fbpx

Vasárnap véget ért az RS Feva Országos Bajnokság – Berta beszámolója

Szeptember 8-11. között rendezték Balatonmáriafürdőn a 2022. évi Országos Bajnokságunkat. Szeptember 7-én szerdán reggel érkeztünk a gyerekekkel a helyszínre. Az eszközök már előtte nap leszállításra kerültek. Szerdán összeszereltük a hajókat, tüzetesen átnéztünk mindent, hogy a következő napokban ne legyen probléma semmivel, majd dél körül vízre szálltunk és közel 3 órát, gyenge szélben edzettünk. Délután elfoglaltuk a szállásunkat, majd a közös vacsoránál tartottuk az első nagy megbeszélésünket.

A versenyre összesen 29 egység nevezett. Az első napon időben vízre szálltunk, majd egy két-három órás vízi halasztással kezdtünk, mert sajnos nem jött meg időben az meteorológia által ígért szél. Egy próbálkozás volt a versenyrendezőség részéről, amiben a szél elfordul így érvénytelenítették a futamot. A nap második felében három futamot tudtak rendezni, dél-nyugati szélben. A második napon a rendezőség a rajt időpontját későbbre időzítette, mert az előrejelzések szerint nem ígértek szelet, ez be is jött, délben kezdtük volna a napot, azonban a széltelenség miatt ezen a napon nem tudtak futamot rendezni. A harmadik napon a rendezőséget újra megdolgoztatta a forgolódó, leálló szél, így ezen a napon két futamot tudtak rendezni. Az utolsó napon, az elsőhöz hasonlóan vízi halasztással kezdtünk, majd egy utolsó gyenge szeles futam fért bele az időbe. Köszönjük a versenyrendezőség kitartó munkáját, azt gondolom nem volt egyszerű dolguk, ahogy a gyerekeknek sem!

Varga András – Bócsi Bánk: Andris és Bánk augusztus elején jelezte felém, hogy szeretnének az Országos Bajnokságon elindulni, mivel egy szabad hajó akadt így be tudtak hozzánk csatlakozni. Augusztusban már részt vettek néhány edzésünkön így nem volt ismeretlen pálya számukra a Fevázás. Meggyőző vitorlázássál, néhány apróbb hibával szépen versenyeztek mind a hat futamon. Ezzel a teljesítménnyel az abszolút második helyen végeztek.

Petheő Panni – Sugár Olivér: Olivér két éve Fevázik, mivel páratlanul voltunk az idei csapatban, így mindig kerestem neki valakit, a Bajnokságra Pannira jutott a választás. Bár Panni kevésbé ismeri a hajóosztályt, gyönyörűen vitte a hajót, Olivér pedig folyamatosan segítette, hogy a lehető legkevesebb hibával menjenek végig a versenyen. Stabil futam eredményekkel, annál több küzdéssel az abszolút 4. helyen végeztek, vegyes párosban pedig a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

Rödvinge-Daubner Tícia – István Laura: Tícia az idén érkezett a csapatba, így egy kezdőnek mondható versenyző, Laura a második évét töltötte Fevában legénység pozíción. Tícia az egész év során szépen fejlődött, folyamatosan látszott benne az akarat, hogy minél jobb legyen, Laura pedig a maga kis szerénységével vezette be a vitorlázásba Tíciát és folyamatosan segítette. Bár a lányok első két futam eredménye nem lett a legfényesebb a következő négy futamban folyamatosan top 10-ben vitorláztak, ezzel a teljesítménnyel az abszolút 10. helyen végeztek női összesítésben pedig az ezüst érmet vihették haza.

Magyar Levente – Kalocsai Rajmund: Levi és Rajmi egy szintén olyan páros volt az év folyamán, akik folyamatosan igyekezetek jobban teljesíteni. A verseny folyamán két futamban is sikerült top 10-be bejutniuk. A többi futamban apróbb hiba miatt nem sikerült nekik. Levi egy jó kormányos tud lenni, folyamatos odafigyelést igényel de egyre jobb ebben is. Rajmi pedig egy szuper manchaft lett a szezon folyamán, aki azt gondolom nagy segítség volt Levinek. Abszolút 17. helyezés.

Márton Lili – Mohl Anna: Lili és Anna az idei év teljesen kezdő egysége, róluk elmondható, hogy egyikük sem rendelkezik vitorlás versenyzői múlttal. Az idei évben a fejlődés rajtuk látszódott a legjobban, minden alkalommal meglépték a várt szintet. Lili képes odaállni a rajtvonalra, amin bár néha kicsúszik, így egy-egy korai rajt minden versenyen előfordul, de soha nem adja fel, hogy ők legyenek a legfelső hajó. Amikor elkapják a fonalat képesek top 5-ben vitorlázni, többször is előfordult szerencsétlenségükre ezek mindig az érvénytelenített futamok voltak. A lányoknál a hajóban folyamatos a kommunikáció, ami nem mindig az egyetértésről szólt a verseny alatt, végül mindig meg volt a közös út. Abszolút 19. helyezés.

Pelsőczi Rudolf – Kalocsai Benedek: Rudi és Beni a legkisebb páros volt egész évben, a bajnokságon nem teljesen érkezett meg az általam várt eredmény, ez sajnos annak is köszönhető, hogy a harmadik napon Beni rosszul lét miatt kiesett, így két futamot nem tudtak levitorlázni. Rudi elképzelései a pályán mindig nagyon egyediek, ő az egyetlen versenyző, aki soha nem kér segítséget mindig meg akarja oldani magától a problémákat, Beni pedig ebben teljes mértékben partner. Abszolút 23. helyezés.

Matics Flóra – Dobai Rebeka: Flóra és Rebi, a verseny alatt többször megmutatták, hogy ott tudnak lenni a mezőny elején. Az első nap harmadik futamában egy csodálatos második helyet is összehoztak, ami nagyon ígéretes volt a többi napot tekintve. Sajnos mindketten lebetegedtek a verseny utolsó két napjára, így be is fejeződött nekik a verseny. Abszolút 21. helyezés

A díjkiosztó után természetesen nem maradhatott el a jól megszokott bajnok avatás, ebben az évben már én is bekerültem a gyerekek által a vízbe. 🙂

Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy így végig vitorlázták és küzdötték ezt az öt napot, amit 0-24-ben együtt töltöttünk. Örülök, hogy minden futamban sikerült megmutatni, hogy igenis ott a helyünk a top 10-ben. Szívből gratulálok nekik!

Köszönöm a szülőknek, akik rám bízták a gyerekeit és megbíztak bennem. Továbbá köszönjük a versenyrendezést, valamint a Balatonmáriafürdő Vitorlássport Egyesületnek a bajnokságunk szervezését!