fbpx

Véget ért a 2021-es ILCA Magyar Bajnokság és vele a nagybetűs verseny szezon

“Az év számunkra utolsó hazai versenye, a Balatonfüreden megrendezésre kerülő Magyar Bajnokság volt, ami egyben a ILCA osztályok EC versenysorozatának is részét képezte.

Emiatt az utóbbi évek legrangosabb hazai ILCA versenyét sikerült lebonyolítani a BYC telepén.

65 fős ILCA 6, és 24 fős ILCA 7 mezőny állt rajthoz 15 országot képviselve.

Nagy reményekkel vágtunk neki a versenynek, hogy feltegyük a koronát az egész éves sikeres szereplésünkre ILCA 6 osztályban.

11 radialos fiatal mellett 7 standardes versenyzőnk állt az első futam rajtjánál. Olyan visszatérők színesítették a mezőnyt, mint Varga Dana, Rigó Ákos, Aradi Nándor, Váradi Miki.

Az első napon remek dél-nyugati szélben két futamot sikerült levitorlázni a csapatoknak. Egy kicsit hosszú volt a nap, de remek eredményekkel zárult számunkra.

A második napon sportossá vált az időjárás egy hideg frontnak köszönhetően. A futamok alatt 25 csomó fölé is felkúszott a szélerő, komoly erőpróbára kényszerítve a versenyzőket. Ez a nap is elég hosszú volt, és rengeteg energiát vett ki a versenyzőkből.

A harmadik napra jóval mérsékeltebb délies szélben került sor, ami a második futam végére teljesen el is fogyott.

A negyedik napra két futamot terveztek, de csak egyet sikerült megtartani a standard osztálynak. A radialos mezőny befutója előtt törlésre került a futam.

Radial osztályban fiataljaink remekül teljesítettek a változatos körülmények között. Gyenge és erős szelekben is a mezőny elejében tudtak vitorlázni és így magabiztosan versenyezve nem volt kérdés a siker.

Olivér, Bende, Soma összeállítású trió tavaly a 4.7 osztályban bérelte ki a dobogót. Ezt ebben az évben radial osztályban is megtették! Felemelő érzés volt látni Őket, ilyen formában. Egy év eltelt, egy másik osztályba lépve is tudták ezt a teljesítményt nyújtani!

Kis-Kapin Karina számára nem úgy alakult ez az év ahogy tervezte, viszont ezen a versenyen a Magyar Bajnoki címmel vigasztalódhatott. Ez egy kis gyógyír volt számára!

Sellei Bence a felnőtt kategóriában állhatott a dobogó második fokára, míg Kertész Lóránd az U17 korosztályban lett 3. Itt a dobogó legmagasabb fokára Sigmond Soma állhatott fel!

A többiek is derekasan küzdöttek és tudásuk legjavát adták ezen a versenyen. Zsombi, Kata, Petike, Levi, Zsombi mind-mind olyan kis részsikereket tudhatnak magukénak, ami reménnyel és bizakodással tölt el bennünket az elkövetkező időszak előtt.

ILCA 7 osztályban Vadnai Benjamin esélyt sem hagyott a mezőnynek! Ezt is vártuk Tőle 😊 Sportszerűségből is jelesre vizsgázott, amikor saját hajója egy alkatrészével segített egy másik versenyzőnek.

Ebben az osztályban Zink Leon állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg Kertész Ágoston 4. Varga Dana pedig a 6. helyen fejezte be a versenyt. Rigó Ákos 8., Aradi Nándor 11., Váradi Miki pedig a 14. helyen zárt.

Remek versenyt zártunk. A vízi kondíciók mellett a parton is kitett magáért a rendezőség.

Ezúton is szeretném megköszönni azt az áldozatos munkát, amit ebben az évben végzett a CSAPAT, és GRATULÁLOK ehhez a lehengerlő eredményhez!

Csomesz”

“Idén Balatonfüreden, nálunk a BYC-ben került megrendezésre a 2021-es ILCA Országos Bajnokság és vele együtt a 2021 Európa Kupa sorozat magyarországi fordulója. A két verseny teljesen párhuzamosan futott, így a végső eredmények az Európa Kupában határozták meg a magyar eredményeket is. Az két esemény keretein belül 15 ország 160 sportolója látogatott el hozzánk, hogy a 3 ILCA (Laser) osztályban összemérjék tudásukat. Idén klubunk ILCA 4-es csapatát 10 versenyző képviselte az 59 főt számláló mezőnyben. 4 versenynap alatt 7 futam került megrendezésre a lehető legváltozatosabb körülmények között. Minden napra 2 futamot tervezett a rendezőség, melyet az utolsó nap kivételével sikerült is teljesítményünk.

Az első versenynapon terv szerint 9 órakor kezdetét vette a regatta. A 8-12 csomós dél-nyugati szél sem a versenyzők, sem a versenyrendezők dolgát nem könnyítette meg. Az elforduló, leálló, majd ismét fel erősödő szél miatt több futam próbálkozást is érvénytelenítettek. Szerencsénkre ez inkább az ILCA 6 és ILCA 7 osztályokat érintette. Az első futamban még érződött, hogy csak most kezdődik a verseny és nem is sikerült olyan ütőképesen a kezdés. A második futamra megtaláltuk a helyünket Dávid és Olivér is az első 10 versenyző között ért célba, illetve a magyar mezőnyt tekintve is 1-2 helyen végeztek.

A második napon már jóval határozottabban és sikerre éhesen ment ki a csapat tudván, hogy késő délelőtt egy hidegfront 23-28 csomós szelet hoz majd. Ez be is igazolódott, azonban ennek köszönhetően a reggel 9 órás vízre menetelt követően csak fél 12-kor tudtuk elkezdeni az első futamot. Az erősebb szélben, melyet alapból jobban szeret a csapatunk első fele, nem igazán tudtuk kamatoztatni a sebességünket egy-két rossz taktikai döntés következményeként. Csapatunk másik fele derekasan megküzdött a helyenként 27-29 csomós széllökésekkel, ami igencsak sokat kivett belőlük. A második futam kezdetéhez délután 4-íg kellett várunk, mivel a front instabil székében a rendezőség úgy döntött, hogy több pontot is megpróbál pályát rakni, de végül hosszas várakozás és után visszatértünk az eredeti verseny területre és elrajtolt az aznapi 2. futam. A rajt előtt 30 másodperccel egy hirtelen érkező, igencsak erős széllökés szétzilálta a már pozícióba helyezkedett mezőny, aminek következtében Rózi és Zóri is korai rajtol lett. Rózi az ez különösen rosszul jött, mivel ebben a futamban állt a versenyen a legjobb helyen. A sok várakozás a többieket is megviselte és Annán kívül mindenki a saját átlagánál rosszabb helyen végzett ebben a késő délutáni futamban.

 

Harmadik napra megfogyatkozott a lelkesedés és elkezdődött a számolgatás, hogy ki milyen helyekre tud odaérni a versenyben. A reggeli zsugati szélre időben kimentünk és viszonylag kevés késlekedéssel el is indult az első futam, amiben Rózi az abszolút 3 helyen futott be, illetve Zórinak és Esztinek is ez a futam sikerült az egyik legjobban. A második futamra a szél igencsak meggyengült és eléggé szerencsejátékká változott, hogy ki milyen helyekről talál valami kis szelet, amivel haladni tud. Végül 1 óra alatt sikerült a futamot 3 szakasz teljesítése után lerövidíteni. A csapatunk sajnos nem a legjobb helyeken zárt, de így is viszonylag egyben a mezőny első harmadában futott be 6 versenyzőnk. Ezzel a futammal nem igazán voltunk boldogok, de még elfogadtuk az eredményeket. Dávid megpróbált a körülményekre vonatkozóan beadni egy jogorvoslatot, amit sajnos elutasítottak.

Az utolsó versenynapon a reggeli kelti szélben 1 órás halasztással kezdtünk, ami azt is jelentette, hogy nem nagyon lesz idő a leállt szélben egy normális futam megtartására. Ennek ellenére 10-kor elindultunk, hogy még egy utolsó alkalommal összemérjük tudásunkat. A futam kísértetiesen hasonlított az előző napi rövidített futamhoz csak sajnos még rosszabb helyeken álltunk és a szél még inkább kiszámíthatatlan volt. Az ILCA 6 futamot a rendezőség le is lőtte, azonban minket 4 szenvedős szakasz után a 2. pályajelnél bemutattak. Ami még inkább fájdalmas volt számunkra, az az ellenfeleink eredménye, akik közül volt olyan, aki az első két nap az első 20 közé nem fért be azonban ebben az elálló kis szélben csak a mezőny elején vitorlázott. Ezzel a futammal Rózi sajnos lecsúszott a Női 1. helyről és Dávid is visszább esett.

Végeredményben egy igencsak változatos és tanulságos versenyt zártunk. Az eredmények talán nem az elvárásainknak megfelelően alakultak, azonban én nagyon büszke vagyok a csapat egész éves munkájára! Ha idén nem is sikerült minden a tervek szerint, bizakodom a következő szezonban, hiszen egy igencsak ütőképes és év végére egy összeszokott csapat jött létre.

Kiemelkedő eredményeink a Magyar Bajnokságon:

Demjén Olivér                       ILCA 4 Magyar Bajnoki 2. hely, U18 2. hely

Vida Róza                               ILCA 4 Magyar Bajnoki 5. hely, U18 Női 2. hely

Lackó Dávid                           ILCA 4 Magyar Bajnoki 6. hely

Szokody Vincent                   ILCA 4 U16 2. hely

Zombor Zóra                         ILCA 4 U16 Női 2. hely

Gerendy Anna                       ILCA 4 U16 Női 3. hely

Bodnár Hanna                       ILCA 4 U16 Női 4. hely

Vitya”