fbpx

Újraindulás – 49er & 49er FX Flottabajnokság a BYC-ben

Október 9-10. között került megrendezésre a várva várt 49er és 49erFX Flottabajnokság, ahol összesen 9 hajó, 18 versenyzője mérte össze a tudását. A versenynek a Balatonfüredi Yacht Club adott otthont. Az újraépülő 49er mezőny mellett, ezen a hétvégén mutatkozott be a 49er FX hajóosztály is itthon.

A 49er olimpiai osztályú skiff az ezredforduló után nem sokkal hazánkban is megjelent. Rövid idő alatt szép mezőny alakult ki, tíznél több hajóval, mely ebben az osztályban figyelemre méltó (Németországban, Franciaországban vagy Nagy Britanniában is ekkora nemzeti mezőnyök vannak). Az utolsó magyar bajnokságot 2016-ban tartották, majd a mezőny kifújt, sokan kiültek a megváltozott életkörülményeik miatt.

A hétvége időjárása kegyes volt hozzánk, végig kiváló szél volt, így Böröcz Berta és csapata munkájának köszönhetően pörgős futamokkal egy fantasztikus versenyt futottunk. Voltak test-test melletti kemény küzdelmek, esések és hatalmas rohanások. Brencsán Dávid és Baráth Gábor (Bigi) támogató jelenléte lehetővé tette, hogy a futamok között egy pár percre mindenki ki tudja fújni magát.

A szombati nap „képeslap idő” volt: napsütés, 13-18 csomós széllel, három normál és egy sprint futam került megrendezésre. Délután a szervezők kitettek magukért a szárazföldi fogadásban is. Finom falatokkal és egy kis pohár pezsgővel ünnepelhettük azt, hogy több év kihagyás után újra együtt vagyunk.

 

Vasárnap kicsit erősebb szél, szemerkélő eső, ködös, hideg (6-8 Celsius fok) őszi idő fogadott bennünket, kicsit nehezebb körülmények, mint szombaton. Ebben is sikerült három izgalmas futamot vitorlázni, majd a parton egy jó hangulatú díjkiosztó zárta az eseményt, köszönet a díjakért Kutassy Lacinak és a felajánlott utalványokért a Tigris Reggeliző és Gyorsétteremnek.

Gratulálunk a győzteseknek, helyezetteknek, köszönjük a rendezőknek, a Balatonfüredi Yacht Club-nak és a 9er Osztályszövetségnek a szervezést.

A BYC Facebook oldalán már elérhetők a hétvége fényképei Szántó Áronnak köszönhetően, és hamarosan érkezik a videós összefoglaló is a hétvégéről, Ladányi János munkájának köszönhetően!

EREDMÉNYEK