fbpx

Varga Lajos Elnök Úr Fair Play díjat vehetett át a MOB Fair Play bizottságától

Varga Lajos december 20-án este a Magyar Olimpiai Bizottság által rendezett 55. Fair Play gálán “Fair Play Sport Szolgálatában” díjat kapott, a sport területén tanúsított példamutató tevékenységének elismeréseként. Elnök Úr mellett még két vitorlázó is átvehette a “Fair Play Cselekedet” díjat Semperger Szabolcs és Vajay Gyula. Szívből gratulálunk mind a három díjazottnak!

Lajos 24 éve, 33 éves korában kezdett vitorlázni, előtte kajakozott a VVSI-ben. Vitorlázni finn dinghyben kezdett, ami az egykori egyszemélyes olimpiai osztály, sok gyakorlást, kitartást és tudást igényel. Versenyző társai, sportbarátai elmondása alapján már itt kitűnt sportszerű viselkedésével.

A nagyhajós versenyzését J/24 osztályban kezdte a BYC-ben. A negyedik évben magyar bajnok lett csapatával, majd utána is még két évben dobogón végeztek.

2001-ben indult a Fa Nándor keltette életre tókerülő szólóvitorlázás. A verseny az innovációról szól és minden évben a versenyen elindulva 2011-ben megszületett az elhatározás a saját hajó, építéséről. 2014-ben a technika és a gyakorlás meghozta az eredményt sikerült a Nagydíjat megnyerni, ami csak sarkalta a további innovációra.

Következett a teljesen új hajó, amelynek létrehozásában már a tervezéskor részt vett. Ez lett a Flaar 26RR-t. Hajóját tudatosan az egyszemélyes vitorlázásra fejlesztette és elérte, hogy ebben a kategóriában saját fejlesztési eredményeit is felhasználva az egyik legjobb hajóval és legjobb eredményekkel rendelkezik. Hosszú ideje az úgynevezett egyszemélyes versenyeken nyújt kiemelkedő teljesítményt, több ízben megnyerte az évente megrendezésre kerülő egyszemélyes tőkerülő versenyt.

Saját bevallása szerint mindig túlvállalta magát azért, hogy megismerje a mindenkori hajót, de nem feszegette a határokat, hanem kereste.

Miután ezen a területen mindent megnyert, amit lehetett – Keszthely-Kenese gyorsasági, Tókerülő, négykezes, stb….- 2018-ban pályarekorddal kerülte meg a Balatont.

Ezt követően hajóját és teljes felszerelését a versenyeken rendszeresen kölcsönadja egy ifjabb feltörekvő versenyzőnek, tapasztalatát önzetlenül átadva segíti őket ezzel lehetőséget biztosítva. Segítettjei rendszerint kiváló eredményeket érnek el, pl. 2019-ben és 2020-ban Lillik Ákos, legutóbb a tókerülő versenyt 2021. év őszén Scharf Máté nyerte Varga Lajos hajójával. Ugyanezeken a versenyen Varga Lajos a régi, gyengébb, jóval kevésbé felkészített hajójával ugyancsak elindult a versenyen sarkalva patronáltját. A versenyekre történő felkészülés során további „ellenfelek” részére is tanácsokat, esetlegesen felszerelést ad át bármikor, bárkinek.