapunk megújult az év második felére, elindítottuk a tagság körében az első – de ezt követően már rendszeres – elégedettség felmérési kérdőív modellt, a kft-ink összevonása megtörtént, éves költségvetésünket ősszel átláthatóbb funkcionális elszámolási struktúrákkal egészítettük ki és úgy tűnik támogatóink jelentős részét is sikerül(t) megtartanunk.

Köszönet minden közreműködő tagunk, munkavállalónk és támogatónk részére!

Sokat dolgoztunk, de így utólag visszatekintve idén még ennél is több erőfeszítésre lesz szükség a tavasszal megújuló Elnökség, az Elnökség munkáját támogató és felügyelő bizottságok valamint a közreműködést vállaló klubtagok részéről.

A fenti két témakör elindításához a korábban tervezett Klubtörténeti Bizottság helyett valójában már egy annál tágabb feladatkörrel rendelkező Jubileumi Bizottság elindítására volna szükségünk, amely az eredeti elképzelések szerint feltárja és összegzi a BYC 150 éves történetét, hagyományait majd átemeli azokból a ma is folytatható elemeket. A Jubileumi Bizottságunk feladata lehetne a megismert hagyomány elemekre építve javaslatot tenni a 2017. évi jubileumi rendezvényeinkre, az azokkal kapcsolatos nyilvános megjelenéseinkre és kommunikációnkra. Közelgő jubileumi évünkkiváló lehetőséget teremt arra, hogy bemutassuk a BYC-et széles körben itthon és külföldön, értékrendünk és társadalmi szerepünk országos szinten ismertté váljon. Ez a nyilvános ismertség már stabil alapja lehet a tagságunk megfelelő szintű bővítésének, jelenlegi és későbbi támogatói együttműködések megerősítésének. A jubileumi évünk során el kell érnünk a BYC országos ismertségét és közismertté kell tennünk azt a tényt, hogy Balatonfüred városával együtt meghatározó szereplői vagyunk a magyar vitorlázásnak.

A BYC a LEG-ek klubja.

Három korábbi LEG címünk közül a LEGszebb vitorlásklub elvárást már teljesítjük, a LEGrégebbi klubnak járó méltó jubileumi ünnepségre idén felkészülünk és hagyományait újból elindítjuk, de a LEGsikeresebb vitorlássport klub cím visszaszerzéséért még nagyon sokat kell tennünk mind a vízen, mind a szárazföldön. Igazán nagy öröm volna ezt a nemrég elvesztett LEG – címünket idén visszaszerezni és a jubileumi évünket ezzel a dicsőségünkkel is gazdagítani.

Változatlanul hiszem, hogy klubunk – kiváló technikai felszereltsége ellenére – annyit fog érni, amennyit tagjaink gondolnak róla és amennyit hajlandóak érte tenni. Azt gondolom, hogy egy ilyen nagyszerű adottságokkal és tagsággal rendelkező versenysport vitorlás közösség egyben példaértékűen sokszínű és nyitott helyszín a mai magyar társadalom legkülönbözőbb területéről érkező, de a vitorlássportért egyformán önzetlenül elkötelezett emberek számára.

Célunk változatlan – minden tagunk

  • büszke legyen és lehessen BYC – tagságára,
  • megfelelően képviseljen mindnyájunkat a hazai és nemzetközi vitorlás eseményeken
  • megtalálja örömét a vitorlázás bármilyen formájában.

Remélem az idei évben is lesz elég erőnk, szorgalmunk és türelmünk tovább haladni ezen a kitűzött úton.

Ehhez kívánok Nektek nagyon jó egészséget, erőt és jó szelet 2016-ban!

Boldog vitorlás – Újévet Mindnyájunknak!

Gerendy Zoltán

BYC elnöke