fbpx

Varga Lajos III. helyezést ért el a Keszthely-Kenese szóló 2011 versenyen

Keszthely-Kenese

Az augusztus 20-án délelőtt 9-kor elrajtolt balatoni szólómezőny 28 hajóból állt. Köztük a Balaton szinte már hagyományosnak számító 8 méter OD osztályhajók nyitott hajóosztállyá tunningolt változatai és a Fa Nándor saját tervezésű hajójának tervei alapján és a Fahajó versenykiírások nyomán megszületett vadonatúj innovatív versenyhajók.

A Fa Nándor alapítású és Fa Hajó Kft.rendezésű balatoni szólóversenyek nyomán, 2001 óta nagyszerű tapasztalatokkal, edzettséggel igazán komoly szóló mezőny fejlődött fel a 8 méteres hajók mezőnyéből. A TBS Nagydíj Balatonkerülő versenyek hajósainak  kérésére  2006-ban megszületett egy rövidebb távra kiírt ú.n edzőverseny vagy bevitorlázóverseny a „Balaton szóló hosszában- azaz a Keszthely -Kenese Szóló, amelyet  a kezdetektől a fehérvári McDonald’s  étteremlánc támogat.

Hagyományosan minden Fa rendezésű balatoni szólóverseny népszerű és értékes eleme, hogy a CASON támogatással internet online nézhető, követhető  minden versenyben lévő hajó mozgása, sebessége a hajókon elhelyezett GPS jeladó segítségével.

A versenyrendezőnek és a versenyzőknek egyaránt komoly biztonságot jelent a hajók követhetősége , a balaton térképén rázummolhatunk  a hajók egymáshoz való viszonyára, az adatokból a hajós szakmai érdeklődők túl a látványosságon változatos összefüggéseket fogalmaznak meg.  Lehet csemegézni  azok számára is , akik parton maradtak.

Sokan vágynak szóló hajózásra, de igazán kevesek, akik ezeket a versenyeket végig csinálják. Nehéz megmondani, hogy mi  kell és ki kell a szóló vitorlázó teljesítmény.  Néha még a legközelebb működő szakmai kör sem látja az „igazi összefüggést”  Talán, ha a hajós egyszer kipróbálhatja…mindenesetre ez kör bővül, a mezőny egyre fiatalodik, az idei kormányosok közt is sikerrel vitorlázta végig a Keszthely-Kenese  távot egy húszéves srác. Ő is végicsinálta, ráadásul szépen vitorlázott. Neki már más a mérföldkő.

Másról szólnak az ő vágyaik, a beszélgetéseik, a tetteik, a megpróbáltatásaik, az önvívódásuk, a sikereik és a kudarcaik.

Egy hajó van e cikk írásakor a vízen, csobog úgy 6 csomóval, már akár ki is állhatna, úgysem veri meg senki. De ő megvív magával, ez az ő harca. Az egyetlen  hajós, aki  még kint vív magával az éjszakában, biztos végig csinálja, a rendező pedig alázattal  bevárja.

Ők a szólóvitorlázók! Idén 28-an versenyeztek  a „Balaton szólón hosszában” és némelyikük már nevezett a szeptemberi Balatonkerülőre.

Vasárnap délelőtt 11 órakor ünnepélyes díjátadó keretén belül kiosztották az érmeket az idei Keszthely-Kenese Szóló 8 és a 10 méteres nyitott kategória nyerteseinek (eredménytáblázat), majd közös ebéden vettek részt a BFYC-ban. A díjkiosztóról készült képeket megtekinthetik a http://www.szolovitorlazas.hu honlapon.

Eredmények:

I. Litkey Farkas (KMPVSE)

II. Fa Nándor (Kereked)

III. Varga Lajos (BYC)

Gratulálunk!

Forrás: szolovitorlazas.hu