fbpx

VÁLTOZÁSOK A VERSENYSZABÁLYOKBAN

racing rules of sailing 2013-2016A Nemzetközi Vitorlás Szövetség november eleji éves konferenciáján A vitorlázás versenyszabályai két sürgős módosítását fogadta el, amelyek 2015. január 1-jén lépnek hatályba.

Az első módosítás, az 1. rész új 6. szabálya a fogadásokkal kapcsolatos.

PART 1  FUNDAMENTAL RULES

6          BETTING AND ANTI-CORRUPTION

Each competitor and boat owner shall comply with Appendix 5 in the ISAF Regulations, Betting and Anti-Corruption Code. An alleged or actual breach of this rule shall be dealt with under the rules of that appendix. It shall not be grounds for a protest and rule 63.1 does not apply.

  1. RÉSZ ALAPVETŐ SZABÁLYOK

6          FOGADÁSI ÉS KORRUPCIÓELLENES SZABÁLY

Minden versenyzőnek és hajótulajdonosnak meg kell felelnie az ISAF Rendelkezések 5. függelékének, a Fogadási és korrupció elleni kódnak. E szabály vélt vagy valós megsértése esetén a függelék szabályai szerint kell eljárni; ez nem lehet óvás alapja és a 63.1 szabály nem alkalmazható.

A bővebb tájékozódáshoz javasoljuk a konferencia 036-14  és 127-14  számú előterjesztéseinek böngészését, amelyek az előterjesztések sorszámaira klikkelve érhetők el. A szabály által hivatkozott, az ISAF Rendelkezések 5. függelékének új szövege is hamarosan elérhető lesz az ISAF honlapon, mihelyt a konferencia anyagait feldogozták.

A második módosítás a páros versenyeket érinti, amely törli ezeken az eseményeken a 22.3 szabályt (Mozgás hátrafelé).

C2       CHANGES TO THE DEFINITIONS AND THE RULES OF PARTS 2 AND 4

C2.9    RULE 22.3 IS DELETED.CHANGED TO: ‘A BOAT MOVING ASTERN THROUGH THE WATER SHALL KEEP CLEAR OF ONE THAT IS NOT.’

C2       A MEGHATÁROZÁSOK, A 2. ÉS A 4. RÉSZ SZABÁLYAINAK MÓDOSÍTÁSAI

C2.9    A 22.3 SZABÁLY TÖRÖLVE.A KÖVETKEZŐRE MÓDOSUL: „EGY, A VÍZHEZ KÉPEST HÁTRAFELÉ MOZGÓ HAJÓNAK KI KELL TÉRNIE EGY OLYAN HAJÓ ELŐL, AMELYIK NEM EZT TESZI.”

A módosításhoz vezető okok az ide klikkelve elérhető előterjesztésben  találhatók.

A módosításokkal frissítésre került a szabálykönyv angol-magyar kiadásához kapcsolódó változási és hibajegyzék is, amely a megtalálható Dokumentumtárban, vagy közvetlenül ide klikkelve. Ajánljuk továbbá, hogy a nyomtatott szabálykönyvekben is jelezzétek magatoknak a változásokat, hogy a szabályok alkalmazásakor emlékezzetek ezekre a következő két év során.

Budapest, 2014. december 12.

Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró Bizottsága

forrás: hunsail.hu