fbpx

Varázslatos Workum – Nyílt Holland Bajnokságon az OP csapat

Workumban járt az OP-s csapat, a Nyílt Holland Ifjúsági Bajnokságon! Edzőnk, Szalontai Bence beszámolt nekünk a a versenyről:

„Meseország”, varázslatos hely, rengeteg csatornájával, kis házaival, hatalmas virágmezőivel. A helyszín kiváló, szuper körülmények vannak a versenyzésre, a hollandok pedig nagy barátsággal fogadnak minket.

Hosszú autózás után érkeztünk vasárnap reggel Workumba, majd még egy kis vezetés (Amszterdam oda-vissza), mert a gyerekek nagy része repülővel érkezett. Szerelés és vízi edzés következett, majd még három nap hasonló programmal, persze repülés nélkül. Nyári meleg és kis szél volt a jellemző az edzésnapokon, de jókat tudtunk vitorlázni. Remek ellenfelekkel edzhettünk, köztük a svájci nemzeti csapatokkal, horvát és szlovén élversenyzőkkel és az aktuális, szerb Európa-bajnokkal! Jellemzően futamoztunk, persze a hajóvezetésre is jutott bőven idő. Szerdán nevezés következett, majd csütörtökön indultak a futamok. Több mint 20 ország, 371 versenyzője gyűlt össze az ifi pályán, köztük a már említett Stefaan Yuill, valamint Marco Gradoni világbajnok Optimistes. A mezőny erősségére jellemző, hogy a végeredményben a TOP10-ben 9 különböző nemzet versenyzője volt.

3 futamot teljesítettünk az első napon, az egyre erősödő és folyamatosan elforduló szélben. Visszafogottan ment az első futam, mindenki megilletődötten vitorlázott a csapatból, de szerencsére később elkaptuk a ritmust és jó kis napot zártunk. Bende magabiztosan vitorlázott kétszer is 5-ön belül, erős szélben (20+ csomó) igen kiváló sebességgel. Nagyon pozitív meglepetés volt Buda kezdése, két remek futammal (13, 11) várta a folytatást. Chiara stabilan 20-25 között vitorlázott csoportjában, óvatosabb rajtokkal indulva, Dávid a végére hozott egy 16. helyet, ami nagyon jót tett az önbizalmának. Soma kicsit hektikus volt, még ismerkedett az erős mezőnnyel, de voltak jó mozzanatai. Olivér folyamatosan javuló teljesítményt mutatott. Attila szépen az elejében szerepelt a futamokon. Pozitív érzésekkel zártuk az első versenynapot, és nagy lelkesedéssel vártuk a következőt.

 

Péntekre jött a „fekete leves”

 

Nagyon kis szél és erőltetett futamok következtek. Rengeteg vízi halasztás és sok-sok érvénytelenített futam volt a jellemző. A sárgák (első csoportként) mentek egy futamot, a kékeknek meg volt kb. 12 rajtjuk és több érvénytelenítésük. A pirosaknak volt még próbálkozás, de csak az első jelig jutottak, a többiek el sem rajtoltak, csak vártak egész nap. Végül csak egy csoportnak sikerült érvényes futamot teljesíteni, amit utólag (a versenykiírás szerint) töröltek. Sajnos az egyik érvénytelenített futam rajtjánál Chiara kint volt, így neki BFD-vel kezdődött a következő nap is.

Szombaton jött az extra hosszú nap, több mint 9 órát töltöttünk vízen. 2 futamot sikerült teljesíteni a 3-7 csomó közötti, folyamatosan jobbra forduló szélben. 3 csoportnak rendben lement a két futam, a zöldeknek és fehéreknek azonban érvénytelenítették az utolsót, így velük vártunk tovább. Átköltözés, pályarakás, sok próbálkozás következett. Sajnos addigra már a rendezők és a bírók sem voltak frissek, így az alig 8 perces első szakaszban nem lehetett hibázni. Nekünk ez nem jött jól. Chiara és Olivér kicsúszott az ezüst csoportból, Buda pedig az aranyból. Bende és Atti az aranyban folytatta, Dávid és Soma pedig az ezüstbe kvalifikálta magát.

Vasárnapra már csak a döntő futamok maradtak, amihez kis, középszél párosult. A három futam során a több jó teljesítmény mellé, egy-két hiba is becsúszott, de összességében jól zártuk a versenyt!

Bende (20. hely) és Attila (27. hely) 10%-on belül teljesített, ami komoly eredmény ebben az erős mezőnyben. Dávid stabilan vitorlázott, jó teljesítményt mutatott és végzett az ezüst csoport 51. helyén. Buda volt a csapat meglepetés embere, fantasztikusan szerepelt a selejtezőkben, ott a végén kellett volna csak egy kicsit több szerencse, vagy kevesebb vízen-lét. Biztató a fejlődése! Soma még kereste a helyét az erős mezőnyben, de szerencsére sebességére nem volt panasz. Olinak voltak villanásai, de összességében többre számított, bár ez nem von le semmit tehetségéből. Chiara jól teljesített, de nagyon megviselte a korai rajtja, ami hatással volt későbbi teljesítményére.

Eredmények:

https://www.dutchyouthregatta.org/results-2018/

Összességében nagyon hasznos versenyt zártunk. Bendegúz teljesítményével megnyerte a válogató versenysorozatot, függetlenül az utolsó, hazai verseny végeredményétől. Attila beverekedte magát a TOP5-be, 4. helyen, Chiara pedig 2. a lányok között a Kerekedi, záró forduló előtt.

Ezúton is szeretném megköszönni a szülői csapatnak a segítséget és a prémium kategóriás ellátást. Jól sikerült továbbá a közös munka és utazás Perjés Bálinttal és THE-s csapattal.

Bence