fbpx

VADNAI JONATÁN BRONZÉRMES AZ IFJÚSÁGI OLIMPIÁN

0Kihasználta a mai döntő futam adta utolsó lehetőséget… Ma végre az utolsó utáni napon sikerült a rendezőknek egy döntő futamot rendezni Nancsingban az Ifjúsági Olimpián a Jinnyu-tavon. Ez a menet, amelyen nem csak az első tíz helyezett, hanem a teljes mezőny versenyzett, halvány lehetőséget adott Vadnai Jonatánnak és Érdi Márinak, hogy még javítsanak a pozícióikon.

Ezt mindketten megtették! A gyenge szélben hátrányos helyzetben a könnyűsúlyú ellenfelek között, három napnyi parton örlődés után, túltéve magukat a lélekölően fogyatkozó remények terhein mindketten kiválóan vitorláztak az utolsó, egyébként nem kiejthető és dupla pontszámmal számító futamon.

A fiúk között Vadnai Joni 4., majd az ezután rajtoltatott lány mezőnyben Érdi Mári a 3. (!)  helyen ért célba.

Vadnai Jonatán az itt szokásosnál minimálisan frissebb, de még mindig igen gyenge szélben nagyon okosan vitorlázott. Az utolsó futammal úgy jött fel a bronzérmet érő helyre, hogy végeredményben csak 1 ponttal maradt el a második helyezett portugál Pirestől, és 7 ponttal a bajnoki címet elérő szingapúri versenyzőtől. Igaz mögötte egy ponttal hármas holtversenyben osztoztak az utolsó futam terheit nála rosszabbul viselő ellenfelek a 4-5-6. helyeken.

Nagyon sokan gratuláltak Joni eredményének, mert a hozzá hasonló súlyú versenyzők a mezőny végén végeztek. Neki az Optimistbe és Laser 4.7-be alkalmas nagyságú ellenfelekkel kellett küzdeni a mindvégig gyenge szélben egy a Lasernél még súlyérzékenyebb hajóosztályban (kisebb, könnyebb test, nagyobb vitorlafelület).

Ugyanez igaz Érdi Márira is, akit mindezek mellett még az is súlytott, hogy a második után a hetedik futamban megkapta a másodszori bírói füttyöt pumpálásért, és ezért a szabályok szerint abból a futamból ki kellett állnia. Az ötödik-hatodik helyen vitorlázott éppen, és ha akkor az élmezőnyben célba ér, akkor most legalább egy 4-6. helynek örülhetnénk az ő esetében is!

Így viszont a 11. helyen végzett, éppen hogy pontszámban utolérve a közvetlenül előtte sorakozókat.

Mindketten nagyszerűen helyt álltak az Ifjúsági Olimpián. Az előzetes eredményeik alapján akár jobb eredményeket is várhattunk, de ahhoz egy fontos apróság hiányzott: a szél. Tudtuk hogy ezen a helyszínen kevés szél várható. Na de ennyire kevés?

Ennyire gyenge szélben lehetetlen feladattal szembesültek, és ebben is képesek voltak napról-napra javulni, kiváló versenyzői erényeket csillogtatva.

Csomai József csapatvezető beszámolója az utolsó napról:

Nagy nehézségek árán de sikerült levitorláznunk az utolsó futamot. 

Szemerkélő esőben és 5-7 csomós szélben zajlott a futam. A szél folyamatosan jobbra fordult el. A párás idő miatt csak a cirkáló szakasz feléig tudtuk szemmel követni  a mezőnyt, majd 5-8 perc múlva a párából előtűntek újra.

A lányok rajtoltak elsőnek. Mári határozottan bízott a jobb oldalban és ez meg is hozta az eredményét. Az első kör végén 1 helyen vette a kaput. Ezt a pozíciót tartotta is a befutóig, amikor egy kis figyelmetlenség miatt visszacsúszott a 3 helyre.

Mári megtett mindent, hogy sikeresen fejezze be a versenyt, már csak a többiek eredményétől függ az összetett helyezése. Sajnos nem hibáztak akkorát mint reméltük, így 1 helyet javítva a 11. helyen zárt.

Jonatán a pálya bal oldalán kezdett és ezt is erőltette az első szakaszban. Hátszél végén 8. helyen fordult. A második szakaszban már jobb oldalon vitorlázva 6 helyen ért fel. Hátszélben sikerült egy hajót megelőznie és egy hajót megfütyültek előtte. Így a 4. helyen tudott befutni. Gyors számolás után kiderült, hogy ez a BRONZ ÉREMHEZ elegendő. Nagyon szoros az eredmény. Joni 50 pont , az őt követő három versenyző mind 51 ponttal rendelkezik. 

Fantasztikus befejezés!!

A sors: A díjkiosztó ünnepség előtt és alatt 13-15 csomós szél fújt!”

A verseny honlapja: http://www.nanjing2014.org/en/

Letöltés:
Ifjusagi_Olimpia_2014_Vegeredmeny_Byte_Fiuk.pdf
Ifjusagi_Olimpia_2014_Vegeredmeny_Byte_Lanyok.pdf

– Hunsail –